L’impacte del coronavirus a Barcelona es reparteix de manera diferent als 73 barris, segons l’onada de la pandèmia, l’edat dels ciutadans, el nivell socioeconòmic, el tipus d’habitatge on es van confinar o les condicions laborals viscudes durant la crisi de la covid-19.

El balanç de casos positius de covid-19 als barris durant el mes de maig, publicats per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, mostra que la incidència de contagis ha baixat a tot arreu excepte en dos barris, en vermell al mapa. Tot i això, la pujada en aquests territoris és molt lleu. A la Marina del Prat Vermell s’han detectat nou casos en xifres absolutes de l’1 al 31 de maig i a la Clota, dos.

En el mateix període de temps, la taxa de casos per cada 100.000 habitants s’ha mantingut a la Vall d’Hebron i Can Baró i a la resta ha baixat. Els barris on les dades han disminuït més són Vallbona, el Turó de la Peira, Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou, Navas, Sant Genís dels Agudells, Baró de Viver i Sants-Badal. El 37 % dels barris han reduït la incidència de contagis a la meitat en un mes.

La Clota destaca en vermell més fort al mapa perquè la taxa de casos per cada 100.000 habitants s’hi ha duplicat entre mesos. Però és un barri amb poca densitat de població i la xifra es dispara quan hi calcules la taxa. Per això, també al fixar-se en la xifra absoluta: dos contagis més.

En aquest mapa interactiu veuràs com ha variat la incidència de positius nous per cada 100.000 habitants entre maig i abril. Els barris on aquest indicador ha crescut apareixen en tons rogencs, mentre que els barris on ha disminuït estan pintats en tons blaus. Els grisos volen dir que la taxa s’hi ha mantingut. Clica sobre cada àrea per conèixer les taxes de covid-19 de cada període.

Dels 10 més tocats, la meitat són a Nou Barris

Si en comptes d’analitzar la variació quinzenal, visualitzem els barris amb la incidència de casos més alta i més baixa l’últim mes obtenim un mapa amb les zones més tocades per la pandèmia al maig. Els barris amb registres més pessimistes són la Marina del Prat Vermell, Can Peguera, la Trinitat Nova, el Besòs i el Maresme, Vallcarca i els Penitents i Ciutat Meridiana. En aquests territoris, la taxa supera els 350 casos per cada 100.000 habitants. Ara bé, la xifra és molt més baixa que en pics de pandèmia.

Durant el mes de maig, Nou Barris destaca com un dels districtes més afectats, ja que la meitat dels 10 barris amb la taxa més alta pertanyen a Nou Barris. De la resta, un barri està situat a Horta-Guinardó; un altre, a Gràcia; un, a Sant Andreu; un, a Sants-Montjuïc; i l’últim, a Sant Andreu.

A l’extrem oposat, i amb una taxa que és quatre vegades menor que la dels barris més afectats, hi consta Sant Genís dels Agudells. El segueixen Vallbona, Pedralbes, Montbau i la Sagrera, amb menys de 170 positius per cada 100.000 habitants.

Barris de Barcelona amb la taxa més alta de covid des de l’inici de la pandèmia

Durant la primera onada de la pandèmia, el barri amb una taxa acumulada més elevada era Montbau, actualment amb 9.438 casos per cada 100.000 habitants, a causa de l’envelliment de la població en aquest territori. Des de la segona onada, la Marina del Prat Vermell (15.971) va passar al davant de Montbau i actualment és el barri amb la incidència acumulada més elevada.

Val a dir que la Marina del Prat Vermell només té 1.146 habitants, segons les dades de l’últim padró. Per tant, el càlcul de la taxa de positius per cada 100.000 habitants en dispara l’afectació. En xifres absolutes, s’hi han detectat 199 casos des del març.

A continuació, Vallbona (11.878), la Trinitat Vella (11.624), Ciutat Meridiana (11.611), el Turó de la Peira (10.981), Torre Baró (10.850), les Roquetes (10.638) i Sant Genís dels Agudells (10.028). Convé destacar que els cribratges massius als barris de la ciutat també influeixen en els resultats. Els casos confirmats del mapa són persones a qui s’ha fet una prova PCR o test d’antígens amb resultat positiu. Aquesta incidència no vol dir que siguin els barris amb més casos en xifres absolutes.