Una dosi de la vacuna d'AstraZeneca a punt per ser administrada a un dels punts de vacunació habilitats a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona

En aquesta pàgina hem seguit en directe tota l’actualitat relacionada amb el coronavirus a Catalunya d’aquest 11 de maig. Després de la finalització de l’estat d’alarma a Espanya i la desaparició del toc de queda i el confinament perimetral, aquest dimarts ens ha deixat com a titulars l’avenç de la campanya de vacunació, que ja supera el milió de persones amb la pauta completa a casa nostra, i l’aprovació de l’immunogen de Janssen per als menors de 60 anys.

Casos, PCR, hospitalitzacions i UCI

Des de l’inici de la pandèmia del coronavirus, els positius amb una prova superen els 613.819 a Catalunya. Del 3 al 9 de maig es van notificar 7.283 positius, però les dades encara són provisionals. Segons l’últim balanç de Salut hi ha 1.354 persones ingressades als hospitals. A les UCI, 442 pacients crítics. La setmana passada es van registrar 91 morts i des de l’inici de la pandèmia són 22.022.

BALANÇ D’ESPANYA: 3.586.333 casos confirmats (PCR i TA) i 79.100 morts
BALANÇ DE CATALUNYA: 613.819 casos (PCR i TA) i 22.022 morts

22:06
   

Fins aquí el minut a minut de l’11 de maig 

Aquí finalitza el seguiment en directe del coronavirus a Catalunya d’aquest dimarts, 11 de maig. Gràcies per seguir-nos. Tornarem demà!

21:52
   

Els metges de les UCI demanen “prudència i respecte” davant la fi de l’estat d’alarma

Mitjançat un comunicat, la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica (el sanitaris especialistes en les UCI) ha demanat “prudència, responsabilitat i respecte” a la població, als responsables polítics i als mitjans de comunicació, davant la fi de l’estat d’alarma. Han escrit aquesta carta després de les aglomeracions i les festes al carrer que es van produir aquest cap de setmana, sobretot la nit de dissabte a diumenge, coincidint amb la fi del toc de queda nocturn.

Una UCI de l'Hospital Clínic durant la segona onada

21:36
   

Cauen un 74 % els vols gestionats per Enaire a Barcelona 

La pandèmia ha impactat sobre el turisme. Un bon exemple és la disminució de vols. Aquest mes d’abril, el Centre de Control d’Enaire a Barcelona ha gestionat 21.278 vols, un 74,4 % menys si ho comparem amb el mateix període d’abans de la pandèmia. Les connexions internacionals són les que més han notat els efectes de la covid, amb una disminució del 78,4 %, seguides dels sobrevols (-74,4 %) i finalment les rutes domèstiques (-59,2 %).

Torre de control de l'Aeroport de Barcelona

21:17
   

Escrivá preveu que els treballadors en ERTO baixin dels 600.000 aquesta setmana 

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha anunciar aquest dimarts que “probablement aquesta setmana” el nombre de treballadors en ERTO baixarà dels 600.000. Segons el ministre el “gruix” de les persones que encara estan afectades per un expedient de regulació temporal d’ocupació formen part de “sectors que amb tota seguretat tindran una recuperació molt forta”, com ara la restauració o el turisme. 

restaurants tornen a servir sopars

21:00
   

El preu dels bitllets d’avui cau pràcticament a la meitat 

Volar és més barat que abans de la pandèmia. El preu dels bitllets d’avió ha caigut un 47 %  en comparació amb l’estiu del 2019, segons un estudi de l’agència de viatges en línia eDreams. Actualment, els vols costen uns 150 euros, mentre que abans de la covid costaven uns 280 euros. En el rànquing dels destins més demandats per les vacances estivals la destinació preferida són les Balears, seguida de les illes Canàries. 

treballador agència viatges

20:39
   

Un 24 % dels catalans té por d’anar al dentista

Pràcticament un de cada quatre catalans ha deixat d’anar al dentista durant la pandèmia per por al contagi de la covid. Segons un estudi de Vitaldent, els principals motius són la desconfiança envers els protocols de neteja i desinfecció (58 %) i la manca de distància entre el professional i el pacient en el moment del tractament (54 %). 

dentista infants Sant Joan de Déu

20:24
   

Espanya, en contra de la gratuïtat de les PCR per viatjar

Espanya i altres països europeus s’han oposat a la gratuïtat de les PCR per viatjar. En canvi, no han descartat negociar una rebaixa en el preu d’aquestes proves de cara a la implantació del passaport sanitari, segons ha avançat aquest dimarts el secretari d’estat per a la UE, Juan González-Barba Pera, després d’una reunió a Brussel·les. 

