Les dades de la covid a Barcelona mostren que després d’haver doblegat la corba de la cinquena onada, la baixada de positius confirmats cada setmana s’ha frenat. Segons els registres de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), s’ha trencat la tendència de 13 setmanes amb descens de contagis des del pic del juliol. De l’11 al 17 d’octubre s’han registrat 29 casos més que la setmana anterior, un augment de l’11 %.

Des de l’inici de la pandèmia s’han comunicat 203.211 casos de coronavirus amb una prova PCR o test d’antígens. En aquests gràfics seguim l’evolució del coronavirus a Barcelona amb les dades que proporcionen cada dia l’ASPB i el Departament de Salut.

Els casos nous pugen un 11 %

Amb dades consolidades, que poden augmentar, de l’11 al 17 d’octubre es van detectar 294 positius. El balanç és un 11 % més elevat que la setmana anterior amb 29 casos més. Tot i això, són dades mínimes comparat amb tota la pandèmia. Del 4 al 10 d’octubre es va registrar la xifra setmanal més minsa des del juny del 2020 amb 265 contagis.

De moment, a l’octubre es notifiquen de mitjana 40 positius al dia, la meitat dels confirmats al setembre (80). A l’agost van ser 300 cada dia. Les xifres no tenen res a veure amb les del juliol, quan se’n van comunicar 1.520 diàriament. A més, es van superar els 2.000 contagis en 10 ocasions.

Per entendre millor les dades del coronavirus a Barcelona, cal tenir present que l’ASPB i el Departament de Salut fan reajustaments de les xifres de casos positius i defuncions. Això és perquè la Generalitat rep notificacions dels laboratoris i de les funeràries amb retard i corregeix registres de dies anteriors. Per aquest motiu, les dades dels últims tres dies acostumen a ser provisionals i variar l’endemà.

La positivitat es manté per sota del 2 %

Amb dades pendents de consolidar, l’1,4 % de les proves diagnòstiques fetes de l’11 al 17 d’octubre van resultar positives. Fa tres setmanes que aquest indicador està per sota del 2 % i fa un mes i mig que se situa per sota del 5 % recomanat per l’OMS per tenir controlada la pandèmia. Durant el mes d’agost, la positivitat va ser del 8 % i al juliol, del 22 %.

Tot i aquest descens, cal tenir present que el nombre de PCR i tests d’antígens s’ha reduït. En la primera setmana de setembre es van fer 27.000 PCR i tests d’antígens. Al maig, per exemple, abans de pujar la cinquena onada, es van fer unes 33.000 proves setmanals. De l’11 al 17 d’octubre van ser 24.100.

La Generalitat va incorporar els tests d’antígens per detectar més ràpidament els casos de coronavirus a Barcelona. Si cliques a les barres del gràfic anterior pots veure el nombre de proves fetes cada dia i el percentatge de les que resulten positives.

Cinc defuncions més l’última setmana

Des que va començar el mes d’octubre, les defuncions setmanals són inferiors a la desena. Tot i això, en la setmana sencera més recent, de l’11 al 17 d’octubre, Salut va notificar set decessos per covid, cinc més que en la setmana anterior. Aquestes xifres poden variar, perquè les funeràries notifiquen amb retard les morts per coronavirus. De moment, en la setmana en curs no s’han comunicat morts.

De les dades diàries dels últims mesos destaquen el 24 i el 25 de juliol, amb 18 i 16 decessos comunicats, respectivament. Des del 16 de febrer no es registraven més de 15 defuncions per covid-19 en un sol dia.

Si desglossem les 7.305 defuncions per coronavirus a Barcelona, el 20 % de les morts s’han produït en residències geriàtriques (1.485 persones). El 69 % dels èxitus (5.034) han tingut lloc en un hospital i el 6 % (450), a casa. El 5 % restant (336) són decessos no classificats per manca d’informació.