El Departament de Salut ha fet aquest dimarts una crida a la ciutadania perquè compleixi amb les cites de vacunació que es tramiten per la pàgina web o les desprogramin amb la màxima antelació possible per facilitar la feina dels equips de professionals sanitaris.

“Tenim en aquests moments entre el 8 i el 10 % de persones que s’apunten al web i després no venen [a vacunar-se]. I aquest és un problema seriós“, ha alertat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. “Sempre és un problema no presentar-se a una cita. Però en aquest cas ho és més perquè amb la vacuna de Pfizer, quan la descongeles només té una vida segura de cinc dies“, ha afegit.

Centenars de vacunes a Fira de Barcelona

Argimon ha posat un exemple de la magnitud del problema: “En llocs on la vacunació és gran, com per exemple Fira de Barcelona, ens hem trobat amb 400 o 600 vacunes“. I això implica un esforç de gestió per trobar substituts: “Per cada persona, per cada cita que no s’omple, els equips han de fer tres trucades per trobar una altra persona. Si no han vingut 500 persones vol dir 1.500 trucades. I això, afegit a la feina organitzativa, de registrar, de punxar, etc.”.

“Fulls de rescat” amb noms alternatius

El secretari de Salut Pública ha aclarit que, tot i els contratemps, les vacunes “no es perden”. “Tots els equips tenen fulls de rescat amb noms de persones a qui van trucant perquè puguin omplir aquests forats i no perdre cap vacuna”, ha detallat.

Argimon admet que pot haver-hi imprevistos o “imponderables” que facin que una persona no s’hi pugui presentar, i per això ha sentenciat fent “una crida que si us plau, si ens hi apuntem, acudim a la cita. I, si no, es pot desprogramar i deixar el forat buit”, ha demanat. També per als casos en què una persona hagi tramitat la cita al web i després hagi rebut la trucada per presentar-se al seu centre d’atenció primària.