Pla obert de la cua de passatgers esperant a la zona control de temperatura dels viatgers internacionals que arriben a l'aeroport del Prat

20:10
   

Autoritzen la vacuna de Janssen als menors de 60 anys 

La Comissió de Salut Pública, en què hi ha representades les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, han aprovat administrar la vacuna de Janssen als menors de 60 anys. També s’emprarà per immunitzar els col·lectius vulnerables, com ara persones sense llar.

caixa i dosi vacuna janssen

19:54
   

Duque avança que donaran “moltes notícies” sobre la vacuna espanyola “abans de les vacances” 

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, ha avançat aquest dimarts que el Govern podrà donar “moltes notícies” sobre la vacuna espanyola “abans de les vacances” d’estiu. El ministre no ha volgut donar dates concretes, però sí que ha manifestat que “ja hi ha diverses vacunes en procés d’acabar els assajos preclínics”. Fa un mes, Duque va afirmar que quedaven només “setmanes” perquè alguns dels tres projectes de vacuna desenvolupats pel Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) iniciés els assaigs en humans.

19:37
   

Espanya supera els 20 milions de punxades contra la covid

Espanya ha administrat més de 20 milions de vacunes contra la covid. Segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, hi ha 14 milions de persones amb una de les dosis i 6,3 amb la pauta completa de vacunació. En les últimes 24 hores s’han incoculat 332.492 vaccins. 

vacuna punxada infermer

19:18
   

Brussel·les demanda a AstraZeneca per segona vegada

La Unió Europea ha demandat per segona vegada a AstraZeneca pel retard en l’entrega de les dosis de la vacuna contra la covid. Demana als tribunals que condemnin la farmacèutica” pels danys i perjudicis” provocats pels endarreriments. 

vacuna AstraZeneca

19:05
   

El govern reclama una normativa anticovid per evitar la “disparitat de criteris” dels tribunals

Catalunya ha demanat a l’executiu de Pedro Sánchez l’aprovació d’una normativa que eviti la “disparitat de criteris” dels tribunals a l’hora d’avalar les restriccions que aprovin les comunitats autònomes. La consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó, també ha assegurat en roda de premsa que “era obvi i evident” que es donaria aquesta situació amb el final de l’estat d’alarma.

18:52
   

Més demanda de directius amb perfil executiu per prendre decisions “dures”, a causa de la pandèmia

La pandèmia ha provocat un increment de la demanda de directius amb perfils més executius i operatius per prendre “decisions dures” a curt termini, com ara la reubicació d’equips, tancament de botigues i replantejaments de deutes. Ho ha dit  l’Office Leader Spain EGon Zehnder, Luis Carvajal, en el debat en línia ‘Tendències en el mercat de directius’, organitzat per l’Associació Espanyola de Directius (AED).

18:35
   

Espanya supera les 79.000 defuncions per covid

El Ministeri de Sanitat ha afegit 4.941 casos de coronavirus, dels quals 2.768 s’han detectat en les últimes 24 hores. Des de l’inici de la pandèmia s’han registrat 3.586.333 contagis de covid-19 i 79.100 defuncions, 205 més que el dia anterior.  

18:18
   

Barcelona s’acosta al 30 % de la població vacunada

A Barcelona, la vacunació va començar el diumenge 27 de desembre a la residència El Mil·lenari, situada al carrer Nou de la Rambla, a Ciutat Vella, i la usuària Rosa Dalmau va ser la primera a rebre’n una dosi. De moment, amb data de l’11 de maig, s’han vacunat 495.721 persones, un 29,9 % de la població. El cens de Barcelona és d’1.655.292 de persones. El nombre de vacunes administrades és de 725.342 (sumant primeres i segones dosis). I 245.580 persones tenen la pauta completa.

