tsjc eleccions catalunya ultima hora

Encetem setmana de campanya per les eleccions catalanes del 14-F amb la ressaca del primer debat televisiu dels partits. El calendari electoral continua i seguim l’última hora dels candidats i caps de llista que fan els seus actes arreu del territori i de forma telemàtica. És el quart dia de campanya del 14-F.

21:48
   

Fi del seguiment del quart dia de campanya

Finalitzem aquí el seguiment, minut a minut, del quart dia de campanya del 14-F. Gràcies per seguir-nos!

21:47
   

Resum del quart dia de campanya: possibles aliances i un cara a cara

El quart dia de la cursa per al 14-F ja deixa entreveure possibles futures aliances de cara a l’escenari postelectoral. Els partits independentistes continuen fent-se retrets sobre què cal fer després del 14-F per assolir la república catalana. L’unionisme, de nou, manté les crítiques contra l’independentisme en un dia en què un vídeo equipara les protestes postsentència amb l’assalt al Capitoli dels Estats Units.

Consulta el resum electoral del dia.

21:46
   

Els comuns proposen crear una vicepresidència de transició ecològica

En un col·loqui centrat en l’emergència climàtica, la candidata d’En Comú Podem a les eleccions del 14-F, Jéssica Albiach, ha demanat la formació “d’un govern verd” que posi fi a “una dècada perduda en la lluita contra l’emergència climàtica a Catalunya”.

21:44
   

Junqueras, a sobiranistes i comuns: “Deixin de barallar-se”

El president d’ERC ha instat tots els partits “que defensen l’amnistia i l’autodeterminació” a formar una majoria al Parlament després de les eleccions del 14-F. Tot i que Junqueras no ha mencionat cap partit en concret, la crida s’ha adreçat a les forces independentistes i als comuns, partidaris de la llibertat dels presos del procés i de consultar la ciutadania per decidir el futur polític de Catalunya.

21:37
   

Borràs diu que el camí d’ERC a la independència serà “via morta”

La candidata de JxC a les eleccions del 14 de febrer, Laura Borràs, ha apujat el to contra ERC: “Alguns companys de viatge volen fer la via àmplia per posar la independència en una via tan lenta que pot acabar en via morta”. En un acte de campanya a Mataró aquest dilluns al vespre, Borràs ha afegit que la via dels republicans implica “ser independentistes tota la vida”.

21:32
   

La CUP vol que la Generalitat es retiri de les causes contra independentistes

Condicionen un pacte a la retirada de la Generalitat com a acusació particular d’unes 70 causes judicials contra l’esquerra independentista. En un acte per a les eleccions catalanes, amb diversos encausats per manifestacions, la cap de llista per Tarragona, Laia Estrada, ha exigit que es dissolguin les unitats de Brimo i l’Arro dels Mossos d’Esquadra.

21:21
   

Cs vol crear un abonament cultural per a joves

El candidat de Ciutadans a la Generalitat, Carlos Carrizosa, ha plantejat augmentar el pressupost del Departament de Cultura fins a assolir “uns estàndards que puguin sostenir el sector, castigadíssim per la pandèmia”, i ha proposat crear un abonament cultural de 300 euros per als joves. Ho ha dit durant un acte de campanya de les eleccions del 14 de febrer al costat de la número dos de la llista per Barcelona, Anna Grau, i de la consellera de Cultura de la Comunitat de Madrid, Marta Rivera.

20:56
   

Illa: “O votem PSC, o tindrem quatre anys de mala gestió”

El PSC ha fet una crida a concentrar el vot en la seva candidatura per assegurar un canvi a Catalunya. El presidenciable Salvador Illa veu les eleccions del 14 de febrer com una oportunitat de tenir un govern, ha dit, estable i solvent: “O concentrem el vot, o quatre anys més de prioritats equivocades, quatre anys més del mateix, de mala gestió, de decadència i paràlisi”, ha dit en referència a la gestió de JxC i ERC.

20:39
   

El PPC acusa Sánchez i l’independentisme d’abocar el joves a l’atur

El Partit Popular ha escollit el Centre Cívic la Sedeta, a Barcelona, per cloure el quart dia de campanya per a les eleccions a Catalunya el 2021. El cap de llista de la formació, Alejandro Fernández, ha intervingut en una trobada de l’organització juvenil del PP a Catalunya. Els ha promès feina i menys pressió fiscal si arriba a presidir la Generalitat, i ha culpat el govern de Pedro Sánchez i l’independentisme de l’augment de l’atur entre la joventut del país.

