El candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, aposta per guanyar espai verd a l’Eixample amb la recuperació de 30 interiors d’illa si guanya les eleccions municipals 2023. La proposta requerirà una inversió de 171 M € en dos mandats. Collboni ha afirmat que fer jardins en interiors d’illa és “és econòmic, més ecològic i més natural” que els eixos verds i places que impulsa l’alcaldessa, Ada Colau, i que permet preservar la mobilitat al districte.

En aquest sentit, el candidat socialista ha apuntat que hi ha dues alternatives per guanyar verd a l’Eixample, la seva i la de Colau, i que ampliar els eixos verds a més carrers del districte “no és viable i és econòmicament inassumible”. Collboni ha reiterat que en el mandat següent caldrà avaluar com ha funcionat la pacificació de carrers com el de Consell de Cent abans de replicar el model, tot i que creu que pot tenir “un resultat positiu”.

Inversió “raonable i assumible”

Dels 171 M € d’inversió, Jaume Collboni ha detallat que 135 milions s’haurien de destinar a l’adquisició dels interiors d’illa i que 36 més servirien per urbanitzar els jardins. El candidat ha dit que és un quantitat “raonable i assumible”. Ha apuntat que en mandats socialistes es van poder obrir 42 interiors d’illa i ha lamentat que en els darrers anys s’ha posat el fre i s’ha prioritzat actuar sobre els vials.

Per Collboni, recuperar interiors d’illa —no n’ha concretat ubicació— permet guanyar verd al centre de la ciutat “allà on té menys impacte per a la mobilitat”. El líder del PSC a Barcelona ha afegit que abans d’eliminar carrils de circulació cal oferir alternativa en transport públic i electrificar la ciutat, i que la mobilitat individual i l’accessibilitat “ha d’estar garantida”.

La resposta dels comuns

Des de Barcelona en Comú, socis del PSC al govern municipal, el regidor Jordi Martí Grau ha qualificat la proposta de Jaume Collboni de “solucions dels anys 80”. En una piulada, Martí apunta que, tenint en compte les que s’han recuperat, a l’Eixample queden 375 interiors d’illa per obrir i que, si el PSC en vol fer 30 en vuit anys, es tardaran 100 anys a obrir-les totes. “Això és mirar lluny”, ironitza el número dos d’Ada Colau.