ultimes enquestes eleccions municipals 2023 barcelona

El 28 de maig ja és a tocar. Falta menys d’una setmana per a les eleccions municipals 2023 i diversos mitjans de comunicació aprofiten per difondre enquestes electorals que permeten fer pronòstics sobre qui pot guanyar el 28-M, quins pactes hi pot haver després de la jornada electoral i qui pot aconseguir l’alcaldia de Barcelona. Ara bé, no es poden publicar enquestes durant els dies previs a la jornada d’eleccions: fins quan es poden publicar sondejos?

Enquestes fins a cinc dies abans de la votació

La llei és clara en aquest sentit: l’article 69 de la Llei Orgànica 5/1985, del 19 de juny, del Règim Electoral General, recull en l’apartat 7 el següent: “Durant els cinc dies anteriors al de la votació, queda prohibida la publicació i difusió o reproducció de sondejos electorals per qualsevol mitjà de comunicació”. Si ho portem als comicis del 28 de maig, això vol dir que dilluns, 22 de maig, serà l’últim dia en què es podran difondre enquestes sobre les municipals.

Per això, la nit de dissabte hem conegut dues enquestes (la de l’‘Ara’ i ‘El Mundo’) i possiblement se’n difonguin més durant les pròximes hores de diumenge i dilluns.

Què passa si es publica una enquesta fora de termini?

L’incompliment de la mesura sobre les enquestes electorals pot suposar una multa econòmica de 3.000 a 30.000 euros, presó de tres mesos a un any i una inhabilitació per a l’exercici de la professió d’un a tres anys.

Enquestes fora de termini… fora d’Espanya

Ara bé, els darrers anys la llei no ha evitat que mitjans de comunicació d’altres països hagin difós sondejos d’eleccions fetes a l’estat. Un exemple va ser durant les eleccions municipals del 2019 i, més a prop en el temps, les catalanes del 14-F el 2021, en què mitjans com ‘El Periòdic d’Andorra’ publicava sondejos fins i tot hores abans que obrissin els col·legis electorals.

Sobre aquest escenari no hi ha cap regulació i, per tant, els mitjans de comunicació d’altres països poden difondre el que vulguin. Això sí, cap mitjà de l’estat pot fer-se’n ressò: amb motiu de les catalanes del 2021, es van posar multes a alguns portals web per difondre sondejos quan ja estava prohibit.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?