19:37
   

Chacón reclama també el suport dels votants no independentistes

La candidata del PDeCAT a les eleccions del 14-F, Àngels Chacón, ha reclamat també el suport als votants no independentistes i ha presentat el seu partit com un “punt d’intersecció”. En aquest sentit, en una conferència al Círculo Ecuestre de Barcelona, la cap de llista de la formació ha assegurat que tant independentistes com no independentistes reclamen el finançament “que pertoca” per a Catalunya, partides dels fons europeus i la reactivació de l’economia.

18:51
   

Com la pandèmia ha obligat a celebrar els actes electorals?

Els mítings electorals que s’estan celebrant a Catalunya aquest 2021 amb motiu de la campanya del 14-F són excepcionals en comparació amb altres anys. La pandèmia pel coronavirus ha obligat a adaptar la cursa electoral, amb mesures estrictes d’higiene i de seguretat per minimitzar al màxim el risc de contagi. A quart dia de campanya, t’expliquem com s’estan celebrant aquests actes.

18:18
   

Els nou presos independentistes criden a votar el 14-F

En el seu primer acte conjunt, convocat per Òmnium als Jardins del Palau Robert, els presos han demanat anar a votar “per la llibertat i l’amnistia”. Han llegit una declaració conjunta en què han reclamat un govern de la Generalitat que “defensi un projecte de país inclusiu, al servei de la reconstrucció social i l’alliberament nacional”.

17:27
   

El TSJC sobre ajornar les eleccions: “Seria un període prolongat de provisionalitat”

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya tampoc no veu garantit que al maig es poguessin fer amb condicions epidemiològiques millors que les actuals. Els magistrats consideren que no hi ha cap causa de força major imprevista que justifiqui l’endarreriment, que l’estat d’alarma no ho preveu i que Pere Aragonès, vicepresident en funcions de president, no té competències per fer-ho.

16:57
   

Els debats a dos i a tres entren en la campanya del 14-F

En l’inici de la cursa per a les eleccions catalanes del 14 de febrer, ja ha arribat la primera oferta d’un cara a cara: la feta pel candidat d’ERC, Pere Aragonès, al socialista Salvador Illa, qui hores més tard ha acceptat la proposta. Aquest dilluns, però, ha entrat en escena Laura Borràs (JxC), qui demana ampliar el debat perquè sigui a tres.

14:56
   

El Carmel rep Abascal amb una cassolada

Alguns veïns del Carmel han rebut Vox amb una cassolada des del carrer i des dels balcons en l’acció electoral que el partit ha fet aquest dilluns. “No sé si tindran vaixella per diumenge, però sé que no els quedaran forces per seguir picant perquè Vox tindrà una representació extraordinària”, els ha respost el president del partit, Santiago Abascal. 

Per la seva banda, el candidat de Vox a la Generalitat, Ignacio Garriga,ha aprofitat per fer referència a un incident puntual amb un ferit aquest diumenge a la nit a la parada de metro del Carmel per denunciar i enfortir el seu discurs de “falta de seguretat” a Catalunya.

14:38
   

El PP lamenta que “la ideologia de la CUP” governi Catalunya

El candidat del PPC a la presidència de la Generalitat, Alejandro Fernández, lamenta que a Catalunya estigui governant “la ideologia de la CUP” per culpa de la inestabilitat política dels darrers anys i el consegüent “desprestigi” de les institucions. “Això té conseqüències molt greus en la qualitat de vida de les persones perquè s’ha permès que entrin a l’agenda política els radicals“, ha dit.

14:24
   

Núñez Feijóo (Galícia) entra en campanya

El president del Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha comparegut per videoconferència en un acte amb el candidat del PPC, Alejandro Fernández. Ha demanat als catalans no deixar el futur govern de la Generalitat en mans dels que van a Brussel·les o a Lledoners a rebre “ordres”, en al·lusió a ERC i JxC. El president gallec assegura que han liderat governs “pèssims” els darrers anys.

