A la ciutat de Barcelona hi ha hagut 65.271 casos de coronavirus confirmats amb una prova PCR i test d’antigen des de l’inici de la pandèmia. Barcelona encadena quatre setmanes consecutives de baixada de casos. Segons el darrer balanç de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), del 16 al 22 de novembre es van confirmar 2.070 casos, un 34 % menys que la setmana anterior. Si ho comparem amb la setmana pic de la segona onada (6.395 positius del 19 al 25 d’octubre), la reducció és del 68 %. En aquests gràfics seguim l’evolució del coronavirus a Barcelona amb les dades que proporcionen cada dia l’ASPB i el Departament de Salut.

La tendència de contagis es manté a la baixa

Els contagis a Barcelona continuen a la baixa després d’encadenar quatre setmanes consecutives amb reduccions de casos de coronavirus. Del 16 al 22 de novembre es va tornar a registrar de nou un mínim setmanal des del pic de la segona onada. Amb les dades de l’últim balanç a la mà, la setmana passada es van confirmar 2.070 positius per covid-19 a la ciutat, que representen un 68 % menys que els casos detectats en el pic de la segona onada (6.395 casos del 19 al 25 d’octubre).

El gràfic següent mostra la variació de casos de coronavirus dia a dia. La mitjana de casos a Barcelona a l’agost va ser de 219 contagis diaris. Al setembre se’n van detectar 229 cada dia de mitjana i, a l’octubre, 652. La mitjana de novembre és de 453 positius confirmats diàriament. Dels últims registres destaca el 3 de novembre amb més d’un miler de positius detectats.

Per entendre millor les dades de l’impacte de la covid-19 a Barcelona, cal tenir present que l’ASPB i el Departament de Salut fan reajustaments de les xifres de casos positius i defuncions. Això es deu al fet que la Generalitat rep notificacions dels laboratoris i de les funeràries amb retard i corregeix registres de dies anteriors. Per aquest motiu, les dades dels últims tres dies acostumen a ser provisionals i variar l’endemà.

La positivitat cau dos punts en una setmana

Segons publica el Departament de Salut al web de dades sobre la covid-19, el 6,5 % de les PCR i els tests d’antígens que es van fer del 16 al 22 de novembre a Barcelona, que en van ser 35.133, van tenir resultat positiu. Es tracta de prop de 2 punts percentuals menys que la setmana del 9 al 15 de novembre. És, alhora, una baixada de més de cinc punts respecte la positivitat mitjana que es va registrar ara fa quatre setmanes, del 26 d’octubre a l’1 de novembre. De mitjana, el percentatge de positivitat a l’octubre es va situar en 11,5 %, quatre punts més que al setembre. La mitjana de tot el mes de setembre va ser de 7,5 %.

També cal tenir present que la Generalitat ha incorporat els tests antigènics per detectar més ràpidament els casos de covid-19. Segons Salut, aquesta prova, que complementa la PCR, és menys costosa i dona el resultat de forma gairebé instantània. Aquests tests s’han sumat a l’anàlisi des del 17 d’octubre. Si cliques les barres del gràfic següent pots veure el nombre de proves fetes cada dia i el percentatge de les que resulten positives.

Les morts per covid-19, per sota del centenar

Un total de 95 persones van morir per la covid-19 a la regió sanitària de Barcelona ciutat la setmana passada, 33 menys que l’anterior. Després de quatre setmanes consecutives encadenant augments, sembla que les defuncions de la segona onada s’han estabilitzat i reduït. Del 9 al 15 de novembre se’n van notificar 128, una menys que la setmana anterior. Per tant, Barcelona acumula dues setmanes consecutives amb menys decessos. Les dades de la regió sanitària també inclouen defuncions de Montcada i Reixac.

Si desglossem les 5.104 defuncions per coronavirus a la regió sanitària de Barcelona ciutat, el 27 % de les morts s’han produït en una residència geriàtrica (1.389 persones). El 64 % dels èxitus (3.281) han tingut lloc en un hospital i el 7 % (335), a casa. El 2 % (99) restant són decessos no classificats per manca d’informació. L’anàlisi diària mostra que els dies 4 i 13 de novembre hi va haver 25 morts, el pic més alt de decessos diaris a Barcelona durant la segona onada. Diversos dies d’octubre i novembre també han tingut registres de més d’una vintena de morts al dia. Cal tenir en compte que des del 7 de maig no es produïen més de 20 defuncions diàries.