Actualitzem cada dia totes les dades covid a Barcelona. Des de l’inici de la pandèmia s’han confirmat 188.032 casos de coronavirus a Barcelona amb una prova PCR o test d’antígens. L’última setmana, del 26 de juliol a l’1 d’agost, es van detectar 5.808 positius. Segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona, representen 3.617 casos menys respecte a la setmana anterior. Així doncs, Barcelona encadena tres setmanes amb descens de contagis des del pic de la cinquena onada.

La cinquena onada ha tornat a tensionar el sistema assistencial, començant per l’atenció primària. El creixement de casos tanbé s’ha notat en les hospitalitzacions per covid i en el nombre de pacients greus a les UCI, on hi ha pacients més joves que en altres onades.

En aquests gràfics seguim l’evolució del coronavirus a Barcelona amb les dades que proporcionen cada dia l’ASPB i el Departament de Salut.

Tres setmanes amb contagis a la baixa

Durant el mes de juliol, es van confirmar cada dia 1.552 casos de covid-19 a Barcelona. Aquesta mitjana quintuplica la del mes de juny, quan es confirmaven 305 positius cada dia. Concretament, durant la primera quinzena de juliol es van notificar 1.957 positius diaris per covid-19, mentre que en la segona quinzena del mes es van detectar 1.173 positius diaris: un descens del 40 %.

La setmana del 5 a l’11 de juliol es van detectar 14.198 positius. Aquesta xifra és, ara per ara, el balanç setmanal més alt de tota la pandèmia. Superat el pic de la cinquena onada, els balanços setmanals de casos encadenen tres setmanes de descensos. La setmana del 26 de juliol a l’1 d’agost es van detectar 5.808 contagis, un descens del 38 % respecte de la setmana anterior. Tot i els últims descensos, cal recordar que encara són xifres altes.

En l’anàlisi diària més recent de casos destaca el 12 de juliol, quan es van detectar 2.857 positius per covid-19. Des de l’inici de la pandèmia no s’havia registrat mai un balanç diari tan elevat. Al llarg del mes de juliol es van superar els 2.000 casos detectats en un sol dia en 10 ocasions.

Per entendre millor les dades del coronavirus a Barcelona, cal tenir present que l’ASPB i el Departament de Salut fan reajustaments de les xifres de casos positius i defuncions. Això és perquè la Generalitat rep notificacions dels laboratoris i de les funeràries amb retard i corregeix registres de dies anteriors. Per aquest motiu, les dades dels últims tres dies acostumen a ser provisionals i variar l’endemà.

Dues setmanes amb més de 60 morts per covid-19

Passat el pic de contagis de la cinquena onada, l’atenció se centra en la pressió assistencial i l’augment de les defuncions. Tot i els increments de les últimes setmanes pel que fa a morts per covid-19, les xifres són lluny de les registrades en onades de la pandèmia anteriors.

La setmana del 12 al 18 de juliol va quadruplicar el balanç de l’anterior, de cinc a 21 decessos per covid-19. La setmana del 19 al 25 de juliol va triplicar el balanç anterior, amb 63 morts per covid-19, una xifra similar a les que es registraven a finals de febrer del 2021. La darrera setmana del mes es va tancar amb 67 decessos. Cal tenir en compte que aquesta dada encara pot variar perquè les funeràries notifiquen amb retard les morts.

Així doncs, el balanç de defuncions ja encadena dues setmanes per sobre de la seixantena. Durant el mes de juny es van comunicar menys de 10 defuncions setmanals.

De les dades diàries destaquen el 24 i el 25 de juliol, amb 18 i 16 decessos comunicats, respectivament. Des del 16 de febrer no es registraven més de 15 defuncions per covid-19 en un sol dia.

Si desglossem les 6.849 defuncions per coronavirus a Barcelona, el 21 % de les morts s’han produït en residències geriàtriques (1.468 persones). El 69 % dels èxitus (4.725) han tingut lloc en un hospital i el 6 % (426), a casa. El 3 % restant (230) són decessos no classificats per manca d’informació.

La positivitat mitjana baixa 10 punts en tres setmanes

La positivitat de les proves fetes encara registra xifres elevades, però en les últimes setmanes ha millorat. L’última setmana, del 26 de juliol a l’1 d’agost, es van fer 47.469 proves PCR i tests d’antígens a Barcelona, un 13,4 % menys respecte de la setmana anterior, i el 14,2 % va tenir un resultat positiu de mitjana. Ara fa tres setmanes, del 5 a l’11 de juliol, aquest indicador se situava en el 24,2 %, 10 punts per sobre.

La positivitat mitjana actual torna a baixar del 20 %, després de mantenir-s’hi tres setmanes per sobre. Tot i això, pràcticament triplica el llindar del 5 % recomanat per l’OMS per tenir controlada la pandèmia. Durant set setmanes, des de la primera de maig fins a la tercera de juny, aquest indicador s’hi havia mantingut per sota.

La Generalitat va incorporar els tests d’antígens per detectar més ràpidament els casos de coronavirus a Barcelona. Si cliques les barres del gràfic anterior pots veure el nombre de proves fetes cada dia i el percentatge de les que resulten positives.