L’impacte del coronavirus a Barcelona es reparteix de manera diferent als 73 barris, segons l’onada de la pandèmia, l’edat dels ciutadans, el nivell socioeconòmic, el tipus d’habitatge on es van confinar, el ritme de vacunació o les condicions laborals viscudes durant la crisi de la covid-19.

El balanç de positius de covid-19 als barris de l’1 al 26 de setembre, publicats per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, mostra que territoris de Sant Martí per sota de la Gran Via tenen una incidència superior als 150 casos per cada 100.000 habitants. Així doncs, en vermell al mapa, destaquen amb dades més pessimistes: la Vila Olímpica del Poblenou, amb 212 casos per cada 100.000 habitants; Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou (211); el Parc i la Llacuna del Poblenou (187), el Poblenou (179) i Provençals del Poblenou (159). Tots cinc barris es troben entre les 15 zones més tocades per la covid-19 al setembre. Ara bé, no són els barris amb la taxa mensual més elevada. Aquesta situació la trobem a la Trinitat Vella, la Clota i Montbau.

Es mantenen les desigualtats

Actualment, els barris amb una incidència de covid més alta quadrupliquen la taxa de les zones amb els registres més baixos com Sants, Vilapicina i la Torre Llobeta o el Baix Guinardó, amb menys de 60 positius per cada 100.000 habitants. Tot i això, la situació general és optimista perquè els registres continuen assolint mínims històrics. En 25 barris es van detectar menys de 10 casos en xifres absolutes la primera quinzena de setembre.

Dels 10 barris amb la incidència més alta, en vermell més fosc al mapa, tres pertanyen a Sant Martí; tres, a Horta-Guinardó, la Trinitat Vella, a Sant Andreu; el Coll, a Gràcia; la Maternitat i Sant Ramon, a les Corts; i les Roquetes, a Nou Barris. Precisament, aquest districte en diversos moments de la pandèmia ha arribat a tenir set o vuit barris entre els 10 més contagiats.

La covid baixa a tots els barris sense excepció

Si analitzem com ha variat la incidència de covid que hi havia a l’agost amb la del setembre, tots els barris han disminuït la taxa. Per això, al mapa no hi ha cap zona en color vermell i la llegenda comença a partir del 0. Els indrets on els registres han baixat més són els que tenen tons blavosos més foscos com la Font de la Guatlla, la Trinitat Nova, la Vall d’Hebron i Ciutat Meridiana.