caixa i dosi vacuna janssen

La Comissió de Salut Pública, en què hi ha representats el Ministeri de Sanitat i els governs autonòmics, ha avalat l’administració de la vacuna de Janssen a les persones menors de 60 anys. Fins ara, aquest vaccí s’estava administrant a persones de la franja d’edat d’entre 70 i 79 i ara les autoritats sanitàries han acordat començar a inocular-la a les persones d’entre 50 i 59. També s’ha acordat afegir aquest vaccí monodosi per acabar d’immunitzar les persones majors de 60 i col·lectius vulnerables com els de grans dependents de difícil accessibilitat (per exemple, persones amb discapacitat).

La decisió d’aquest dimecres permetrà agilitzar encara més el procés d’immunització, sobretot en les persones d’entre 50 i 59, que des d’aquesta setmana ja estan sent citades i que fins ara només rebien les vacunes de Pfizer o Moderna.

Segons ha informat el ministeri de Sanitat, el Govern espanyol recomana recórrer a Janssen per immunitzar persones difícils de captar per a la vacunació, així com cooperants que es desplacin en missió a països d’alt risc i persones que, per raó de la seva activitat, no seran a Espanya en la data de la segona dosi.

Catalunya, a favor de la decisió

Abans de conèixer la decisió de Sanitat, el Departament de Salut ja s’havia mostrat favorable que la vacuna de Janssen fos inoculada a persones menors de 70 anys. Les autoritats sanitàries catalanes també veuen amb bons ulls que aquest vaccí contra la covid-19 pugui administrar-se a col·lectius de vulnerabilitat social com persones sense llar, temporers o migrants en situació administrativa irregular.

Sobre la distribució de vacunes aquesta setmana, Salut preveu que, a banda de les 273.780 dosis de Pfizer rebudes aquest dilluns, dimecres n’arribin 58.000 més d’AstraZeneca. El departament també confia que dijous puguin aterrar a Catalunya 22.600 vacunes de Janssen i 50.500 de Moderna.