El port de Barcelona tendeix a l’estabilització del nombre de creuers, segons el president de l’entitat, Lluís Salvadó. En una entrevista al bàsics’, ha assegurat que es manté el mateix nombre d’embarcacions que els dos darrers anys: “Pels volts de les 800”. Tot i això, sí que han detectat “un augment de passatgers”. Salvadó considera que és un fet conjuntural degut als conflictes bèl·lics que s’estan produint al Mediterrani oriental i que quan la situació geopolítica millori es regularitzarà el passatge.

Pel president del Port de Barcelona es tracta d’un pic, ja que els creuers que viatjaven a aquesta zones, ara en guerra, han desaparegut i el passatge ha buscat destinacions alternatives. Explica que el mateix ha passat amb els creuers que es dirigien al mar del Nord. Rússia era una destinació clàssica i com a conseqüència del conflicte amb Ucraïna també hi han baixat els viatgers.

Un 35 % més de contenidors

Un altre element que ha augmentat i està tensionant el port és l’increment de contenidors. Lluís Salvadó alerta que hi ha hagut un increment del 25 % aquest any. “Estem en una situació de tensió interna per poder donar resposta al tancament del canal de Suez“. El motiu és que les embarcacions no poden accedir per aquesta via i no poden arribar al Mediterrani oriental i, per això, “s’estan sobrecarregant els ports del Mediterrani occidental”, entre els quals el de Barcelona. Segons el president del Port, tot i l’efecte important de creixement, com passa amb l’augment de creueristes, aquest increment dels contenidors és un efecte conjuntural pels conflictes.