14:08
   

Borràs proposa un debat “trio” amb ERC i el PSC

La candidata de JxC el 14-F, Laura Borràs, ha demanat celebrar un debat a tres bandes amb Pere Aragonès i Salvador Illa: “Senyors d’ERC i PSC, volen fer un trio?“. Davant l’opció que els líder de republicans i socialistes facin un cara a cara, Borràs ha proposat afegir JxC al debat, ara que algunes enquestes situen el seu partit com a guanyador de les eleccions. 

Alhora, ha opinat que és estrany que dos “socis” com ERC i PSC es posin a discutir

13:59
   

Albiach pregunta Illa: “Per què un govern de minoria?”

La candidata d’En Comú Podem a les eleccions, Jéssica Albiach, ha celebrat que el PSC “comenci a mullar-se” i aposti per un govern entre socialistes i comuns. Tot i això, Albiach li ha recordat que “la suma no és suficient”. Per això, ha insistit en un acord més ampli. “Per què ha de ser un govern en minoria si el podem tenir fort?”, s’ha preguntat en una intervenció al Tribuna Catalunya.

13:43
   

La CUP no investirà un govern independentista per “fer el mateix”

La cap de llista de la CUP per Barcelona, Dolors Sabater, només ha garantit una investidura d’un candidat independentista si no és “per fer el mateix” que en l’última legislatura. En una roda de premsa organitzada per l’Agència EFE, la candidata ha dit que només hi donarien suport si és per fer “un canvi radical en les polítiques del país” que deixi enrere el “neoliberalisme”. 

13:32
   

Chacón rebutja investir un govern del PSC

La cap de llista del PDeCAT a les eleccions catalanes, Àngels Chacón, ha rebutjat investir un govern en minoria del PSC amb el suport dels comuns, així com un executiu amb la CUP. La candidata ha reclamat ser en un govern amb una estratègia independentista “unitària”, però ha assegurat que “no renunciaran als seus ideals per una cadira”

13:23
   

Borràs acusa ERC i CUP d’inacció amb la DUI

La candidata de JxC el 14-F, Laura Borràs, ha acusat ERC i la CUP de “no treballar per fer possible” la DUI. En una conferència telemàtica a Intermèdia Comunicació, Borràs ha carregat contra republicans i anticapitalistes per, diu, posar bastons a les rodes a la implementació de la república si l’independentisme supera el 50 % de vots als comicis: “Tothom qui digui que ara no és possible decideix que no treballarà per fer-ho possible“. 

13:09
   

El PNB dona suport al PDeCAT

El president del PNB, Andoni Ortúzar, ha donat suport al PDeCAT a les eleccions del 14 de febrer i ha ofert el seus vots per votar a favor de l’amnistia al Congrés dels Diputats. Ortúzar ha denunciat “les conseqüències negatives de l’acció judicial contra el procés” i ha manifestat el suport al partit per buscar les sortides “que més convinguin” a Catalunya. 

En un diàleg amb la candidata del partit als comicis, Àngels Chacón, el líder basc ha assegurat que la situació dels líders independentistes presos és una “anomalia democràtica” i ha reclamat buscar una “solució ràpida”.

13:03
   

Podem destaca diferències amb el PSOE en habitatge

La portaveu adjunta de Podem, Isa Serra, ha posat de manifest que existeixen “diferències substancials” entre la seva formació i el PSOE al voltant de la Llei de l’habitatge, que ha de servir –ha apuntat- per regular els preus del lloguer a tot l’estat. Serra ha afirmat que aquestes diferències poden posar en dubte l’aprovació de la llei al mes de febrer i ha acusat els socialistes de manca de voluntat política per impulsar un text ambiciós.

12:50
   

500 contractacions addicionals a Correus

Correus ha fet més de 500 contractacions addicionals per reforçar el servei de cara a les eleccions del 14-F. Així, la xifra total serà de 1.512 empleats més. Segons ha explicat l’empresa en un comunicat, aquests treballadors s’encarregaran d’atendre els ciutadans a les oficines, repartir enviaments o ocupar-se de tasques de caràcter logístic. 

A més, Correus obrirà els festius i ampliarà l’horari d’atenció al públic a les 296 oficines, avançant l’obertura i retardant-ne el tancament. 

