Les dades de la covid a Barcelona han canviat des que, a finals de març, el Departament de Salut va deixar de comptar tots els positius i només fa seguiment dels casos més vulnerables. Per això, l’anàlisi actual de la pandèmia se centra en les hospitalitzacions, els crítics a les UCI i les defuncions pel virus. En aquests gràfics seguim l’evolució del coronavirus a Barcelona amb les dades que proporciona el Departament de Salut dimarts i divendres.

Els casos augmenten des de fa tres setmanes

Amb el nou recompte de positius, només els vulnerables, la mitjana de contagis a l’abril va baixar a 2.200 casos a la setmana. Tot i això, des de mitjans del mes passat, els positius notificats han augmentat i han tornat a superar el topall dels 3.000 casos. Del 2 al 8 de maig, Salut va comunicar poc més de 3.300 contagis, un 18 % que la setmana anterior. La pujada de fa 15 dies va ser del 19 %.

La setmana del 17 al 23 de gener va marcar un rècord setmanal de contagis a la sèrie històrica de les dades. No s’havien vist mai abans més de 45.000 casos de dilluns a diumenge. Aquest va ser el pic de la sisena onada ja que, en les vuit setmanes posteriors, els positius detectats van disminuir. La reducció va ser de gairebé a la meitat cada setmana, tot i que, al març, el ritme es va estancar.

Canvis en el recompte de positius

Des del 25 de març, Salut actualitza les dades de la covid dos dies a la setmana: dimarts i divendres. A més, ja no es compten tots els casos perquè s’han deixat de fer proves a la població general. Per tant, les xifres prèvies a aquest canvi d’estratègia no es poden comparar amb les que es publiquin posteriorment, ja que poden no reflectir la situació real. De fet, els positius notificats es van reduir a la meitat en la primera setmana després del canvi.

Fita històrica de set crítics a l’UCI

Els crítics a les UCI de Barcelona, tant públiques com privades, es mantenen per sota de la desena des de fa tres dies, tot i que a finals d’abril també va passar. Actualment hi ha set barcelonins en estat greu per la covid, la xifra més baixa de tota la sèrie històrica. Comparat amb la situació que hi havia fa un mes, els pacients a l’UCI s’han reduït un 36 %. En el pic de la cinquena onada hi va haver 221 persones crítiques, una dada que la sisena onada no va sobrepassar.

Signes d’estabilitat als hospitals

Les persones ingressades als hospitals barcelonins van superar la barrera de les 600 el 30 de gener. Des de mitjans d’abril, el balanç està per sota de les 200 persones però amb pujades lleus. En l’útlima setmana, però, els ingressats han disminuït un 4 %, amb set ciutadans menys hospitalitzats, i comparat amb un mes enrere, els 180 actuals representen dues persones més. Per tant, podem parlar de certa estabilitat sense superar els 200 pacients. Ara bé, a diferència d’altres onades, el comportament actual entre ingressats a planta i crítics a l’UCI és diferent.

Gairbé 8.000 defuncions des de l’inici

El balanç de mortalitat pel virus a Barcelona només tenia un dígit des de mitjans de març. És a dir, era inferior als 10 decessos. La setmana de l’11 al 17 d’abril es va trencar aquesta bona tendència i les defuncions notificades van passar de set a 13. Aquest increment podria estar relacionat amb la baixada a les UCI, ja que poden ser pacients que han mort. En la setmana més recent consolidada, la primera de maig, van morir cinc persones. Aquestes dades poden variar perquè les funeràries notifiquen amb retard els decessos a causa del virus.

Les xifres diàries de mortalitat per covid-19 van dibuixar un pic de 20 defuncions al gener en només 24 hores. Tot i això, de mitjana, cada dia d’aquell mes, van morir vuit persones a Barcelona, mentre que al febrer en van ser sis. Aquesta dada es va reduir al març, amb una mitjana d‘un barceloní mort cada dia, la mateixa que a l’abril.

Si desglossem les 7.956 defuncions per coronavirus a Barcelona, el 19 % de les morts s’han produït en residències geriàtriques (1.496 persones). El 67 % dels èxitus (5.353) han tingut lloc en un hospital i, el 6 % (461), a casa. El 8 % restant (646) són decessos no classificats per manca d’informació.