18:00
   

Més d’un milió de persones tenen la pauta de vacunació completa a Catalunya

Segons dades del Departament de Salut, amb data del 11 de maig, el nombre de persones vacunades és de 2.193.187. Això suposa el 28,4 % de la població de Catalunya, i 993.251 n’han rebut una segona dosi. Per tant, el nombre de vacunes administrades, sumant la primera i la segona dosi, és de 3.186.438. I 1.050.769 persones ja han rebut la pauta completa. Per grups d’edat, hi ha una cobertura vacunal del 100 % de les persones de 80 anys o més, del 87,4 % en el cas de les persones de 70 a 79 anys, de 73,9 en el de les de 60 a 69 i del 15 % en el de les de 50 a 59.  

17:53
   

4.500 autònoms, sense negoci per la pandèmia

La pandèmia ha deixat sense negoci a 4.500 autònoms, segons l’informe Els autònoms a Catalunya 2009 – 2020 presentat per Autònoms PIMEC. La patronal ha advertit d’una “precarització molt important” del col·lectiu durant la pandèmia per l’alt nivell d’endeutament. Segons les seves dades, de les 140.000 persones que van demanar ajudes al febrer, la meitat assegura que va tenir uns ingressos inferiors als 5.000 euros nets el 2020. I d’entre ells, un 13% havien tingut ingressos negatius. En aquest context, la patronal ha demanat “suport” a les administracions en forma d’ajudes directes i condonació de deutes.

autònom sabateria

17:36
   

Les aerolínies reclamen la vacunació prioritària de la tripulació 

El sector turístic es prepara per recuperar l’activitat. Per tant de poder garantir tots els vols, l’Associació de Línies Aèries (ALA) ha reclamat al govern que prioritzi la vacunació de la tripulació a través dels serveis mèdics i les mútues que tenen les companyies. En cas contrari, alerten molts pilots i tripulants no podrien volar i molts avions quedarien a terra a les portes de l’estiu i en un moment “especialment decisiu per a la recuperació del turisme”.

vols espanya itàlia coronavirus

17:03
   

Advanced Factories, la primera gran fira presencial que acollirà Barcelona

Amb la millora dels indicadors sanitaris i l’avanç de la campanya de vacunació la ciutat a poc a poc recupera l’activitat. Per exemple, el sector de les fires i congressos. El primer gran esdeveniment presencial és el congrés Advanced Factories, que se celebrarà del 8 al 10 de juny, al Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Es tracta del major esdeveniment de l’estat sobre automatització i robòtica en el sector industrial.

presentació congrés Advanced Future

16:48
   

Catalunya preveu rebre prop de 400.000 dosis de vacunes contra la covid

Salut té previst rebre 398.880 vacunes contra la covid al llarg de la setmana. A les 273.780 dosis de Pfizer que ja han arribat, se sumaran les 22.600 de Janssen encara per confirmar , les 52.000 d’AstraZeneca i les 50.500 de Moderna.  

arribada vacuna janssen

16:39
   

Argimon: “Anem en la bona direcció, però això és una carrera de fons i no podem abaixar la guàrdia”

Els indicadors de la pandèmia a Catalunya milloren dia a dia. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat que “anem en la bona direcció”. Un bon exemple és la positivitat dels tests d’antígens de persones amb símptomes, que actualment se situa en el 7 % i es preveu que a finals de setmana baixi fins al 5 %. Tot i això, Argimon ha alertat: “Això és una carrera de fons i no podem abaixar la guàrdia”.

16:21
   

Un 80 % dels policies nacionals i els guàrdies civils destinats a Catalunya ja s’han vacunat 

El govern ja ha completat pràcticament la vacunació dels policies nacionals i els guàrdies civils destinats a Catalunya, tal com va ordenar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Segons la consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó,  ja hi ha “el 80 %” d’agents dels cossos de seguretat espanyols vacunats amb la primera dosi “i en breu ho estaran tots”. L’executiu intenta així posar fi a la polèmica que els agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional van aixecar en sentir-se discriminats per la Generalitat i considerar que no se’ls protegia com als mossos d’esquadra.

16:07
   

Salut analitza l’evolució de la campanya de vacunació 

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, compareixen davant dels mitjans per analitzar l’evolució del procés de vacunació. En aquesta pàgina podràs seguir la roda de premsa en directe a partir de les 16.30 h.

