acte campanya erc eleccions 2021
acte campanya erc eleccions 2021

Els mítings electorals que s’estan celebrant a Catalunya aquest 2021 amb motiu de la campanya del 14-F són excepcionals en comparació amb altres anys. La pandèmia pel coronavirus ha obligat a adaptar la cursa electoral, amb mesures estrictes d’higiene i de seguretat per minimitzar al màxim el risc de contagi. Malgrat que continua vigent el confinament comarcal i que els partits apel·len a seguir-los des de casa, els ciutadans poden sortir de la seva ciutat o poble si és per assistir-hi.

Com està condicionant la crisi sanitària la celebració dels mítings de les eleccions catalanes del 14 de febrer? Quines mesures s’han pres per poder-los fer? Per què es permet anar-hi presencialment? T’ho expliquem.

Mítings digitals i sense banys de masses

D’acord amb el protocol del Procicat que especifica com han de ser els mítings, enguany els candidats no estan rebent els banys de masses de campanyes anteriors. Les autoritats sanitàries han concretat les mesures d’obligat compliment per als actes electorals:

  • Es fomenten els mítings telemàtics.
  • Si són presencials, es prioritza fer-los a l’aire lliure abans que en espais tancats.
  • L’aforament es limita al 50 %, fins a un màxim de 1.000 persones a l’aire lliure o de 500 en locals interiors.
  • Cal registre previ per assistir-hi.
  • No es permeten les passejades per mercats o places.
  • Queda prohibit fer petons i abraçades, així com repartir pamflets.
  • No es poden fer crits ni càntics.
  • No es reparteix productes de marxandatge.

Sortir de la comarca per anar un míting?

Aquesta qüestió va portar molt debat quan faltaven pocs dies per a l’inici de la campanya pel 14-F. D’acord amb el govern català, qui ho volgués podia saltar-se el confinament municipal per anar a un míting (ara, el tancament és comarcal). Això va generar el rebuig de gran part de la ciutadania, d’epidemiòlegs i també d’alguns partits polítics. Per què es permet aquesta flexibilització?

El professor de dret constitucional de la Universitat de Barcelona Miguel Pérez-Moneo explica que el decret d’estat d’alarma actual no preveu vulnerar el dret de reunió, considerat fonamental, ni el de participació política malgrat la pandèmia. Per això, l’expert considera que seria “molt més difícil” justificar la prohibició de sortir del municipi o de la comarca per participar en un acte electoral que fer el contrari.

Registre previ i certificat autoresponsable

El govern de la Generalitat recorda que per poder anar a un míting és necessari que la persona estigui registrada prèviament. Per tant, els partits han de tenir allistats tots els assistents. A banda, el Departament d’Interior recorda que cal dur a sobre el certificat autoresponsable, el qual permet desplaçaments en el marc del dret de participació política.

Tot i que es permet anar-hi, i per evitar aglomeracions, la majoria dels partits polítics demanen als ciutadans no desplaçar-se fins als mítings i seguir-los des de casa.

Comparteix a: