L’impacte del coronavirus a Barcelona es reparteix de manera diferent en els 73 barris, segons l’edat, el nivell socioeconòmic dels ciutadans, el tipus d’habitatge on s’han confinat o les condicions laborals viscudes durant la crisi de la covid-19 i la desescalada. Les dades més recents dels casos positius de covid-19 als barris publicades per l’Agència de Salut Pública de Barcelona continuen mostrant una incidència més elevada als districtes d’Horta-Guinardó i Nou Barris, però recentment, també destaquen els casos per cada 100.000 habitants d’alguns barris de Sants-Montjuïc. Segons l’últim balanç, hi ha més de 19.000 barcelonins amb prova PCR positiva.

El barri on més ha crescut la incidència acumulada en l’última setmana ha estat Torre Baró, que ha passat d’una incidència acumulada de 782 casos per cada 100.000 habitants (22 de juliol) a 1.293 casos per cada 100.000 habitants segons l’últim balanç. Si ens fixem en les xifres absolutes, en aquest barri s’han detectat 38 casos positius amb prova PCR, 15 més que els que tenia registrats la setmana passada. El segon barri on més ha augmentat la incidència acumulada és la Maternitat i Sant Ramon. La setmana passada registrava 686 casos per cada 100.000 habitants i a 29 de juliol ja en són 1.134. Si ens fixem en el nombre de casos concrets, en aquest barri del districte de Les Corts han passat de 166 a 208 en una setmana.

La variació mitjana setmanal entre tots els barris s’ha incrementat notablement en l’última setmana. Entre les dues primeres setmanes de juliol, la variació mitjana era d’1,2 casos nous. La setmana passada, de mitjana, els barris van sumar 11,2 casos i, aquesta setmana n’han afegit 25.

Barris de Barcelona amb la taxa més alta de casos de coronavirus: Montbau i la Vall d’Hebron

Des de l’inici de la pandèmia, el barri amb una taxa més elevada és Montbau, amb 4.411 casos per cada 100.000 habitants, a causa de l’envelliment de la població en aquest territori. El segueix la Vall d’Hebron, amb 3.236 positius per cada 100.000 habitants. El nombre de places de residències de gent gran en aquests dos barris també fa incrementar-hi la taxa, però, en canvi, no hi afecta la presència de l’Hospital Vall d’Hebron perquè professionals sanitaris i pacients no tenen per què estar empadronats al barri.

A continuació destaquen Vallbona (2.845), la Marina del Prat Vermell (2.809) i la Font de la Guatlla (2.119). Els casos confirmats del mapa són persones a qui s’ha fet una prova PCR amb resultat positiu. Aquesta incidència no vol dir que siguin els barris amb més casos en xifres absolutes. La incidència mitjana a Barcelona és de 1.134 casos per cada 100.000 habitants. 38 barris de 73 estan per sobre d’aquesta mitjana i un més, la Maternitat i Sant Ramon, la iguala.

Segons la darrera actualització de l’Agència de Salut Pública, Montbau té una incidència de casos de coronavirus vuit vegades més alta que Pedralbes. Tot i això, els barris amb menys incidència són la Clota (només hi ha dos casos confirmats si ens fixem en les xifres absolutes), Pedralbes, el Coll, la Vila Olímpica del Poblenou i el Gòtic.

Els més grans de 75 anys a Vallbona, els més vulnerables

Gairebé tots els districtes tenen un barri que destaca per la incidència de la covid-19 en persones més grans de 75 anys. Vallbona a Nou Barris es manté com el territori amb més incidència amb 22.069 casos per cada 100.000 habitants. A Horta-Guinardó destaquen Montbau, la Vall d’Hebron i Horta. El barri amb una taxa més alta en aquest grup d’edat a Sarrià – Sant Gervasi és Vallvidrera, les Planes i el Tibidado. En aquest districte també hi ha Pedralbes, que és el que té una incidència més baixa entre la població més envellida. La Font de la Guatlla i la Bordeta sobresurten a Sants-Montjuïc; la Salut, a Gràcia, i el Poblenou, a Sant Martí.

La Sagrada Família i la Nova Esquerra de l’Eixample concentren més positius en xifres absolutes

Si fem una anàlisi dels casos confirmats de la covid-19 amb xifres absolutes (per tant, sense tenir en compte la densitat de població de cada barri), l’afectació és diferent. La Sagrada Família (792), la Nova Esquerra de l’Eixample (716), Sant Andreu (577) i la Dreta de l’Eixample (536) concentren més barcelonins positius de coronavirus.