L’impacte del coronavirus a Barcelona es reparteix de manera diferent als 73 barris, segons l’onada de la pandèmia, l’edat dels ciutadans, el nivell socioeconòmic, el tipus d’habitatge on es van confinar o les condicions laborals viscudes durant la crisi de la covid-19. El balanç de casos positius de covid-19 als barris publicats per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, del 8 al 21 de març, mostra que en 26 dels 73 barris va augmentar la incidència de casos per cada 100.000 habitants.

L’increment va ser més fort a Sant Genís dels Agudells, Baró de Viver, Verdum, el Besòs i el Maresme i la Trinitat Vella, en vermell al mapa. Per contra, els barris on la taxa de positius ha baixat més en el mateix període són Vallbona, la Vila Olímpica del Poblenou i Torre Baró.

En aquest mapa interactiu veuràs com ha variat la incidència de positius nous per cada 100.000 habitants entre les dues últimes quinzenes. Els barris on aquest indicador ha crescut apareixen en tons rogencs, mentre que els barris on ha disminuït estan pintats en tons blaus. Els grisos volen dir que la taxa s’hi ha mantingut. Clica sobre cada àrea per conèixer les taxes de covid-19 de cada període.

Ciutat Meridiana, Torre Baró i el Raval, els més afectats l’última quinzena

Actualment, Ciutat Meridiana, Torre Baró i el Raval són els barris més tocats per la pandèmia del 8 al 21 de març. Concretament, els registres d’aquests territoris estan per sobre dels 300 casos per cada 100.000 habitants. La dada és més baixa que en el pic de la tercera onada, però la situació ha empitjorat de forma bastant estesa.

A principis de març, quatre barris de Sants-Montjuïc van començar a destacar amb dades més pessimistes. Actualment, al mapa podem veure com el Poble-sec i la Bordeta continuen més enfosquits amb registres que superen els 200 contagis per cada 100.000 habitants. Ben a prop, també destaca el Raval.

A l’extrem oposat, i amb una taxa que és 10 vegades menor que la del barri més afectat, consta la Vila Olímpia del Poblenou. La segueixen la Barceloneta, Vallvidrera, les Planes i el Tibidabo, la Guineueta, Pedralbes i Diagonal Mar, amb menys de 70 positius per cada 100.000 habitants. A la Clota, Vallbona i Can Peguera no s’hi ha detectat cap cas de coronavirus.

Barris de Barcelona amb la taxa més alta de casos de coronavirus des del març

Durant la primera onada de la pandèmia, el barri amb una taxa acumulada més elevada era Montbau, actualment amb 8.744 casos per cada 100.000 habitants, a causa de l’envelliment de la població en aquest territori. En principi, la presència de l’Hospital Vall d’Hebron no hi afectava, perquè professionals sanitaris i pacients no necessàriament han d’estar empadronats al barri. Tot i això, Neus Pelay, infermera de l’hospital, afirma que “hi ha molts treballadors que hi viuen”. Des de la segona onada, la Marina del Prat Vermell (13.965) va passar al davant de Montbau i actualment és el barri amb la incidència acumulada més elevada.

Val a dir que la Marina del Prat Vermell només té 1.146 habitants, segons les dades de l’últim padró. Per tant, el càlcul de la taxa de positius per cada 100.000 habitants en dispara l’afectació. En xifres absolutes, s’hi han detectat 174 casos des del març.

A continuació, Vallbona (10.882), la Trinitat Vella (10.088), Ciutat Meridiana (10.066), el Turó de la Peira (9.713), les Roquetes (9.364), Torre Baró (9.184) i Sant Genís dels Agudells (9.076). Convé destacar que els cribratges massius als barrris de la ciutat també influeixen en els resultats. Els casos confirmats del mapa són persones a qui s’ha fet una prova PCR o test d’antígens amb resultat positiu. Aquesta incidència no vol dir que siguin els barris amb més casos en xifres absolutes. 

El Raval supera els 4.000 positius en xifres absolutes

Si fem una anàlisi dels casos confirmats de la covid-19 amb xifres absolutes (per tant, sense tenir en compte la densitat de població de cada barri), l’afectació és diferent. El Raval (4.199), Sant Andreu (3.687), la Nova Esquerra de l’Eixample (3.625) i la Sagrada Família (3.607) concentren més barcelonins positius de coronavirus.

Els més grans de 75 anys a Vallbona i la Vall d’Hebron, els més vulnerables

Gairebé tots els districtes tenen un barri que destaca per la incidència de la covid-19 en persones més grans de 75 anys. Vallbona, a Nou Barris, es manté com el territori amb més incidència acumulada, amb 28.966 casos per cada 100.000 habitants. A Horta-Guinardó destaquen Sant Genís dels Agudells, la Vall d’Hebron i Montbau. El barri amb una taxa més alta en aquest grup d’edat a Sarrià – Sant Gervasi és Vallvidrera, les Planes i el Tibidado. D’altres, per exemple, són la Dreta de l’Eixample, a l’Eixample; la Font de la Guatlla, a Sants-Montjuïc; la Salut, a Gràcia, i el Poblenou, a Sant Martí.