confinament per vegueries a Catalunya

El confinament comarcal es manté a Catalunya fins al 26 d’abril, després que s’hagin prorrogat les restriccions set dies més. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que s’estan estudiant alternatives, com ara fer confinaments desiguals en funció del territori i la situació de la pandèmia.

Segons Sàmper, el govern treballa amb la possibiltiat de fixar confinaments “a la carta” en funció de la situació epidemiològica de cada lloc. Una altra de les alternatives que hi ha sobre la taula és el confinament per vegueries.

Regions sanitàries, municipis, comarques i ara… vegueries

Des que es van iniciar les restriccions per la covid i les limitacions de la mobilitat a Catalunya, hem viscut tot tipus de confinaments. Durant la desescalada de la primera onada va ser per regions sanitàries. Més tard, a la segona onada, es va optar per un confinament comarcal entre setmana, que passava a ser municipal els caps de setmana. A la tercera onada es va anar més enllà i es va aplicar un confinament municipal de tota la setmana. Després de permetre la mobilitat de les bombolles de convivència per Setmana Santa, es va retornar al confinament comarcal estricte, que de moment s’allargarà uns dies més.

Així doncs, no estan permesos els desplaçaments arreu de Catalunya (encara que es facin sols o amb els membres de la mateixa bombolla de convivència) i els moviments tornen a limitar-se a no sortir de la comarca, en espera de si el confinament per vegueries o altres fórmules “a la carta” s’acaba aprovant en les properes setmanes.

El confinament per vegueries, sobre la taula després de les queixes dels municipis

L’Ajuntament de Barcelona ha demanat reiteradament que es faci un confinament metropolità a Barcelona en lloc del comarcal, una petició a la qual donen suport la majoria de municipis veïns de l’àrea metropolitana.

El govern de la Generalitat va assegurar que estudiarà la proposta i el govern municipal donava aquesta setmana gairebé per fet que Catalunya passaria a un confinament per vegueries en els propers dies, com va avançar el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, al programa ‘bàsics’, de betevé. Però de moment aquesta opció haurà d’esperar.

Tancament perimetral de Catalunya

El que sí que es manté inamovible és el confinament de Catalunya com a comunitat autònoma. És a dir, que no es pot sortir del territori català si no és per una causa justificada. En cap cas no es pot sortir de la comunitat per oci, viatges o altres casos no recollits a les excepcions al confinament que trobaràs més avall.

Tot i això, sí que es permeten els desplaçaments a Andorra, que estan emparats per una normativa de rang estatal. Sàmper, però, ha demanat a la ciutadania que respecti les restriccions dictades pel govern català i que eviti desplaçar-s’hi si no és necessari. “Nosaltres no podem deixar d’advertir als andorrans i als catalans que no és bona la mobilitat”, ha afirmat.

Excepcions al confinament comarcal

Tot i les restriccions, la Generalitat preveu excepcions per al confinament en casos justificats, en què es continua aconsellant portar el certificat autoresponsable. Els supòsits en què es permet la mobilitat són aquests:

 • Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris i socials.
 • Compliment d’obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals o legals que no es puguin fer telemàticament.
 • Assistència a centres universitaris, docents i educatius, incloses les escoles d’educació infantil.
 • Retorn al lloc de residencia habitual o familiar, per una necessitat justificada.
 • Assistència i cura de menors, persones grans, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables.
 • Desplaçament a entitats financeres i d’assegurances que no es puguin fer telemàticament o estacions de proveïment en territoris limítrofs.
 • Desplaçaments necessaris per a la recollida i cura de menors d’edat en cas de progenitors separats, divorciats o amb residència en llocs diferents.
 • Actuacions requerides o urgents davant dels òrgans públics, judicials o notarials que no es puguin fer telemàticament.
 • Renovacions de permisos i documentació oficial, així com altres tràmits administratius inajornables que no es puguin fer telemàticament.
 • Realització d’exàmens o proves oficials inajornables.
 • Exercici del dret de manifestació i de participació política.
 • Activitat física i esportiva individual a l’aire lliure entre municipis limítrofs.
 • Causa de força major o situació de necessitat.
 • Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga, acreditada degudament.

Es manté el toc de queda a Catalunya

Pel que fa al toc de queda o confinament nocturn (de 22 a 6 h), també es preveu mantenir-lo més temps, tot i que a podria caure a partir del 9 de maig, quan l’estat d’alarma deixi de ser efectiu, segons va apuntar el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. Tot i que aquesta norma està vigent des de fa mesos, van fer-se excepcions les nits de Nadal, Cap d’Any i Reis.