15:46
   

El Procicat aprova el procediment per reactivar el turisme de creuers a Catalunya

El Procicat ha donat llum verda al procediment que hauran de seguir les empreses perquè els creuers amb bandera europea puguin tornar a Catalunya aquest estiu. Les companyies navilieres hauran de presentar una sol·licitud a la Secretaria de Salut Pública amb els passos que seguiran en cas que es detectin casos sospitosos o positius de covid-19 al vaixell, l’itinerari detallat i el programa d’activitats, entre d’altres.

Creuer MSC fa la volta al món

15:32
   

Baixa el nombre de grups escolars tancats tant a Barcelona com a Catalunya 

Segons les últimes dades del Departament d’Educació (dimarts, 11 de maig del 2021), el nombre de grups confinats als centres escolars per un positiu de covid-19 és de 729, 101 menys que aquest dilluns. Això significa que hi ha un 1,01 % de grups confinats a Catalunya, mentre que al 90,18 % dels centres no es registra cap positiu.

A la ciutat de Barcelona hi ha 60 grups bombolla en quarantena, 10 menys que aquest dilluns. Aquesta xifra suposa el 0,44 % dels 13.672 grups que hi ha a la ciutat. Si ens fixem en els centres, 35 tenen algun grup tancat. Això vol dir que el 96 % de les escoles barcelonines funcionen amb tots els grups a classe. Segons Educació, hi ha 885 centres educatius a la ciutat.

15:15
   

Airbnb obre una línia d’atenció telefònica per als veïns de pisos turístics

Airbnb es prepara per recuperar les reserves a través de la plataforma i ho fa amb un pla per “reforçar la seguretat en els viatges”. Entre les mesures que ha posat en marxa, destaca una línia d’atenció telefònica per als veïns. El telèfon està disponible per a les “molèsties immediates”, com festes no autoritzades, i també per a “possibles problemes recurrents que puguin afectar la comunitat”. Tot i això, Airbnb puntualitza que “les emergències i incidències de seguretat s’han de notificar a les autoritats locals”.

pisos turistics al lloguer social

15:06
   

Rècord de vacunats a Fira de Barcelona: 6.000 dosis en un dia

12 vacunats de la covid-19 per minut. 750 cada hora. 6000 al llarg del dia. És el record de dosis subministrades en 24 hores que s’ha assolit aquest dimarts al punt de vacunació massiva de Fira de Barcelona. I segons la responsable d’Atenció a la Ciutadania de la Gerència de Barcelona de l’ICS, Marta Carrasco, s’espera mantenir aquest ritme durant tota la setmana i anar-lo incrementant. El punt de vacunació de Fira de Barcelona té capacitat per immunitzar fins a 120.000 persones cada setmana.

14:30
   

Les defuncions setmanals a Catalunya baixen del centenar després de set mesos

Entre el 26 d’abril i el 2 de maig es van comunicar 96 persones mortes per covid-19 a Catalunya. És el primer balanç setmanal amb menys de 100 decessos comunicats, després de superar-lo durant set mesos. La setmana del 3 al 9 de maig, encara amb xifres provisionals, s’han registrat 91 decessos. De moment, representen cinc morts per covid-19 menys.

defuncions coronavirus catalunya

14:20
   

Collboni: “El Mobile World Congress es farà”

Tot i que continua el degoteig de baixes del Mobile World Congress, la darrera de Samsung, l’Ajuntament confia plenament en la celebració del congrés. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, és contundent: “El Mobile es farà”. Assegura que “és un èxit rotund per la ciutat que es pugui fer”, i ho atribueix a la determinació de tots els actors implicats, tant el GSMA, com el Govern espanyol, la Generalitat i l’Ajuntament. Collboni reconeix que “no serà un congrés normal” per les restriccions de mobilitat que encara estaran en vigor quan se celebri, a finals de juny. Tot i això, ha destacat que és important que la ciutat “no s’aturi” i que es reactivin els congressos en la mesura que això sigui possible.

