Cinquena mobilització a Barcelona contra els bombardejos a Palestina. Set mesos després de l’inici del conflicte bèl·lic, 2.600 persones, segons la Guàrdia Urbana, han tornat a sortir als carrers per protestar contra el “genocidi a Palestina”, per exigir la fi del comerç d’armes amb Israel i per reclamar l’alliberació de les persones preses. La protesta s’ha repetit en un centenar de municipis de la geografia espanyola.

Amb crits de “Boicot a Israel” o “Palestina lliure” han iniciat la protesta a la cruïlla del passeig de Gràcia amb l’avinguda Diagonal i han arribat fins a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB) en suport dels estudiants acampats.

“Gran marea de cossos” en record del Dia de la Nakba

Durant la protesta, els manifestants s’han estirat a terra com una “gran marea de cossos” en una acció per recordar la Nakba, que vol dir “catàstrofe” en àrab, que es va produir el 15 de maig del 1948, quan van desallotjar els palestins per crear l’estat d’Israel.

manifestació contra el genocidi a Palestina 18 de maig

“235 dies de massacre i Occident mira cap a una altra banda”

Entre els manifestants hi ha força membres de la comunitat Palestina catalana, com Salah Jamal, que reconeix que se senten decebuts. “235 dies de massacre i Occident mira cap a una altra banda”, ha lamentat.

Ara bé, Jamal també recorda que la resistència està molt arrelada en el poble palestí: “Per assolir els nostres drets només ens queda resistir”.

Prou comerç d’armes amb Israel

Una de les exigències de les persones que s’han mobilitzat és que s’acabi el comerç d’armes amb Israel. “El missatge essencial és que s’aturi el comerç d’armes amb Israel, no només sobre el paper“, ha reclamat Laurent Cohen, membre de l’Associació Catalana de Jueus i Palestins – JUNTS.

Des de la Coalició Prou Complicitat amb Israel, Alys Samson, ha assegurat que les eleccions europees del 9 de juny són una oportunitat per exigir els partits compromisos perquè s’acabi la compravenda d’armes a Israel.

Samson ha subratllat que cal posar fi a les relacions diplomàtiques i comercials amb Israel, que cal tancar la seu d’acció de Tel-Aviv i que també cal que s’acabi la repressió del moviment en solidaritat amb el poble palestí. “Seguirem omplint els carrers fins que s’acabi el genocidi”, ha dit.

manifestació contra el genocidi a Palestina 18 de maig

Cinquena manifestació unitària

Aquesta ha estat la cinquena marxa estatal que s’ha convocat des que va esclatar el conflicte a Gaza. La protesta arriba només uns dies després de la manifestació i la vaga d’estudiants en suport del poble palestí i coincideix amb l’acampada a la Universitat de Barcelona, que va començar el 6 de maig. Els joves exigeixen l’aplicació immediata de la moció per trencar vincles amb Israel aprovada pel Claustre de la UB.

Sánchez anunciarà dimecres el reconeixement de l’Estat palestí

La marxa ha coincidit amb el dia en què el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que dimecres vinent Espanya reconeixerà l’Estat palestí des del Congrés dels Diputats. Ho ha dit a Barcelona, on ha participat en un acte de precampanya del PSC al Palau de Congressos de Catalunya amb motiu dels comicis europeus del 9-J. El president espanyol ha carregat contra l’expresident del Govern espanyol José María Aznar, que va negar fa unes setmanes que l’Estat palestí existeixi. “És clar que existirà”, ha sentenciat.