fi de l'estat d'alarma a Catalunya

El 9 de maig va acabar l’estat d’alarma a Espanya. Llavors van perdre l’empara legal mesures com el toc de queda a Catalunya, el confinament perimetral i les restriccions vigents a totes les comunitats autònomes. Bona part de les restriccions i mesures han canviat des de diumenge, mentre que d’altres es mantenen.

Què es pot fer a Catalunya des del 9 de maig, amb la fi de l’estat d’alarma? T’expliquem com ha quedat el toc de queda, el confinament perimetral i les restriccions.


Toc de queda a Catalunya: s’elimina

El toc de queda va desaparèixer diumenge 9 de maig a les 00 h. D’aquesta manera, la nit de dissabte a diumenge hi va haver només dues hores de toc de queda, entre les 22 h i la mitjanit. El govern català ja va avançar que preveia eliminar el toc de queda quan s’acabés l’estat d’alarma si es mantenia la situació epidemiològica.

Tot i que inicialment es treballava en un marc normatiu per poder-lo decretar si era necessari, finalment el govern va descartar aquesta opció.

toc queda nocturn
Un carrer de Barcelona, buit, en plena pandèmia i confinament nocturn

Confinament a Catalunya: sense tancament perimetral

La fi de l’estat d’alarma també ha comportat l’eliminació del confinament perimetral de Catalunya. Per tant, des del 9 de maig no hi ha restriccions de mobilitat per entrar i sortir de la comunitat autònoma.

confinament comarcal control policial
Un control de la Guàrdia Urbana durant el període de confinament comarcal

Pot tornar el toc de queda i el confinament?

La Generalitat podria tornar a aplicar el confinament nocturn o toc de queda i el confinament perimetral. Si la Generalitat volgués tornar a limitar la mobilitat en funció de l’evolució de la pandèmia, caldria, però, tenir l’aval del TSJC. Seria necessari per a qualsevol tipus de confinament, ja fos comarcal, municipal, per regions sanitàries o vegueries. Si el TSJC ho tombés, també podria recórrer al Tribunal Suprem.

Restriccions a bars i restaurants: nou horari, fins a les 23 h

Un altre dels canvis afecta a la restauració. Des del 9 de maig hi ha modificaciones a les restriccions al sector i nou horari per als restaurants i bars de Catalunya, que poden tornar a servir sopars tant dins els establiments com a les terrasses fins a les 23 h.

A banda, a partir d’aquest dia s’autoritza també la reobertura dels parcs d’atraccions amb un aforament del 30 % i s’amplia també l’horari per activitats esportives i culturals fins les 23 h.

terrassa restaurant bar al Clot
Una terrassa d’un bar de Barcelona en l’inici de la nova desescalada a Catalunya

Es manté el màxim de sis persones a les trobades

Tot i els canvis en les mesures que afecten la mobilitat, les restriccions pel que fa les trobades i reunions de persones gairebé no han canviat. En les reunions, el nombre màxim de persones permès es manté en sis, tot i que no cal mantenir ja el límit de les bombolles de convivència. El TSJC ha avalat les noves mesures.

D’aquesta manera es poden reunir fins a sis persones de sis bombolles diferents, tot i que el govern català recomana fer un ús responsable d’aquesta mesura i apunta que cal seguir restringint la interacció social.