jaume collboni promeses electorals eleccions municipals 2023 barcelona

Que Jaume Collboni estigui presentant una mesura cada dia de la cursa cap a les eleccions municipals del 2023 a Barcelona no és pas casualitat. Abans de donar el tret de sortida, els socialistes ja van avisar que farien “una campanya propositiva i en positiu”, buscant el mínim cos a cos possible amb la resta de candidats. I, de fet, el cap de llista del PSC cada vegada que rep l’embat d’un altre alcaldable hi respon amb el seu mantra: “A cada atac, una proposta. A cada problema, una solució”.

1. Cobrir les rondes els pròxims 26 anys

“És la proposta estrella” dels socialistes aquesta campanya: un pla per cobrir 8 km de la ronda de Dalt i de la ronda del Litoral fins al 2050. Si és alcalde, Collboni vol impulsar un “pacte per la ronda” per aconseguir el consens polític i social per continuar cobrint la ronda de Dalt per Horta-Guinardó i Gràcia el proper mandat i anar guanyant més superfície damunt de les rondes de cara als 26 anys vinents.

El PSC calcula que caldran 1.500 milions d’euros en total, que podria assumir l’Ajuntament de Barcelona en el pressupost ordinari.

2. Ajuts a cop de talonari

L’àmbit econòmic també té un pes molt destacat en la campanya del socialista. No només perquè Collboni s’erigeix com “el líder que pot atraure inversions i oportunitats internacionals” a la ciutat, sinó perquè també ha fet diverses propostes que tenen a veure amb ajuts econòmics. Per ara, ha promès un xec de 1.500 € per als joves que s’emancipin perquè moblin el seu primer pis, un catàleg d’activitats culturals a 5 € per als majors de 65 anys, i ajuts d’entre 2.500 € i 3.500 € per canviar un cotxe amb etiqueta groga per un d’ECO.

3. Fermesa contra els incívics

L’altre gran tema que està defensant Jaume Collboni fins a arribar al 28-M és el d’“endreçar la ciutat”. En aquest sentit, ha plantejat endurir l’ordenança de civisme durant els 100 primers dies de mandat, si és alcalde. El primer dia de campanya va assegurar que cal marcar noves “regles del joc” en qüestions com la circulació de patinets elèctrics i endurir les sancions perquè “ningú pensi que els comportaments no tenen resposta de l’Ajuntament”.

Collboni també és partidari d’obligar els grafiters a esborrar les pintades, com a alternativa a pagar una multa.

4. Contra les ocupacions

Durant la campanya de les municipals del 2023 a Barcelona s’està parlant molt de les ocupacions il·legals i Collboni no n’ha estat l’excepció. De fet, ha proposat crear una oficina de la Guàrdia Urbana “de prevenció de les ocupacions delictives” que tingui la missió d’oferir un acompanyament als propietaris dels pisos ocupats. A més a més, el cap de llista del PSC vol que el consistori es personi en contra d’aquelles ocupacions que els propietaris no denunciïn.

5. Recuperar interiors d’illa

L’última proposta destacada dels socialistes aquesta campanya té a veure amb l’urbanisme. Tant aquests dies com durant la seva etapa com a número dos del govern municipal, Collboni s’ha encarregat de deixar clar que no és fan del model de superilles d’Ada Colau. En aquest sentit, ha assegurat que si és alcalde no començarà més obres als carrers de la ciutat durant quatre anys, i no completarà la superilla de l’Eixample “amb 21 eixos més com Consell de Cent” perquè “és inviable”. En lloc d’això, el socialista és partidari de recuperar 30 interiors d’illa al centre de la ciutat com a espais verds, amb un pressupost de 171 milions d’euros.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?