Jaume Collboni

14:09
   

Una app per preveure possibles riscos i complicacions de covid-19

Una aplicació de l’Hospital de Sant Pau permetrà descriure l’evolució temporal dels pacients ingressats per covid-19 i preveure’n els possibles riscos i complicacions. A més, una segona app permetrà accedir a recomanacions terapèutiques d’experts per a pacients en la mateixa situació. El projecte, batejat amb el nom de TRAJECT, rebrà 150.000 euros de finançament europeu, en el marc del programa COVID-X, en què també s’han seleccionat 15 iniciatives més. Es preveu que al gener del 2022 l’aplicació pugui rebre dades d’altres hospitals i, fins i tot, adaptar-se a altres patologies.

 

passejades pacients UCI Bellvitge

14:01
   

La positivitat disminueix més d’un punt en una setmana a Catalunya

La setmana del 3 al 9 de maig, amb les dades de dissabte i diumenge provisionals, la positivitat mitjana es va situar en el 4,9 %. De moment, representa una reducció de més d’un punt respecte a la setmana anterior, quan era del 6 %. Si aquesta xifra es confirma, es tractarà de la primera setmana per sota del llindar del 5 % després de set setmanes superant-lo.

positivitat coronavirus catalunya

13:48
   

Check Barcelona, una app per consultar l’ocupació dels espais turístics i evitar aglomeracions

Check Barcelona és una aplicació mòbil que permet consultar l’ocupació dels espais turístics de Barcelona en temps real i oferir als usuaris altres alternatives de visita. D’aquesta manera, poden optar per moments i espais amb menys afluència i evitar aglomeracions. L’Ajuntament preveu que això permetrà augmentar la seguretat alhora que en millorarà l’experiència del visitant.

Mapa de l'app Check Barcelona

13:37
   

Les defuncions setmanals a Barcelona pugen lleument

La setmana passada els serveis funeraris van comunicar 18 defuncions per covid-19 a Barcelona. Aquesta xifra encara pot augmentar més perquè les funeràries notifiquen amb retard els decessos. El balanç representa dues persones mortes més que la setmana anterior i trenca la tendència de disminució des de finals de març.

defuncions coronavirus barcelona

13:27
   

Budó espera que en un màxim de dos mesos es puguin obrir els locals d’oci nocturn

La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha explicat que confia que “d’aquí a un mes i mig o dos el Govern espanyol aixequi l’ordre ministerial que autoriza l’obertura de l’oci nocturn”, tancat des de l’inici de la pandèmia. Budó ha explicat que el Procicat aprovarà aquesta setmana com serà la reobertura “progressiva” d’aquest sector a Catalunya tan bon punt l’Estat ho autoritzi.

meritxell budó

13:17
   

Es crea un programa per reforçar la gestió d’ajudes per afectats d’ERTO i autònoms

La portaveu del govern català, Meritxell Budó, ha anunciat la creació d’un programa temporal per al reforç i suport en la gestió d’ajudes a persones afectades per un ERTO i autònoms durant la pandèmia. Aquest Programa s’emmarca en l’acord que va prendre el govern el gener del 2021, que fixava un fons de 618 M € per finançar un pla d’ajuts per als col·lectius més afectats per la covid-19.

gent al carrer amb mascareta

13:05
   

Budó compareix per explicar els acords de govern, ara, en directe

Arrenca la roda de premsa de la portaveu del govern en funcions, Meritxell Budó, que anunciarà els acords presos en la reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts. Es pot seguir en directe des d’aquesta pàgina.

 

13:01
   

Barcelona necessita 11.000 infermers més per tenir la ràtio de Navarra, la més alta de l’estat

La província de Barcelona hauria d’incorporar prop d’11.000 infermers, un 30 % més dels que té actualment, per arribar a tenir la ràtio de Navarra, la més alta de l’estat. Aquesta comunitat té 8,6 infermers per cada 1.000 habitants, mentre que a Barcelona són 6,6. A Europa la ràtio és de 9,5 professionals i, per arribar-hi, caldrien 16.000 professionals més.

Infermera vacunacio astrazeneca

12:54
   

Catalunya supera el milió de persones que ja han completat la vacunació

Catalunya ha superat el milió de persones vacunades de la covid-19 amb la pauta completa, amb un total d’1.050.769 persones que amb les dosis necessàries de les respectives vacunes. És a dir, un 13,4 % de la població està completament vacunada, segons dades del Departament de Salut d’aquest dimarts.

