L’impacte del coronavirus a Barcelona es reparteix de manera diferent als 73 barris, segons l’onada de la pandèmia, l’edat dels ciutadans, l’àmbit socioeconòmic, el tipus d’habitatge on es confinen, el ritme de vacunació o les condicions laborals viscudes durant la crisi de la covid-19. Les diverses variants o la baixada de la sisena onada a Barcelona també han deixat un mapa diferent que en altres moments.
El balanç de positius de covid-19 als barris de l’1 al 16 de març publicats per l’Agència de Salut Pública mostra que la Vila Olímpica del Poblenou s’ha desmarcat de la resta i té els índex més alts amb més de 950 casos per cada 100.000 habitants. A més, es tracta del barri on més està constant reduir els contagis, tot i que encara baixen.
Els següents més afectats pel virus, amb una taxa inferior als 800 positius, són Canyelles, el Coll i Montbau. A continuació, consten la Font d’en Fargues, la Vila de Gràcia i el Poblenou. Dels 10 barris amb la taxa de contagis més elevada, tres pertanyen a Gràcia; dos, a Horta-Guinardó; dos més, a Sant Martí; un, a Sarrià – Sant Gervasi; un, a Nou Barris; i un altre, a Sant Andreu. Clica les fletxes per veure els 10 barris més afectats el mes passat.
Aquesta taxa és quatre vegades major de la que registren els barris amb dades més optimistes. La Trinitat Vella, la Trinitat Nova, el Besòs i el Maresme, Ciutat Meridiana i Vallbona són els únics que tenen una incidència inferior als 300 contagis. Al gener tenien una taxa mensual de 6.000 casos per cada 100.000 habitants.
La Vila Olímpica, on més costa reduir contagis
Els contagis per covid-19 a Barcelona fa dos mesos que disminueixen. Aquesta evolució queda reflectida als barris de forma bastant uniforme, ja que tots els territoris, excepte la Clota, han baixat en incidència al març. Tot i això, els percentatges comprenen una forquilla àmplia, des d’un 37,5 % el que menys a un 84 % el que més. La baixada ha estat més acusada en zones de Sant Andreu i Nou Barris, en blau més fosc al mapa. Per contra, on més està costant reduir contagis és a la Vila Olímpica del Poblenou.
Per què Ciutat Vella té registres tan optimistes?
Els registres de Ciutat Vella van sorprendre al mapa de la sisena onada. Salut Pública afirma que una de les diferències amb altres onades la van marcar els autotests. D’una banda, un barri amb més poder adquisitiu es pot fer més proves, alhora que també té més recursos per gaudir de l’oci. Per tant, més possibilitats de contagi. Segons la gerent de l’ASPB, Carme Borrell, també pot ser que la bretxa digital i educativa faci que alguns ciutadans no comuniquin els seus positius. Per això, creu que no es tenen dades reals de Ciutat Vella.