confinament Barcelona

Amb la detecció de nous brots de coronavirus a Barcelona i l’àrea metropolitana, la Generalitat va decretar noves mesures i restriccions a Barcelona i a alguns municipis de l’àrea metropolitana per evitar la propagació del virus, unes restriccions que encara es troben vigents fins, com a mínim, mitjan d’agost.

A Barcelona, tots els districtes excepte Gràcia superen el llindar dels 50 casos per cada 100.000 habitants, però segons el Departament de Salut la situació s’està estabilitzant. Per això, creuen que el risc de brot va a la baixa i no preveuen endurir les mesures restrictives. 

Quan es van implantar les noves mesures, Barcelona gairebé havia triplicat el nombre de contagis per coronavirus en una setmana. De fet, Quim Torra, va afirmar que “els 10 propers dies seran clau per veure si s’han de prendre mesures més restrictives”.

Confinament a casa, però no de territori, i mesures restrictives

La Generalitat recomana el confinament a Barcelona i a alguns municipis de l’àrea metropolitana. Els últims a afegir-se a la llista són Gavà i Castelldefels. Tot i així, no s’hi fa un confinament total i per territoris, com es va fer en les diferents fases de desescalada. Es demana que els veïns es quedin a casa si no és imprescindible, una petició inicialment vigent durant 15 dies, que s’ha allargat 15 dies més amb una pròrroga, fins a la segona quinzena d’agost.

També hi ha mesures restrictives que afecten l’activitat social i l’oci:

  • Prohibir les trobades i reunions de més de 10 persones.
  • Tancament de locals d’oci i sales de festa.
  • L’activitat comercial, cultural, lúdica i esportiva es limita al 50 % de la capacitat màxima de l’establiment.
  • No sortir de casa si no són activitats essencials, com anar a comprar, treballar, assistir als centres de salut, realitzar activitat esportiva individual o amb persones convivents, tenir cura de persones grans o dependents, cuidar els horts.
  • 50 % d’aforament de restaurants i bars a l’interior i ampliar la distància a les terrasses. Queda prohibit servir a barra i es recomana servir per emportar-se i a domicilis preferiblement.
  • Els actes de culte religiós poden tenir un aforament màxim d’un terç de la capacitat dels temples.
  • Les empreses poden oferir serveis però evitar contacte directe amb clients.
  • Es mantenen els casals i colònies d’estiu.

Consulta totes les mesures i restriccions actualitzades:

Reduir l’activitat social i l’oci

La regidora de Salut de Barcelona, Gemma Tarafa, ja va explicar que les mesures s’enfocarien a “abaixar l’activitat social” perquè la majoria dels darrers positius a Barcelona tenen a veure amb trobades familiars o d’amistats. “Hem de fer un passet enrere per després poder-ne fer tres o quatre endavant”, ha sentenciat.

S’han detectat 500 nous casos positius la segona setmana de juliol. Per això s’ha decidit crear una nova oficina tècnica mixta per poder ajudar a desenvolupar millor un sistema de rastreig dels contactes, una demanda que ja va fer Colau fa uns dies.