Entre les persones amb la pauta completa hi ha les que han rebut dues dosis de les vacunes Pfizer, AstraZeneca i Moderna. També s’hi inclouen les que han rebut la vacuna Janssen, que consisteix en una sola dosi i, per tant, ja tenen també la pauta completa.

vacuna

12:41
   

Set dies amb la taxa de contagi per sota de l’1 a Catalunya

La taxa de contagi Rt, l’índex que indica a quantes persones pot encomanar la malaltia un positiu per covid-19, es va situar en el 0,85 amb data del 7 de maig, la xifra més recent publicada per Salut. Així doncs, l’indicador acumula set dies per sota del llindar de l’1 després de mantenir-s’hi per sobre des del dia 21 d’abril.

taxa contagi catalunya

12:35
   

Menys de 1.400 ingressats en planta per covid-19 a Catalunya

Pel que fa a les hospitalitzacions, hi ha 1.354 persones ingressades per covid-19 als hospitals catalans. Es tracta de 41 pacients menys que els notificats 24 hores abans. Cal tenir en compte que en cap de setmana i festius la xifra de pacients ingressats sol augmentar perquè no es donen tantes altes.

12:22
   

El primer confinament va evitar 150 morts prematures per contaminació a Barcelona

La qualitat de l’aire va millorar de forma temporal durant la primera onada de la covid-19 gràcies, en gran part, a les restriccions de mobilitat i això es tradueix en què la millora de l’aire va evitar unes 150 morts prematures a les capitals de província de país, com ara Barcelona. Ho diu un estudi liderat per ISGlobal, centre impulsat per la Fundació La Caixa, juntament amb el Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS). L’estudi desgrana i diferencia les morts per concentracions de NO2 i les d’un altre contaminant com és l’ozó. Pel que fa a l’NO2, han conclòs que es van evitar al voltant de 120 morts durant el confinament i unes 50 durant el desconfinament, és a dir, un total aproximat de 170 morts prematures. En el cas de l’ozó, la reducció va ser tan mínima que no va aconseguir evitar la mortalitat prematura. De fet, s’estima que aquesta es va incrementar en aproximadament 20 morts en relació amb aquest contaminant durant tot el període estudiat.

Barcelona skyline torre Glories

12:11
   

442 pacients a les UCI, tres més que fa 24 h

Actualment, hi ha 442 crítics ingressats a les UCI catalanes, tant públiques com privades. Es tracta de tres persones més que les notificades ara fa 24 hores. Ja fa 13 dies que aquest indicador torna a situar-se per sota del mig miler. Cal tenir en compte, però, que el balanç ha anat fent petites variacions per sota i per sobre dels 500 des del 8 d’abril. Així doncs, les dades continuen mostrant la dificultat actual de buidar les UCI.

uci coronavirus catalunya

11:59
   

Les botellades no van a menys: 2.080 desallotjats a Barcelona la nit de dilluns

Tercera nit sense el toc de queda nocturn, i continuen les imatges de botellades i reunions als carrers de Barcelona. Segons la Guàrdia Urbana, la nit de dilluns a dimarts s’han desallotjat 2.080 persones d’una vintena d’espais de la ciutat. La xifra és sensiblement superior a la de la nit de diumenge, quan van ser desallotjades 1.639 persones dels carrers.

11:50
   

Més de 22.000 defuncions des de l’inici de la pandèmia a Catalunya

Des de l’inici de la pandèmia s’han notificat 22.022 morts per covid-19 a Catalunya segons les funeràries. Es confirma que 14.012 s’han produït en hospitals i centres sociosanitaris (64 %); 4.563, en residències de gent gran (21 %); 1.175, en domicilis (5 %), i 2.272 són casos no classificables per manca d’informació (10 %). Sobre aquests últims casos, Salut va assegurar que treballaria per reduir-ne el nombre, ja que es tracta de defuncions que s’acaben reclassificant posteriorment i, això, pot esbiaixar el significat de les dades i l’evolució.

