vot per correu

Una de les opcions que fomenta el govern per votar a les eleccions a Catalunya i reduir la presència de votants als col·legis electorals el 14 de febrer és el vot per correu. Es tracta de l’única alternativa per poder votar si no es pot fer de forma presencial i, fins ara, ja l’han sol·licitat gairebé 200.000 catalans. Però, com funciona el vot per correu? Encara tinc temps per decidir si sol·licitar-lo? Resolem tots els dubtes.

Eleccions 14-F: què vols saber?

Com demanar el vot per correu?

El tràmit per votar per correu el 14-F es podia fer sense sortir de casa, ja que es podia sol·licitar a través del web de Correus, o també a les seves oficines.

Cal tenir en compte que per demanar el vot per correu telemàticament es necessita el certificat digital idCAT, el DNI electrònic o altres certificats electrònics. Sovint requereixen una validació presencial, que aquests dies s’està fent amb cita prèvia en el cas de l’idCAT, per exemple.

Fins quan puc sol·licitar votar per correu?

Per votar a les eleccions del 14 de febrer, la sol·licitud del vot per correu s’ha pogut fer fins al 5 de febrer a les 14 h, és a dir, nou dies abans de les eleccions.

Com rebré la documentació?

El carter durà la documentació, les paperetes i el sobre a casa de cada sol·licitant i, com a novetat per a aquestes eleccions al Parlament, es podrà entregar directament el vot al carter en aquest moment. Només caldrà identificar-se amb un document oficial, com el DNI. Si es prefereix esperar, es pot entregar el vot en una oficina.

Fins quin dia puc entregar el vot?

El vot per correu es pot entregar al carter quan dugui la documentació al domicili, però també es pot entregar en una oficina de Correus fins a dos dies abans de les eleccions catalanes, és a dir, el 12 de febrer, a les 14 h.

Perquè tothom pugui emetre el seu vot, totes les oficines de Correus amplien l’horari. Les que habitualment estan tancades a la tarda obriran de 16.30 h a 19.45 h, mentre que al matí l’horari continua ampliat: de 8 h a 14.45 h.

Puc descarregar la papereta des de casa?

Per primera vegada es podran descarregar tant les paperetes com els sobres per anar a votar presencialment el 14 de febrer a través d’internet, al web que ha preparat la Generalitat per aquests comicis.

Puc votar presencialment el 14 de febrer si he sol·licitat el vot per correu?

No. Un cop feta la sol·licitud del vot per correu a l’Oficina del Cens Electoral, ja no es pot votar de forma presencial a la mesa el dia de les eleccions.