confinament cap de setmana

El nou confinament de Catalunya ja és una realitat. Entrarà en funcionament durant 15 dies a partir d’aquest divendres 30 d’octubre, a les 6 h. La Generalitat ha aprovat un confinament perimetral del territori durant dues setmanes. Per tant, no es pot sortir de Catalunya però a més, durant el cap de setmana, aquest tancament perimetral s’amplia i passa a ser un confinament per municipis. 

Aquest confinament per municipis de cap de setmana va des de les 6 h del matí de divendres fins a les 6 h del matí del dilluns següent. Es tracta d’un anunci que no ha d’esperar l’aval judicial, ja que el decret de l’estat d’alarma permet al govern català prendre aquesta decisió.

A més d’aquesta restricció per frenar la mobilitat i també la propagació del coronavirus, la Generalitat ha anunciat un seguit de noves mesures i restriccions que inclouen el sector cultural i esportiu. També vol frenar la interacció social, amb la pròrroga del tancament de bars i restaurants.

Un nou tancament, a debat des de fa dies

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha admès que una de les opcions que hi ha sobre la taula és el confinament de cap de setmana, ja que comença a haver-hi una tensió “important” al sistema sanitari. “Hem d’evitar el confinament del març, tret que sigui estrictament necessari i l’única opció que puguem aplicar. Per això, hem d’explorar diferents escenaris i un escenari podria ser aquest”.

La també portaveu del govern ha criticat el decret d’estat d’alarma del Govern espanyol. El considera “insuficient” perquè “limita” les decisions de les autonomies i no va acompanyat de mesures econòmiques compensatòries.

El confinament de cap setmana: una mesura efectiva?

Alguns experts s’han mostrat partidaris del confinament de cap de setmana. La cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, la doctora Magda Campins, ha considerat aquesta opció com una mesura efectiva. La doctora ha explicat que a finals d’aquesta setmana es veurà si han tingut efecte les restriccions aprovades ara fa 10 dies, que inclouen el tancament de la restauració o dels centres d’estètica.

Campins, en declaracions a Catalunya Ràdio, s’ha mostrat “escèptica” amb la situació i ha assegurat que si amb les mesures actuals no hi ha canvis importants en les tendències “caldran mesures més dràstiques“. També ha fet una crida a reduir la interacció diürna, però ha considerat que les escoles són “l’últim que hauria de tancar” perquè són “el lloc on hi ha menys contagis”.

Simón veu bé el confinament domiciliari de cap de setmana

Fernando Simón ha valorat positivament els confinaments domiciliaris de caps de setmana que ha plantejat l’executiu català aquest dilluns. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries ha reconegut que seria una forma de limitar les interaccions socials i frenar els contagis. Tot i això, l’especialista ha apuntat que és una mesura “una mica precipitada”.