ambient carrer

11:34
   

La positivitat se situa per sota del 5% recomanat

Segons les darreres dades de Salut, de mitjana, el 4,4 % de les proves fetes per detectar el coronavirus van tenir un resultat positiu la darrera setmana a Barcelona. Tot i que aquesta dada és molt optimista perquè està per sota del 5 % que recomana l’OMS no superar per tenir la pandèmia controlada, el registre no està consolidat i podria pujar en els dies posteriors.

positivitat coronavirus barcelona

11:15
   

1.305 positius la darrera setmana a Barcelona, un 22 % menys que l’anterior

Amb dades provisionals del cap de setmana, que poden augmentar, del 3 al 9 de maig es van notificar 1.305 positius a Barcelona. Es tracta d’una reducció del 22 % amb 369 contagis menys que la setmana anterior.

coronavirus barcelona setmanal

10:52
   

Les estades llargues a l’UCI compliquen la rehabilitació dels pacients de covid

La rehabilitació ha estat una de les derivades més complicades per als pacients que han patit la covid-19. El procés és llarg i costós per a aquells que han passat estades llargues a l’UCI: problemes de debilitat muscular, ferides greus a l’os del sacre o problemes als nervis de la mà són només alguns dels casos que necessiten sessions de rehabilitació. Anna Bernal és un dels casos típics de rehabilitacions llargues. Va ingressar a l’hospital per covid i, després de ser intubada a l’UCI, va passar tres mesos a cures intensives. Quan es va despertar, no es podia moure i tenia el cos molt debilitat. Assegura que ara, després de molt esforç i caminar amb l’ajuda d’un caminador, la rehabilitació li ha donat mitja vida.

uci coronavirus

10:33
   

Vacuna covid a Catalunya: així s’aplica el pla de vacunació

Catalunya fa mesos que està administrant la vacuna de la covid, començant per les persones més grans i de risc. Amb el calendari més avançat, Salut preveu començar el pla de vacunació massiva contra la covid-19 a l’abril, amb l‘administració de 500.000 dosis setmanals. Detallem a continuació tota la informació que et cal saber sobre l’estat actual de la vacuna de la covid i el pla de vacunació a Catalunya.

Punt vacunació massiva Tarragona

10:13
   

Cita per demanar hora per vacunar-se de la covid

A mesura que avança la vacunació, es van obrint més possibilitats i franges d’edat per demanar cita per a la vacuna de la covid a Catalunya: s’estan acabant d’immunitzar les persones de més de 80 anys i ja s’està vacunant la franja d’edat següent, dels 70 als 79 anys. Paral·lelament, s’estan administrant dosis d’AstraZeneca a les persones entre 60 i 69 anys. També s’ha iniciat la vacunació a la franja dels 50 als 59 anys. Per això, t’expliquem com pots demanar cita per posar-te la vacuna de la covid a través de CatSalut i com rebràs tota la informació en les properes setmanes.

Cita prèvia vacuna covid Salut

09:53
   

Cancel·lada la Fira de Sant Ponç per segon any consecutiu a causa de la pandèmia

La Fira de Sant Ponç, que s’havia de celebrar l’11 de maig al carrer de l’Hospital, s’ha cancel·lat per segon any consecutiu a causa de la crisi sanitària del coronavirus. Es tracta d’una fira centenària que organitza la Unió de Sant Ponç i l’Agrupació d’Apicultors de Barcelona, en què es poden comprar herbes remeieres, mel, fruita confitada, mató i altres productes similars.

09:38
   

Samsung tampoc no serà de manera presencial al MWC

El gegant tecnològic Samsung ha comunicat que no exhibirà els seus productes de manera presencial al Mobile World Congress, que ha de començar el 28 de juny a Barcelona. El gegant sud-coreà ha explicat en un comunicat que no hi serà degut a la pandèmia perquè, segons explica, “la salut i la seguretat dels nostres treballadors, socis i clients és la nostra prioritat número u”.

samsung mobile world congress

09:19
   

Budó compareix a les 13 h per explicar els acords de govern

La portaveu del govern en funcions, Meritxell Budó, compareixerà per explicar els acords presos durant la reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts. La roda de premsa serà a les 13 h i es podrà seguir en directe des d’aquesta pàgina.

meritxell budó

09:03
   

L’ampliació horària dels restaurants, ara al ‘reset’

Arrenca el programa ‘reset’ amb l’ull posat sobre els restaurants que ja poden oferir serveis de sopar i obrir fins a les 23 h. En parlaran Nacho Prats, director general del Grup Pepa Tomate, i Alfonso García, propietari de Casa Alfons. També hi haurà espai per explicar la planificació de les colònies d’estiu, amb Carles Xifra, director d’innovació i continguts a Fundesplai.

