El Procicat ha donat llum verda al procediment que hauran de seguir les companyies perquè els creuers amb bandera europea puguin tornar a Catalunya aquest estiu. Les companyies navilieres hauran de presentar una sol·licitud a la Secretaria de Salut Pública amb els passos que seguiran en cas que es detectin casos sospitosos o positius de covid-19 al vaixell, l’itinerari detallat i el programa d’activitats, entre d’altres.

Sol·licitud amb 20 dies d’antelació

Qualsevol creuer amb bandera europea que vulgui atracar al port de Barcelona, haurà de presentar la sol·licitud (disponible al web de l’Agència de Salut Pública de Catalunya) amb 20 dies d’antelació abans de començar el recorregut o la primera escala. L’Administració hi donarà resposta en un termini màxim de cinc dies. En aquest document caldrà especificar en detall tot el procediment d’actuació que s’haurà de seguir per desembarcar possibles casos sospitosos o positius de coronavirus, i com es gestionaran els contactes d’aquests casos.

També hauran de notificar el centre sanitari concertat per atendre els pacients afectats, els allotjaments per als pacients asimptomàtics o que no requereixen ingrés hospitalari, i també per als contactes estrets que hagin de passar una quarantena. A banda, caldrà que les companyies contractin una assegurança per cobrir totes aquestes despeses.

Un pla de salut, també detallat

La companyia està obligada a presentar un pla de salut en què cal concretar els mitjans sanitaris disponibles i la capacitat de diagnòstic, és a dir, de realitzar test o proves diagnòstiques a bord. Així com els aforaments màxims, els elements de senyalització i informació sobre les mesures de protecció, d’higiene i el plans de neteja, desinfecció i ventilació.

El sector i les administracions ja fa dies que treballen amb l’objectiu de  salpar a partir del juny. De fet el Port de Barcelona i l’Ajuntament han mantingut diverses reunions per reprendre l’activitat. Les companyies fa temps que reclamaven que es tanqui el protocol sanitari. Aquesta setmana la Generalitat ha avançat que treballava en una proposta per recuperar l’activitat.