ERC ha tancat la porta a la via unilateral proposada per Junts per Catalunya aquest dissabte i ha apostat per continuar treballant per eixamplar la base independentista de cara a les eleccions del 14-F. En aquest sentit, Pere Aragonès, ha dit que “la república no és qüestió de declaracions, sinó de fer-la; i es fa amb majories”. Per Aragonès, el que cal ara és aconseguir un referèndum i l’amnistia per posar fi a la repressió.

Més enllà del candidat, en un acte a Lloret de Mar, també ha intervingut la consellera republicana i cap de llista per Girona, Teresa Jordà, que ha avisat a Junts: “Res de promeses falses. Posar dates és un risc, és perillós i molts cops és mentida”. En connexió des de Suïssa, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, també ha demanat als partits independentistes que revisin les “febleses”: “Ens hem de posar d’acord i consensuar una estratègia”.

Aragonès reivindica l’esperit de Macià

El tercer dia de campanya, els republicans ja han establert alguns ‘leitmotiv’. Un és utilitzar l’etiqueta “els de sempre” per referir-se als governs històrics sociovergents de la Generalitat, ajuntaments i diputacions. I un altre, que aquest diumenge ha acabat de refermar Pere Aragonès, és recordar els “90 anys d’història” d’Esquerra Republicana de Catalunya” (molts cops amb l’afegit: “Mai no hem tingut cap cas de corrupció”).

En aquest sentit, a Lloret de Mar el candidat a les eleccions del 14-F ha reivindicat l’esperit històric de la formació, “de compromís i de fraternitat”: “Nosaltres som el partit de Macià, de Companys, d’Irla i de Tarradellas”. I ha afegit que “també som el partit de Junqueras i de Rovira”, abans de tancar la intervenció amb una darrera al·legació històrica: “Fem del 14 de febrer un nou 14 d’abril” (dia en què, el 1931, Francesc Macià va proclamar la República Catalana dins de la Federació Ibèrica).