Actualment s’han confirmat 126.025 casos de coronavirus a Barcelona amb una prova PCR o test d’antígens des de l’inici de la pandèmia, segons l’Agència de Salut Pública. Amb les dades de divendres a diumenge provisionals, del 10 al 16 de maig es van notificar 909 positius. Es tracta, ara per ara, d’una reducció del 32 % amb 427 contagis menys que la setmana anterior.

En aquests gràfics seguim l’evolució del coronavirus a Barcelona amb les dades que proporcionen cada dia l’ASPB i el Departament de Salut.

Cinc setmanes amb descens de casos

Després del repunt de casos registrat la setmana del 5 a l’11 d’abril (2.117 positius), Barcelona encadena cinc setmanes amb menys positius setmanals. Tot i que el mes d’abril va tancar amb el decreixement frenat, la baixada de positius ha tornat a recuperar el ritme. La reducció de la setmana del 3 al 9 de maig va ser més acusada, amb un 20 % menys de casos nous detectats. Els efectes de la fi del toc de queda els veurem reflectits als gràfics d’aquí a uns dies.

De mitjana, a l’abril es van confirmar 262 positius per covid-19 diaris a Barcelona. Una dada lleugerament superior que al març, amb 256 casos diaris. En els primers vuit dies de maig s’han detectat 175 contagis cada dia.

Les vacances de Setmana Santa no van suposar una explosió de casos a Barcelona. Si ens fixem en les dades diàries, podem observar com després del període festiu, el dimarts 6 d’abril i el dimecres 7, els casos es van disparar fins als 490 i 498 positius confirmats respectivament. Segurament, aquest pic després de Setmana Santa es deu als festius, quan es van fer menys proves, ja fos perquè la població no va anar al metge o perquè els laboratoris van abaixar el ritme de tests realitzats.

Per entendre millor les dades del coronavirus a Barcelona, cal tenir present que l’ASPB i el Departament de Salut fan reajustaments de les xifres de casos positius i defuncions. Això és perquè la Generalitat rep notificacions dels laboratoris i de les funeràries amb retard i corregeix registres de dies anteriors. Per aquest motiu, les dades dels últims tres dies acostumen a ser provisionals i variar l’endemà.

Dues setmanes amb la positivitat inferior al 5 %

Del 3 al 9 de maig es van realitzar 33.924 proves PCR i tests d’antígens a Barcelona, són un 5,9 % menys que la setmana anterior. De mitjana, el 4,5 % va tenir un resultat positiu. Aquesta és la primera positivitat mitjana inferior al 5 %, tal com recomana l’OMS per tenir la pandèmia controlada, després de set setmanes superant aquest llindar.

Amb les dades encara provisionals, la positivitat mitjana del 10 al 16 de maig també queda per sota del llindar del 5 %. Segons l’últim balanç del Departament de Salut, el 4 % de les PCR i test d’antígens realitzats van tenir un resultat positiu.

La Generalitat va incorporar els tests d’antígens per detectar més ràpidament els casos de coronavirus a Barcelona. Si cliques a les barres del gràfic anterior pots veure el nombre de proves fetes cada dia i el percentatge de les que resulten positives.

Les defuncions setmanals pugen lleument

La setmana del 3 al 9 de maig els serveis funeraris van comunicar 18 defuncions per covid-19 a Barcelona. El balanç representa dues persones mortes més que la setmana anterior. Feia cinc setmanes que no es registrava un increment dels decessos a Barcelona. Entre el 10 i el 16 de maig s’han notificat sis defuncions, però aquesta xifra encara pot augmentar més perquè les funeràries notifiquen amb retard els decessos.

Malgrat tot, en les últimes 10 setmanes el balanç setmanal de defuncions ha estat per sota del mig centenar. El pic de la tercera onada va deixar 145 víctimes mortals en una setmana.

Si desglossem les 6.617 defuncions per coronavirus a Barcelona, el 22 % de les morts s’han produït en residències geriàtriques (1.454 persones). El 69 % dels èxitus (4.538) han tingut lloc en un hospital i, el 6 % (414), a casa. El 3 % (211) restant són decessos no classificats per manca d’informació.