A la ciutat de Barcelona hi ha hagut 32.787 casos positius de coronavirus, confirmats amb una prova PCR, des de l’inici de la pandèmia. Tot i que les dades dels últims tres dies són provisionals i poden augmentar, del 21 al 27 de setembre s’han registrat 1.232 casos nous, segons el darrer balanç de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Es tracta de 451 positius menys que la setmana anterior, és a dir, un 27 % menys. Aquesta baixada està provocada perquè les dades més recents encara no estan consolidades i perquè també hi influeix l’efecte del festiu de la Mercè, que va comportar que es fessin menys tests i, per tant, menys positius confirmats. En aquests gràfics seguim l’evolució del coronavirus a Barcelona amb les dades que proporcionen cada dia l’ASPB i el Departament de Salut.

451 positius menys a Barcelona l’última setmana

Les dades de la covid-19 més recents mostren una reducció en el nombre de casos detectats tot i que cal tenir present que el festiu del 24 de setembre també hi influeix, perquè els laboratoris van fer menys proves la setmana amb la qual comparem resultats. Del 21 al 27 de setembre es van detectar 1.232 positius a Barcelona. Es tracta de 451 confirmats menys que la setmana anterior, del 14 al 20 de setembre, amb 1.683 casos nous. Però les xifres encara són provisionals. Per exemple, de dissabte i diumenge passat només s’han registrat al sistema de Salut Pública 45 i 5 positius respectivament. Segurament, al següent balanç en seran més.

Després del brot de juliol, els positius amb una prova PCR van baixar la primera setmana d’agost però, posteriorment, es van registrar increments lleus. Setembre va engegar amb una reducció del 12 % la primera setmana i del 9 %, la segona. La tercera va pujar un 19 % i en la més recent el balanç ha baixat.

El gràfic següent mostra la variació de casos de coronavirus dia a dia. La mitjana de casos a Barcelona a l’agost va ser de 214 contagis nous cada dia. De moment, al setembre se’n detecten 224 cada dia de mitjana. La línia negra del gràfic mostra la mitjana mòbil a set dies. Aquest càlcul permet veure la tendència general i esquivar l’efecte del cap de setmana, quan els positius baixen perquè es fan menys proves PCR.

Per entendre millor les dades de l’impacte de la covid-19 a Barcelona, cal tenir present que l’ASPB i el Departament de Salut fan reajustaments de les xifres de casos positius i defuncions. Això es deu al fet que la Generalitat rep notificacions dels laboratoris i de les funeràries amb retard i corregeix registres de dies anteriors. Per aquest motiu, les dades dels últims dos dies acostumen a ser provisionals i variar l’endemà.

Nou defuncions l’última setmana, 12 menys

La corba de la mortalitat per coronavirus a la regió sanitària de Barcelona ciutat mostra una tendència a la baixa en comparació amb el pic de defuncions de la pandèmia, quan es produïen 800 morts setmanals a finals de març i principis d’abril. Segons les dades més recents, nou persones van morir del 21 al 27 de setembre, 12 víctimes menys que la setmana anterior. Els decessos per covid-19 van créixer del 31 d’agost al 6 de setembre amb 36 defuncions. Per trobar una xifra similar cal recular fins a finals de maig, amb 35 morts. Tot i aquest increment, el balanç ha baixat en les setmanes següents.

Si desglossem les 4.475 defuncions per coronavirus a la regió sanitària de Barcelona ciutat, el 30 % de les morts s’han produït en una residència geriàtrica (1.349 persones). El 62 % dels èxitus (2.778) han tingut lloc en un hospital i el 7 % (301), a casa. L’1 % restant són decessos no classificats per manca d’informació. Les dades de la regió sanitària també inclouen defuncions de Montcada i Reixac.

Baixen un punt els positius de les PCR

Segons publica el Departament de Salut al web de dades sobre la covid-19, el 4,4 % de les PCR que es van fer el 25 de setembre a Barcelona, que en van ser 1.574, van tenir resultat positiu. El percentatge de positivitat de les proves que s’han fet al setembre es manté en el 8 % i a l’agost se situava en el 9 %. A més, al setembre s’han realitzat 76.123 tests amb una mitjana de 2.900 proves cada dia. En el mateix període d’agost en van ser 67.976. Si cliques les barres del gràfic següent pots veure el nombre de PCR fetes cada dia i el percentatge de les que resulten positives cada dia.