confinament cap de setmana

El confinament a Catalunya és municipal des del 7 de gener i ho serà fins al 7 de febrer, ja que el govern ha decidit prorrogar les restriccions i mesures anunciades per després de Nadal com a conseqüència de l’augment de contagis. La mobilitat a Catalunya queda limitada durant tota la setmana, i no només els caps de setmana. El govern català ha modificat així el pla de desescalada previst, després que les dades de la pandèmia hagin empitjorat.

Excepcions del confinament municipal

Tot i les restriccions, la Generalitat preveu excepcions per al confinament municipal en casos justificats, en què es continua aconsellant portar el certificat autoresponsable. Els supòsits en què es permet la mobilitat són aquests:

 • Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris i socials.
 • Compliment d’obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals o legals que no es puguin fer telemàticament.
 • Assistència a centres universitaris, docents i educatius, incloses les escoles d’educació infantil.
 • Retorn al lloc de residencia habitual o familiar, per una necessitat justificada.
 • Assistència i cura de menors, persones grans, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables.
 • Desplaçament a entitats financeres i d’assegurances que no es puguin fer telemàticament o estacions de proveïment en territoris limítrofs.
 • Desplaçaments necessaris per a la recollida i cura de menors d’edat en cas de progenitors separats, divorciats o amb residència en llocs diferents.
 • Actuacions requerides o urgents davant dels òrgans públics, judicials o notarials que no es puguin fer telemàticament.
 • Renovacions de permisos i documentació oficial, així com altres tràmits administratius inajornables que no es puguin fer telemàticament.
 • Realització d’exàmens o proves oficials inajornables.
 • Exercici del dret de manifestació i de participació política.
 • Activitat física i esportiva individual a l’aire lliure entre municipis limítrofs.
 • Causa de força major o situació de necessitat.
 • Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga, acreditada degudament.

Confinament perimetral de Catalunya

Pel que fa a les entrades i sortides de territori català, la intenció inicial era mantenir el confinament perimetral de Catalunya fins a la fase 3 de la desescalada. Amb les fases suspeses temporalment per les noves restriccions, de moment el tancament de Catalunya s’allarga fins al 7 de febrer

Es manté el toc de queda nocturn

Pel que fa al toc de queda o confinament nocturn (de 22 a 6 h) també es preveu mantenir-lo fins a l’última fase del pla. Tot i això, s’han fet excepcions les nits de Nadal, Cap d’Any i Reis.

Confinament domiciliari

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, va confirmar el primer dia del nou confinament que si els contagis a Catalunya no s’aturen i la corba segueix creixent, es plantejaven sol·licitar a Moncloa un confinament domiciliari, ja que la Generalitat no té competències per decretar-lo, tot i l’estat d’alarma. Ramentol va afirmar que aquesta seria sempre l’última opció i que en cas de demanar-lo no seria, “necessàriament”, un confinament com el del mes de març.

Tot i això, de moment el confinament domiciliari queda fora de les previsions de la Generalitat, com també del govern espanyol. De fet, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha reiterat en la primera roda de premsa després de Nadal, que tampoc no contemplen aquesta possibilitat i ha remarcat que no està prevista en el decret d’estat d’alarma actual.