L’impacte del coronavirus a Barcelona es reparteix de manera diferent en els 73 barris, segons l’edat, el nivell socioeconòmic dels ciutadans, el tipus d’habitatge on s’han confinat o les condicions laborals viscudes durant la crisi de la covid-19. Les dades més recents de casos positius de covid-19 als barris publicades per l’Agència de Salut Pública de Barcelona mostren que la Marina del Prat Vermell, el Raval i el Turó de la Peira són els barris on la incidència de casos de coronavirus per cada 100.000 habitants és més alta en els últims 15 dies.

Convé destacar que a la Marina del Prat Vermell té poca densitat de població (1.227 habitants segons l’últim padró municipal), i per això, la taxa es dispara quan hi calculem la incidència de casos per cada 100.000 habitants. En xifres absolutes, aquest barri ha registrat 15 positius nous del 5 al 18 d’octubre, mentre que al Raval se n’han detectat 464. Aquesta informació es pot veure clicant cada barri del mapa.

Després de la Marina del Prat Vermell, del 5 al 18 d’octubre, la taxa va augmentar més al Raval, amb 936 casos per cada 100.000 habitants. El segueixen el Turó de la Peira (695), Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera (590) i la Trinitat Nova i la Trinitat Vella (547). A l’extrem oposat hi consten la Vila Olímpica del Poblenou (127) i Baró de Viver (187) com els barris amb la incidència de positius més baixa en els últims 15 dies.

Barri de Barcelona amb la taxa més alta de casos de coronavirus: Montbau

Des de l’inici de la pandèmia, el barri amb una taxa acumulada més elevada és Montbau, amb 5.393 casos per cada 100.000 habitants, a causa de l’envelliment de la població en aquest territori. El nombre de places de residències de gent gran en aquest barri també fa incrementar-hi la taxa. En principi, la presència de l’Hospital Vall d’Hebron no hi afectaria perquè professionals sanitaris i pacients no necessàriament han d’estar empadronats al barri. Tot i això, Neus Pelay, infermera de l’hospital, afirma que “hi ha molts treballadors que hi viuen”.

Fins a aquesta setmana, el segon barri amb més afectació era la Vall d’Hebron, però amb el darrer anàlisi fet per betevé amb les dades de Salut Pública, la Marina del Prat Vermell (4.815) i la Trinitat Vella (4.535) han passat per davant de la Vall d’Hebron (4.309). El Turó de la Peira (4.066) i el Raval (4.026) tanquen la llista dels sis barris amb la incidència acumulada més alta. Convé destacar que en alguns d’aquests barris, com el Raval i la Trinitat Vella, Salut hi ha dut a terme cribratges massius i això n’altera el resultat. Els casos confirmats del mapa són persones a qui s’ha fet una prova PCR amb resultat positiu. Aquesta incidència no vol dir que siguin els barris amb més casos en xifres absolutes. La incidència mitjana a Barcelona és de 2.538 casos per cada 100.000 habitants.

Segons la darrera actualització de l’Agència de Salut Pública, Montbau té una incidència de casos de coronavirus gairebé cinc vegades més alta que la Vila Olímpica del Poblenou, que és el barri amb una incidència acumulada més baixa, 1.102 positius per cada 100.000 habitants. El segueixen la Clota (només hi ha nou casos confirmats si ens fixem en les xifres absolutes), el Putxet i el Farró, el Coll i Pedralbes.

Els més grans de 75 anys a Vallbona, els més vulnerables

Gairebé tots els districtes tenen un barri que destaca per la incidència de la covid-19 en persones més grans de 75 anys. Vallbona a Nou Barris es manté com el territori amb més incidència acumulada, amb 22.759 casos per cada 100.000 habitants. A Horta-Guinardó hi destaquen Montbau, la Vall d’Hebron, Sant Genís dels Agudells i Horta. El barri amb una taxa més alta en aquest grup d’edat a Sarrià – Sant Gervasi és Vallvidrera, les Planes i el Tibidado. La Font de la Guatlla i la Bordeta sobresurten a Sants-Montjuïc; la Salut, a Gràcia, i el Poblenou i el Parc i la Llacuna del Poblenou, a Sant Martí.

El Raval i la Nova Esquerra de l’Eixample concentren més positius en xifres absolutes

Si fem una anàlisi dels casos confirmats de la covid-19 amb xifres absolutes (per tant, sense tenir en compte la densitat de població de cada barri), l’afectació és diferent. El Raval (1.995), la Nova Esquerra de l’Eixample (1.497), la Sagrada Família (1.492) i Sant Andreu (1.241) concentren més barcelonins positius de coronavirus. Per primer cop des de l’inici de la pandèmia, l’ordre ha canviat i el Raval ha avançat de la tercera a la primera posició.