12:41
   

Romeva nega cap canvi de discurs d’ERC

L’exconseller Raül Romeva ha negat aquest dilluns que ERC hagi reconduït el seu discurs. Ho ha dit en una entrevista a la SER, en què ha recordat que una cosa és “voler” i l’altra, “poder”. En aquest sentit, creu que els republicans han constatat que els “ritmes” amb els quals es volien fer determinades coses “s’han d’adaptar a la realitat” i que es necessita un consens més “ampli” per acabar el procés que va començar el 2017.

12:34
   

Carrizosa acusa Illa de posar “la primera pota del tripartit”

El cap de llista de Cs a les eleccions del 14 de febrer, Carlos Carrizosa, ha assegurat que el candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa, ha posat “la primera pota del tripartit” en apostar públicament per governar amb els comuns. “És l’avantsala del tripartit que ja està pactat”, ha afirmat, en resposta als periodistes durant un acte amb la presidenta del partit, Inés Arrimadas.

12:25
   

Un incidència alenteix el vot per correu

Quan falten quatre dies per poder sol·licitar el vot per correu, els tràmits del serveis de Correus funcionen amb més lentitud del que és habitual. Segons ha explicat l’empresa pública a betevé, hi ha hagut un problema general en el sistema de comunicacions a Espanya que afecta el sistema informàtic i dificulta el procés de petició de cara al 14-F.

12:10
   

Cs equipara l’assalt al Capitoli amb el procés

Un vídeo difós per Ciutadans a les xarxes socials equipara l’assalt al Capitoli per part de seguidors de l’expresident estatunidenc Donald Trump amb les protestes independentistes després de la sentència del procés. Les imatges comparen els discursos de Trump amb alguns dels expresidents Carles Puigdemont i Quim Torra

12:03
   

Illa vol els mateixos acords que a Estat i Ajuntament

El candidat del PSC a les eleccions de Catalunya, Salvador Illa, ha defensat un acord entre el seu partit i els comuns per presidir la Generalitat. El presidenciable socialista vol reproduir el mateix pacte que els assolits als executius de l’Ajuntament de Barcelona i l’Estat. En una roda de premsa organitzada per l’ACN, Illa ha assegurat que la independència és “divisiva” i que els votants que la defensen no són majoria a Catalunya.

11:50
   

Vox es presenta com el “vot útil” davant PP, Cs i PSC

Al candidat Ignacio Garriga l’acompanya aquest dilluns el president de Vox, Santiago Abascal, en un acte al barri del Carmel. El partit d’ultradreta es presenta com el “vot útil” davant el PP, Cs i el PSC, que els retreu haver “abandonat” els catalans. Aquest cap de setmana a Lleida, Vox s’ha topat amb una protesta de grups antifeixistes.

11:39
   

Borràs, sobre Illa: “Salveu-nos d’aquest salvador, que no ens salvarà de res”

La candidata de JxC, Laura Borràs, participa aquest dilluns en la ronda de conferències d’Intermèdia Comunicació retransmeses des del Mercat de la Boqueria. Des de la Seu d’Urgell, Borràs ha atacat el candidat del PSC, Salvador Illa, de qui, ha dit, no resoldrà els problemes de Catalunya: “Salveu-nos d’aquest salvador, que no ens salvarà de res”, ha reclamat fent un joc de paraules amb el nom de l’exministre de Sanitat.  

11:31
   

Casado (PP), sobre Illa: “Ha fugit del vaixell en plena tempesta”

El candidat popular, Alejandro Fernández, arrenca la setmana de campanya per al 14-F a Barcelona, acompanyat del president de la Xunta de Galicia, Alberto Nuñez Feijoo. Fins ara també li ha donat suport el president del PP. Pablo Casado compara Salvador Illa amb el capità del Costa Concordia. L’assenyala per “fugir del vaixell en plena tempesta”.

11:26
   

La CUP acusa l’espanyolisme de “menysprear” la pagesia catalana

Dolors Sabater, presidenciable de la CUP, visita aquest dilluns l’agència de notícies EFE. Els cupaires llancen retrets als partits constitucionalistes i els acusen “d’estigmatitzar” l’independentisme per “ser majoritari a comarques”. El diputat de la CUP al Congrés, David Botran, també els assenyala per menysprear, diu, la pagesia a Catalunya. Demanen a Junts més concreció sobre la via unilateral.

