L’impacte del coronavirus a Barcelona es reparteix de manera diferent als 73 barris, segons l’onada de la pandèmia, l’edat dels ciutadans, en l’àmbit socioeconòmic, el tipus d’habitatge on es van confinar, el ritme de vacunació o les condicions laborals viscudes durant la crisi de la covid-19. La variant òmicron, majoritària a Barcelona, també ens deixa un mapa diferent al d’altres onades.

El balanç de positius de covid-19 als barris de l’1 al 22 de desembre, publicats per l’Agència de Salut Pública, mostra que Vallcarca i els Penitents té la incidència més alta, amb més de 2.000 casos per cada 100.000 habitants. És l’únic que supera aquest llindar. Però el districte amb dades més pessimistes és Sarrià – Sant Gervasi amb cinc barris en el punt de mira.

Més casos a Sarrià – Sant Gervasi i Gràcia

Les dades de l’octubre passat, quan 46 barris tenien menys de cinc casos han quedat enrere. Des que els contagis s’han disparat a Barcelona, el mapa d’incidència s’ha anat enfosquint. A banda de Vallcarca i els Penitents, dos barris més del districte de Gràcia consten entre els 10 territoris més afectats: la Salut i la Vila de Gràcia.

Però la taca vermella abraça més zones de Sarrià – Sant Gervasi. Els barris de Sarrià, Galvany, el Putxet i el Farró, la Bonanova i les Tres Torres destaquen amb més de 1.700 positius per cada 100.000 habitants, o gairebé en el cas de les Tres Torres. A tocar d’aquests barris i separats per la Diagonal, l’Antiga Esquerra de l’Eixample i les Corts també estan a la llista dels registres més elevats.

Barris amb rendes baixes, menys tocats

A diferència d’altres onades, zones amb rendes baixes com el Besòs i el Maresme, la Trinitat Vella, el Raval o el Gòtic, actualment tenen les dades més optimistes. Per exemple, la incidència del Besòs i el Maresme (826 casos per cada 100.000 habitants) és 2,5 vegades inferior a la de Vallcarca i els Penitents (2.002).

El districte amb més barris a la part baixa de la taula d’incidència és Nou Barris. En té un total de quatre: Can Peguera, Verdum, Vallbona i Torre Baró. La situació sorprèn, com passa a Ciutat Vella, dos districtes que han patit el pas de la covid d’una manera molt destacada en altres onades.