A la ciutat de Barcelona hi ha hagut 15.467 casos positius de coronavirus, confirmats amb una prova PCR, des de l’inici de la pandèmia. Les dades més recents de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) apunten que l’última setmana, del 29 de juny al 5 de juliol, els positius han crescut un 81 % (163 confirmats) respecte de l’anterior (90). Aquesta xifra situa la ciutat als mateixos nivells de contagis de fa un mes: 162 positius la primera setmana de juny. També es tracta de la segona setmana que Barcelona registra una variació setmanal d’increments després d’un mes baixant. El 21 % dels positius totals a la ciutat són persones que viuen en residències de gent gran (3.231 casos).

Pel que fa a les defuncions, 4.260 persones han mort per covid-19 (cap en les darreres 24 hores) i gairebé un de cada tres decessos s’ha produït en una residència geriàtrica. En aquests gràfics seguim l’evolució del coronavirus a Barcelona amb les dades que proporciona cada dia el Departament de Salut i l’ASPB.

Els positius augmenten un 81 % l’última setmana

Després de quatre setmanes baixant, els positius van pujar un 7 % la setmana del 22 al 28 de juny i un 81 % l’última setmana tancada, del 29 de juny al 5 de juliol. Els contagis nous han passat de 90 a 163. Els primers tres dies de juliol han registrat una trentena de casos nous cada dia de mitjana. Tot i això, si fem una anàlisi dels últims mesos, al juny els barcelonins amb una prova positiva (516) van ser un 70 % menys que al maig (1.689).

Per entendre millor les dades de l’impacte de la covid-19 a Barcelona, cal tenir present que el Departament de Salut fa reajustos de les xifres de casos positius i defuncions. Això es deu al fet que la Generalitat rep notificacions dels laboratoris i de les funeràries amb retard i corregeix registres de dies anteriors.

Més de 4.200 morts a Barcelona

Des del 9 de juny, la xifra de morts per covid-19 a la regió sanitària de Barcelona ciutat té un sol dígit (per sota de 10). A més a més, durant set dies d’aquest període de temps no s’ha registrat cap defunció. En les últimes 24 hores no s’ha notificat cap defunció, tampoc des de fa tres dies, però podria variar a posteriori.

Si desglossem les 4.260 defuncions per coronavirus a la regió sanitària de Barcelona ciutat, el 31 % de les morts s’han produït en una residència geriàtrica (1.322 persones). El 55 % dels èxitus (2.347) han tingut lloc en un hospital i el 7 % (282), a casa. El 7 % restant són decessos no classificats per manca d’informació. Les dades de la regió sanitària també inclouen defuncions de Montcada i Reixac.

La corba de la mortalitat a Barcelona mostra una tendència a la baixa. En el gràfic de barres següent es pot veure la variació setmanal segons la qual les defuncions es van reduir a la meitat del 22 al 28 de juny i van passar de 13 a set. En l’última setmana, però, sis persones han perdut la vida per coronavirus. Amb els registres observats fins ara, les defuncions s’han reduït un 83 % al juny si ho comparem amb el mes de maig. Clica la fletxa del gràfic per veure’n el creixement diari.