11:15
   

Colau creu que PSC i ERC no es vetaran si En Comú Podem treu un bon resultat

La candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, participa aquest dilluns a la ronda de conferències dels candidats al Tribuna Catalunya. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, creu que PSC i ERC no es vetaran entre ells si En Comú Podem treu un bon resultat a les eleccions del 14-F. Segons Colau, els acords entre les esquerres a l’Ajuntament per tirar endavant projectes concrets demostren que una aliança d’esquerres a Catalunya és possible.

10:54
   

El PSC acusa el procés de “debilitar” econòmicament Barcelona

El candidat socialista, Salvador Illa, ofereix aquest dilluns una roda de premsa telemàtica a l’Agència Catalana de Notícies. El PSC s’enfoca a recuperar la inversió econòmica i el presidenciable acusa el procés de debilitar Barcelona. Illa critica que la ciutat hagi deixat escapar la seu de l’Agència Europea del Medicament.

10:03
   

El PDeCAT s’erigeix en el “veritable vot útil” per evitar un tripartit d’esquerres

La candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, es troba aquest dilluns amb el president de l’EAJ-PNV, Andoni Ortuzar. La número dos de la candidatura, Joana Ortega, ha erigit el PDeCAT com el “veritable vot útil” per evitar un tripartit d’esquerres. El partit proposa suprimir els impostos de successions i patrimoni.

09:38
   

ERC tanca a la porta a la DUI que proposa JxC

Esquerra Republicana continua la campanya electoral aquest dilluns amb un acte sobre la reconstrucció econòmica i els fons New Generation. Aquest cap de setmana els republicans han tancat la porta a la DUI que proposa JxC. El candidat, Pere Aragonès, ha dit que “la república no és qüestió de declaracions, sinó de fer-la; i es fa amb majories”.

09:24
   

Ciutadans promet reduir impostos a Catalunya i auditar la Generalitat

La líder taronja, Inés Arrimadas, acompanya de nou el candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa. Durant el cap de setmana, el partit ha promès auditar la Generalitat si arriba a governar i reduir els tributs a Catalunya. Carrizosa ha reivindicat el paper de Cs a l’oposició i ha presumit de propiciar la inhabilitació de Torra.

08:35
   

Altres candidatures minoritàries el 14-F

Al debat electoral de RTVE van participar nou candidats a la presidència de la Generalitat, però realment hi ha 15 llistes proclamades per la Junta Electoral que es poden presentar a les eleccions del 14 de febrer. Quines són les sis candidatures restants? Quins noms ocupen les primeres posicions de cada llista? 

08:13
   

Quatre dies per sol·licitar el vot per correu

El termini per votar per correu continua obert fins divendres, 5 de febrer. Fins ara, ja l’han sol·licitat gairebé 100.000 catalans. Tot i les cues que s’han format aquest dissabte a les portes de les oficines que han obert, continua sent l’única alternativa per votar si no es vol anar presencialment el diumenge de les eleccions.

Cal tenir en compte que, per demanar el vot per correu telemàticament es necessita el certificat idCAT, el DNI electrònic o altres certificats electrònics.

07:56
   

Nova enquesta electoral

El 31,6 % de l’electorat encara no sap què votarà el 14 de febrer. Ho diu una enquesta electoral elaborada pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a ‘El Periódico’. L’enquesta dona com a guanyador el PSC de Salvador Illa, que doblaria el nombre d’escons i n’aconseguiria entre 34 i 35. Estaria frec a frec amb ERC (31-32) i Junts (30-31). Ciutadans baixaria i es quedaria amb entre 11-12 escons i comuns i CUP entre 6-7. El PP n’aconseguiria entre 8 i 9 i el PDeCAT es quedaria fora del Parlament. 

07:30
   

Superat el primer cap de setmana de campanya

Els partits polítics arrenquen la setmana després del primer debat televisiu amb els candidats principals. La relació Catalunya-Espanya i els pactes electorals van provocar els moments més intensos de la discussió a TVE. Els candidats es van enrocar en els plantejaments ja coneguts i no es van evidenciar pactes clars. Només van coincidir a fer front comú contra el discurs racista i xenòfob del candidat de Vox.