Els presos independentistes, en semillibertat després d’obtenir el tercer grau, participen aquest cap de setmana en diversos actes de campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya. En un míting de Junts per Catalunya (JxC) al passeig de Lluís Companys, els exconsellers Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i el secretari general del partit, Jordi Sànchez, han acompanyat la candidata Laura Borràs i han fet una crida a la mobilització perquè “l’independentisme torni a guanyar a les urnes.”

A l’acte, centrat en el municipalisme, Forn ha recordat el seu pas per l’Ajuntament de Barcelona com a regidor: “Tota la feina que hem fet a Barcelona ha estat molt important, però sempre hem tingut clar que mai no tindrem un projecte nacional complet si no som capaços de governar a Barcelona”, ha dit. De la seva banda, Sánchez ha fet un discurs centrat en la defensa de la llengua catalana: “El català només ens té a nosaltres per defensar-lo. […] També serveix per fer ciència, per fer negoci i per crear riquesa”, ha defensat. El secretari general de JxC ha carregat contra l’Estat, a qui acusa d’estar en contra de la llengua.

Josep Rull i Jordi Turull ja van assistir divendres al vespre al primer acte de campanya després de sortir de presó, en què l’exconseller de Presidència va llançar un missatge adreçat als tribunals en què reivindicava que els comicis són a “ús dels consumidors”, en referència a la població, i “no dels repressors”.

Borràs es compromet a activar la DUI

La candidata de JxC, Laura Borràs, ha estat l’última a intervenir i l’encarregada de clausurar l’acte. La cap de llista veu les eleccions del 14-F com un “canvi d’etapa” i s’ha compromès a activar la declaració unilateral d’independència (DUI). Ha detallat que la intenció és aixecar-ne la suspensió i ratificar la proclamació de la república després que el Parlament s’hagi constituït: “Tenim el compromís de mantenir una actitud ferma, activa, vigilant, de resistència i de desobediència institucional”, ha advertit.

Si el vot independentista suma el 50 % també ha assegurat que l’endemà dels comicis trucarà a ERC i a la CUP per formar un govern que segueixi l’estela de l’1-O: “Hem de fer les coses diferent. Hem de fer les coses millor”, ha dit amb to crític i ha afegit que si el seu partit govern distingirà “molt bé el paper de les institucions autonòmiques i el del Consell per la República”.

L’acte ha comptat amb la presència de diversos alcaldes independentistes i hi han participat també la líder municipal de JxC, Elsa Artadi, que va de número 4 a la llista, i el número 3, Joan Canadell, que va renunciar a la presidència de la Cambra de Comerç fa menys d’una setmana per centrar-se en la campanya electoral.