L’impacte del coronavirus a Barcelona es reparteix de manera diferent als 73 barris, segons l’edat, el nivell socioeconòmic dels ciutadans, el tipus d’habitatge on s’han confinat o les condicions laborals viscudes durant la crisi de la covid-19. El balanç de casos positius de covid-19 als barris publicats per l’Agència de Salut Pública de Barcelona del 4 al 17 de gener mostra que Diagonal Mar i el Front Marítim, el Gòtic, la Vila Olímpica del Poblenou, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i el Poblenou són les zones menys afectades. Tots cinc tenen una incidència de casos inferiors als 400 positius per cada 100.000 habitants. Pedralbes els segueix de ben a prop amb una taxa de 412 contagis l’última quinzena.

A l’extrem oposat i amb una incidència que duplica com a mínim la dels barris menys afectats, hi consten els territoris amb més casos confirmats. Del 4 al 17 de gener, la taxa de positius de coronavirus ha estat més alta a la Marina del Prat Vermell, Torre Baró, Verdum, el Bon Pastor, la Maternitat i Sant Ramon i la Trinitat Nova, amb més de 800 positius per cada 100.000 habitants. Val a dir que la Marina del Prat Vermell només té 1.146 habitants, segons les dades de l’últim padró. Per tant, el càlcul de la taxa de positius per cada 100.000 habitants en dispara l’afectació.

Barris de Barcelona amb la taxa més alta de casos de coronavirus des del març

Des de l’inici de la pandèmia, el barri amb una taxa acumulada més elevada era Montbau, amb 7.531 casos per cada 100.000 habitants, a causa de l’envelliment de la població en aquest territori. En principi, la presència de l’Hospital Vall d’Hebron no hi afectava, perquè professionals sanitaris i pacients no necessàriament han d’estar empadronats al barri. Tot i això, Neus Pelay, infermera de l’hospital, afirma que “hi ha molts treballadors que hi viuen”. Durant la segona onada, la Marina del Prat Vermell (10.835) ha passat per davant de Montbau i actualment és el barri amb la incidència acumulada més elevada. Però també cal tenir present que la densitat de població és baixa i això en dispara la taxa. En xifres absolutes, s’hi han detectat 135 casos des del març.

A continuació, la Trinitat Vella (8.146), Ciutat Meridiana (7.990), el Turó de la Peira (7.899), Vallbona (7.681) i Montbau (7.531). Convé destacar que durant el mes de desembre Salut ha realitzat cribratges massius als districtes de la ciutat i això també influeix en els resultats. Els casos confirmats del mapa són persones a qui s’ha fet una prova PCR o test d’antigen amb resultat positiu. Aquesta incidència no vol dir que siguin els barris amb més casos en xifres absolutes. 

La Trinitat Vella triplica la taxa de la Vila Olímpica

Segons la darrera actualització de l’Agència de Salut Pública, la Trinitat Vella continua tenint una incidència de casos de coronavirus tres vegades més alta que la Vila Olímpica del Poblenou, que és el barri amb una incidència acumulada més baixa, 2.807 positius per cada 100.000 habitants. Els següents són el Gòtic, Pedralbes i el Putxet i el Farró.

Els més grans de 75 anys a Vallbona i la Vall d’Hebron, els més vulnerables

Gairebé tots els districtes tenen un barri que destaca per la incidència de la covid-19 en persones més grans de 75 anys. Vallbona a Nou Barris es manté com el territori amb més incidència acumulada, amb 26.897 casos per cada 100.000 habitants. A Horta-Guinardó hi destaquen la Vall d’Hebron, Montbau i Sant Genís dels Agudells. El barri amb una taxa més alta en aquest grup d’edat a Sarrià – Sant Gervasi és Vallvidrera, les Planes i el Tibidado. La Dreta de l’Eixample, a l’Eixample; la Salut, a Gràcia, i el Poblenou i el Parc i la Llacuna del Poblenou, a Sant Martí.

El Raval i la Nova Esquerra de l’Eixample concentren més positius en xifres absolutes

Si fem una anàlisi dels casos confirmats de la covid-19 amb xifres absolutes (per tant, sense tenir en compte la densitat de població de cada barri), l’afectació és diferent. El Raval (3.495), la Nova Esquerra de l’Eixample (2.923), Sant Andreu (2.893) i la Sagrada Família (2.841) concentren més barcelonins positius de coronavirus.