Actualment s’han confirmat 107.977 casos de coronavirus a Barcelona amb una prova PCR o test d’antígens des de l’inici de la pandèmia, segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Des del pic de la tercera onada, la ciutat encadena sis setmanes amb menys contagis, però el ritme reducció s’ha frenat en les dues últimes setmanes. La dada més optimista és la mortalitat, ja que la corba de defuncions de la tercera onada s’ha doblegat.

En aquests gràfics seguim l’evolució del coronavirus a Barcelona amb les dades que proporcionen cada dia l’ASPB i el Departament de Salut.

Sis setmanes amb menys contagis

Amb dades provisionals, del 22 al 28 de febrer es van detectar 1.873 positius amb una prova PCR o test d’antigen. Es tracta d’una reducció del 13 % amb 282 positius menys i la sisena setmana amb descens de casos. El ritme de baixada, però, s’ha alentit des de fa 15 dies. Mentre que en la primera quinzena de febrer les disminucions van ser de vora el 25 % cada setmana, les dues més recents han estat del 13 %. La mitjana diària de casos detectats al febrer ha estat de 350 i al gener eren 670 casos.

Al llarg del mes de gener, Salut Pública va reportar més d’un miler de casos en set dies: el 5, l’11, 12 i 13 i el 18, 19 i 20 de gener. El 19 de gener es va assolir el rècord de la tercera onada, amb 1.167 contagis. Per trobar una dada semblant ens hem de traslladar fins al 28 d’octubre, en plena segona onada. Tot i això, el dia 19 també es van fer gairebé el doble de tests, un total de 14.152 proves.

Per entendre millor les dades del coronavirus a Barcelona, cal tenir present que l’ASPB i el Departament de Salut fan reajustaments de les xifres de casos positius i defuncions. Això es deu al fet que la Generalitat rep notificacions dels laboratoris i de les funeràries amb retard i corregeix registres de dies anteriors. Per aquest motiu, les dades dels últims tres dies acostumen a ser provisionals i variar l’endemà.

La tercera corba de mortalitat es doblega

Després que del 25 al 31 de gener es van notificar 147 decessos per covid-19 a Barcelona i es va marcar un registre màxim més elevat que en la segona onada, el balanç de mortalitat ha baixat. Amb dades consolidades, del 15 al 21 de febrer es van confirmar 78 defuncions, 20 menys que la setmana anterior. Aquest balanç ens situa als nivells d’abans de pujar la tercera onada, quan del 28 de desembre al 3 de gener es van notificar 77 defuncions. Amb dades provisionals que poden augmentar, del 22 al 28 de febrer es van notificar 50 decessos.

Si els registres es mantenen i les funeràries no comuniquen més defuncions de la setmana passada, la corba de mortalitat de la tercera onada s’haurà doblegat. A més, s’ha tornat a registrar un balanç setmanal inferior al centenar, cinc setmanes després de superar-lo.

Si desglossem les 6.270 defuncions per coronavirus a Barcelona, el 23 % de les morts s’han produït en residències geriàtriques (1.452 persones). El 67 % dels èxitus (4.237) han tingut lloc en un hospital i el 6 % (394), a casa. El 3 % (187) restant són decessos no classificats per manca d’informació.

La positivitat de les proves, per sobre del 6 %

Tot i que els casos s’han acabat frenant, la positivitat per setmanes va disminuir abans. De principis de gener a mitjans de febrer, el percentatge de proves positives es va reduir a la meitat, de l’11 al 5,3 %. Malgrat això, en les dues setmanes més recents, la dada ha tornat a pujar.

Segons el web de dades sobre la covid, el 6,2 % de les PCR i tests antigènics que es van fer del 22 al 28 de febrer, que van ser-ne 34.322, van ser positius. La setmana anterior ho va ser el 6 %. També cal tenir present que la setmana passada es van fer un 12 % menys de proves, però la baixada de casos ha estat més elevada, d’un 13 %.

La Generalitat va incorporar els tests antigènics per detectar més ràpidament els casos de coronavirus a Barcelona. Si cliques les barres del gràfic anterior pots veure el nombre de proves fetes cada dia i el percentatge de les que resulten positives.