Crit d’alerta dels arquitectes davant el trasllat a la T1 del gran mural de Joan Miró que decora la façana principal de la Terminal 2 a l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat. La notícia, avançada per ‘La Vanguardia’ al març, ha fet saltar les alarmes del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. En un comunicat reclamen aturar el trasllat i tenir en compte “el valor patrimonial de l’obra, que juntament amb l’estructura i la coberta de la T2 haurien de ser considerades Bé Cultural d’Interès Nacional”.

Segons va publicar el rotatiu, el trasllat es fa coincidint amb les obres de reforma de la Terminal 1 que al seu dia va anunciar el president de la companyia, Maurici Lucena. Aquests treballs s’allargaran dos anys i han de servir, entre d’altres, per col·locar a l’entrada de l’aeroport els nous escàners que han de permetre passar a la zona d’embarcament sense haver de treure els líquids ni els aparells electrònics.

“Miró va concebre el mural en un lloc precís i amb proporcions i colors propis”

Davant aquestes informacions, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) reclama en primer lloc “mantenir la unitat entre l’arquitectura i les intervencions artístiques”. Els arquitectes fan constar que Miró va concebre l’obra “per donar la benvinguda als viatgers que arribaven a Barcelona, en un edifici concret, en un lloc precís i amb proporcions i colors propis”. També creuen que l’actuació “no té en compte el valor patrimonial d’aquesta obra d’art” i demanen que tant el mural com la mateixa T2 siguin considerats Bé Cultural d’Interès Nacional.

En el comunicat assenyalen que el cost del trasllat serà molt elevat i pot comportar “un risc per a la integritat de l’obra”. El mural fa 50 metres d’ample i 10 d’alçària i està format per gairebé 5.000 peces de ceràmica. Els arquitectes insten Aena a “obrir un concurs públic ‘ad hoc’ si es vol incorporar una obra d’art a la Terminal 1”. Per acabar, demanen cercar alternatives “que permetin les adequacions de la T2 sense modificar-ne l’essència”. El COAC s’ofereix a col·laborar-hi.