08:49
   

L’oci nocturn pressiona per reobrir els locals

La fi del toc de queda ha tornat a reactivar les reivindicacions del sector de l’oci nocturn, un dels més castigats per la pandèmia. Aquest dilluns un centenar de treballadors i responsables d’establiments s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume per tornar a reclamar la reobertura dels negocis, tancats des de l’inici de la pandèmia. Se senten els “grans oblidats” de les administracions, i diuen que les imatges de festes i concentracions al carrer durant el primer cap de setmana sense el toc de queda els donen la raó.

08:36
   

Restriccions a Catalunya i mesures covid: totes les novetats des del 9 de maig

El 9 de maig va finalitzar l’estat d’alarma i les mesures anticovid han canviat. La més destacada és que s’han eliminat el toc de queda i el confinament perimetral. També s’han flexibilitzat altres mesures. Per exemple, bars i restaurants poden allargar l’horari fins a les 23 h, per tant, poden obrir per sopar, i reobren també fires i parcs d’atraccions. També els esdeveniments culturals i esportius poden allargar-se fins a aquesta hora, a les 23 h. Consulta en aquest enllaç les mesures vigents.

ambient carrer

08:21
   

Els professors de l’Escola Montseny es mobilitzen contra els desnonaments de famílies del centre

“Hem passat del rol de suport al rol de lluita. Estarem al carrer, tallarem el trànsit si cal i ajudarem a aturar desnonaments. Són els nostres infants i no els volem perdre”. És la reacció de la Yolanda González, directora de l’Escola Montseny, a l’augment de desnonaments entre les famílies d’aquesta escola i altres centres de Vallcarca arran de la crisi del coronavirus.

08:05
   

Simón, “decebut” per les festes del final de l’estat d’alarma: “No sé què dir als sanitaris”

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, s’ha mostrat “decebut” per les imatges que s’han vist el cap de setmana de festes multitudinàries a ciutats com Barcelona i Madrid per celebrar el final de l’estat d’alarma. “Als sanitaris no sabria què dir-los”, ha indicat, visiblement enutjat, després d’alertar que, després d’aquestes festes, és impossible determinar l’impacte que tindran aquests esdeveniments en la corba de la pandèmia. Simón no ha esquivat la “part de responsabilitat” que li toca, per “no haver sabut transmetre el missatge” de prudència de la millor manera, i malgrat la incògnita, ha confiat que l’impacte sigui puntual gràcies a l’avanç de la vacunació.

Fernando Simón

07:50
   

Montbau, el barri menys afectat el darrer mes a Barcelona

A l’extrem oposat, i amb una taxa que és quatre vegades menor que la del barri més afectat, consta Montbau. El segueixen el Parc i la Llacuna del Poblenou, la Sagrera i la Barceloneta amb menys de 280 positius per cada 100.000 habitants. 

07:34
   

Batlle creu que obrir l’oci nocturn pot ajudar a evitar aglomeracions al carrer

El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, considera que la reobertura de l’oci nocturn a Barcelona pot ajudar a evitar aglomeracions de persones a l’espai públic durant les nits. “Trobar espais de descompressió ordenada és molt favorable. El que no és descompressió ordenada són les imatges que hem vist aquests dies“, ha dit Albert Batlle en una entrevista al programa ‘bàsics‘, de betevé. Ara bé, ha demanat que la reactivació del sector vagi lligada a un compliment estricte de les mesures d’higiene i de seguretat per part dels locals per evitar contagis en espais on hi ha “molta interacció” entre les persones.

07:12
   

Els barris de l’eix Besòs, entre els més afectats l’últim mes

Actualment, la Trinitat Vella i Baró de Viver són els barris més tocats per la pandèmia durant el mes d’abril. Concretament, els registres d’aquests territoris estan per sobre dels 800 casos per cada 100.000 habitants. Amb xifres similars també destaquen territoris de l’eix Besòs com el Bon Pastor i la Verneda i la Pau.