centre atenció primària CAP

La cinquena onada de contagis ha començat a passar factura a l’assistència primària. Així ho assegura el vicesecretari general del sindicat Metges de Catalunya (MC), David Arribas, que calcula que a partir d’aquest dilluns s’hauran de reprogramar les visites de les properes tres setmanes, sobre patologies sense relació amb la covid.

Aquesta intensitat de treball es pot allargar durant tres setmanes
David Arribas, vicesecretari general del sindicat Metges de Catalunya

Segons detalla Arribas, aquest període de temps és una estimació perquè “epidemiològicament no sabem quina potència acabarà tenint aquesta cinquena onada i com en serà de gran”, el que fa pensar que la demora podria ser major, donat el repunt de casos que s’ha detectat aquesta setmana.

A l’assistència primària “hi falten mans”

L’entitat afirma arribar “cansats” a aquesta cinquena onada, després “que faci un any i mig que es mantingui aquesta saturació al sistema“.

En aquest sentit, el portaveu d’MC considera que “a l’assistència primària hi falten mans“, recalca David Arribas. Assegura que “som el que som i fem la feina que fem, moltes vegades doblant torns”, i proposa a Salut recuperar el miler de professionals sanitaris que van sortir del sistema durant la crisi del 2008.

Hem de recuperar les persones que vam operdre després de la crisi del 2008, entre 900 i 1.000, que són les que la incultura del gerent sobre la feina que desenvolupàvem la gent de l’atenció primària, van decidir que sobràvem i que no fèiem falta
David Arribas, vicesecretari general del sindicat Metges de Catalunya

“Hem triplicat les baixes laborals, no podem més”

La manca d’aquest miler de professionals sanitaris als CAP suposa que les plantilles actuals estiguin sobrecarregades i, quan amb la pandèmia, “hi ha pics de feina, l’únic que podem fer és multiplicar-nos“, explica Arribas.

Aquesta pressió laboral, subratlla, ha fet “créixer les baixes per angoixa o per ansietat dels professionals sanitaris de l’atenció primària”. I conclou: “En situacions extremes dupliquem o tripliquem les nostres baixes laborals, perquè la gent no pot més“.