La qualitat de l’aire va millorar de forma temporal durant la primera onada de la covid-19 gràcies, en gran part, a les restriccions de mobilitat. Això es tradueix que la millora de l’aire va evitar al voltant de 25 morts prematures a Barcelona, segons un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Segons la mateixa investigació, a 47 capitals de província espanyoles les morts per contaminació que es van evitar van ser un total de 150.

170 morts menys per la reducció de NO2

L’estudi desgrana i diferencia les morts per concentracions de diòxid de nitrogen (NO2) i les d’un altre contaminant com és l’ozó. Pel que fa al NO2, han conclòs que es van evitar al voltant de 120 morts durant el confinament i unes 50 durant el desconfinament, és a dir, un total aproximat de 170 morts prematures.

Els confinaments per la covid-19 han portat a “reduccions sense precedents en les concentracions de NO2, especialment quan es van aplicar les mesures més estrictes per reduir la transmissió de virus, arribant fins a un 65 % en algunes de les ciutats estudiades“, explica Hervé Petetin, investigador del BSC-CNS i responsable de l’aplicació de les tècniques d’aprenentatge automàtic. La majoria de les emissions de NO2 a les ciutats procedeixen dels vehicles, sobretot dels dièsel.

La reducció de l’ozó ha estat mínima i s’han previst 20 morts en el període estudiat

En el cas de l’ozó, la reducció va ser tan mínima que no va aconseguir evitar la mortalitat prematura. De fet, s’estima que es va incrementar en aproximadament 20 morts en relació amb aquest contaminant durant tot el període estudiat. Carlos Pérez García-Pando, professor d’ICREA i AXA, cap del grup de composició atmosfèrica del BSC-CNS i participant en l’estudi, ho atribueix a “un augment dels nivells d’ozó a les ciutats més poblades, especialment Barcelona i Madrid”. Per això, s’ha estimat que en el confinament s’han evitat 150 morts.

Un 51 % menys de NO2 en el confinament dur del 2020

Els resultats de l’estudi mostren que els nivells de NO2 es van reduir en un 51 i un 36 % durant el confinament i el desconfinament de la primera onada de la covid-19, respectivament. L’ozó, en canvi, es va reduir molt menys, en un 1,1 i un 0,6 %, respectivament, encara que va augmentar en algunes de les ciutats més poblades.