El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha instat tots els partits “que defensen l’amnistia i l’autodeterminació” a formar una majoria al Parlament després de les eleccions del 14-F. Tot i que Junqueras no ha mencionat cap partit en concret, la crida s’ha adreçat a les forces independentistes i als comuns, partidaris de la llibertat dels presos del procés i de consultar la ciutadania per decidir el futur polític de Catalunya.

La proposta de “majoria” de Junqueras ha arribat després de la pugna entre els partits independentistes, amb projectes diferents per a la independència. Mentre que Laura Borràs (JxC) proposa reactivar la DUI l’endemà del 14-F, el PDeCAT demana ser “realistes” i la CUP aposta per una confrontació amb l’Estat per assolir un referèndum abans del 2025. Per això, Junqueras els ha tocat el crostó: “Deixin de barallar-se els uns amb els altres, deixin de posar el dit a l’ull dels altres”.

No per activa i per passiva al PSC

Des d’un míting a l’Hospitalet de Llobregat, els republicans han insistit en el no a facilitar un govern del PSC, amb Salvador Illa al capdavant de la Generalitat. “Ho tornem a dir per activa i per passiva”, ha refermat el candidat republicà, Pere Aragonès, i ha afegit un argument nou a la negativa: “A la república que volem construir no hi té lloc la corrupció”, en referència a la imputació per malversació de l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín.

Junqueras marxa abans d’hora per tornar a presó

L’acte d’ERC a l’Hospitalet ha tingut una peculiaritat. A diferència del que passa habitualment (en què els noms més potents del partit es reserven les intervencions finals), Oriol Junqueras ha estat el segon a intervenir. El mateix polític n’ha explicat la raó: “Parlo abans perquè d’aquí a uns minuts me n’he d’anar cap a la presó, perquè estem a la presó”.

I un cop ha acabat el seu discurs, Junqueras ha marxat de l’acte i s’ha excusat:

Amb tota l’enyorança però amb un somriure a la boca, m’acomiado de vosaltres i torno cap a la presó
Oriol Junqueras, president d’ERC