Els candidats a la presidència de la Generalitat han començat aquesta setmana de campanya per les eleccions catalanes amb la ressaca del primer debat televisiu abans del 14 de febrer. El quart dia de la cursa pel 14-F ja deixa entreveure possibles futures aliances de cara a l’escenari postelectoral. Els partits independentistes continuen fent-se retrets sobre què cal fer després del 14-F per assolir la república catalana. L’unionisme, de nou, manté les crítiques contra l’independentisme en un dia en què un vídeo equipara les protestes postsentència amb l’assalt al Capitoli dels Estats Units.

A més a més, els partits favorits per guanyar els comicis (segons les enquestes) ja proposen debats a dos o a tres, sense la resta de candidats, per fer una crida al vot útil.

Sintonia PSC-comuns, amb ERC allunyant-se

Si bé des del primer dia de campanya es parla dels possibles acords o pactes postelectorals, hi ha candidats que comencen a dibuixar futures enteses. És el cas de Salvador Illa (PSC), que aquest dilluns ha proposat un acord amb els comuns, posant com a exemple els pactes ja assolits a l’Estat i l’Ajuntament de Barcelona. En canvi, Jéssica Albiach (En Comú Podem) demana un executiu “fort” i “més ampli” d’esquerres, però alhora Pere Aragonès (ERC) ha rebutjat facilitar un govern amb Illa al capdavant.

Sobre la proposta feta pel socialista a ECP, Carlos Carrizosa (Cs) ha acusat l’exministre de Sanitat de posar “la primera pota del tripartit”.

Les protestes postsentència i l’assalt al Capitoli

Una de les imatges del quart dia de campanya l’ha portat Ciutadans. En un vídeo difós a les xarxes socials, el partit ha atacat l’independentisme tot comparant les protestes postsentència amb l’assalt al Capitoli dels Estats Units. Alhora, la formació taronja ha comparat els discursos de l’expresident estatunidenc Donald Trump amb els expresidents catalans Quim Torra i Carles Puigdemont. “Que guanyi la democràcia”, conclou la peça audiovisual.

Fermament contra l’independentisme i els darrers governs de la Generalitat s’ha pronunciat, també, el candidat del PP, Alejandro Fernández. Ha acusat JxC i ERC d’oferir “solucions màgiques” i ha lamentat que la política catalana recent hagi depès dels “radicals” de la CUP.

Nova jornada de retrets per la DUI

Mentre Borràs continua insistint a “activar” la DUI si l’independentisme és majoria després del 14-F, continuen també les advertències dels seus rivals. D’una banda, per part d’Àngels Chacón (PDeCAT), que acusa JxC de “demagògic” alhora que manté el veto a la CUP en la formació de govern i, de l’altra, per part dels anticapitalistes de Dolors Sabater, que qüestionen un vot a favor d’un govern independentista si és per fer “el mateix que fins ara”.

Cara a cara Aragonès-Illa o debat a tres

En el debat d’aquest diumenge a TVE, Aragonès va proposar Illa un “cara a cara” entre tots dos abans del 14-F; una oferta que el candidat d’ERC ha tornat a reproduir aquest dilluns i que el socialista ha acceptat, sempre que es produeixi “dins del marc de la legislació electoral”. Albiach recorda que la governabilitat a Catalunya “no és cosa de dos” i qualifica aquest cara a cara de “vella política”.

L’oferta d’ERC ha estat rebuda amb sorpresa per part del fins ara soci de govern a la Generalitat, Junts per Catalunya. La número dos de la llista de Carles Puigdemont, Laura Borràs, ha fet una crida a incloure-la en el debat ERC-PSC, ja que el seu partit també està ben posicionat als darrers sondejos. “Senyors d’ERC i el PSC, volen fer un trio?”, ha preguntat la candidata.

En canvi, Vox ha centrat les seves crítiques contra el PSOE i el candidat Salvador Illa, aparcant els missatges racistes i xenòfobs dels darrers dies. El partit d’extrema dreta, amb Ignacio Garriga com a presidenciable, creu que el partit de Pedro Sánchez “ha enviat a Catalunya el pitjor enemic” possible. Com cada dia de campanya, la formació de Santiago Abascal ha tingut mostres de rebuig veïnal: aquest dilluns ha estat cassolada al barri del Carmel.