El 14 de febrer serà finalment la data de les eleccions al Parlament de Catalunya. El que és difícil de preveure són els resultats que en sortiran per l’alt percentatge d’indecisos que hi ha (més del 30 %). Per entendre com evoluciona la intenció de vot, ens fixem en les enquestes de les eleccions a Catalunya del 2021 que ja s’han començat a publicar.

Aquí trobaràs un recull dels diferents sondejos que es van publicant aquests dies abans d’arribar al 14-F. Cal tenir en compte, també, que la participació el dia dels comicis és una incògnita, ja que no se sap quina influència hi pot tenir la situació epidemiològica actual ni qui finalment hagi optat pel vot per correu.

Institut Opinòmetre: ERC, el PSC i JxC, frec a frec

Quan queda menys d’una setmana per al dia de les eleccions, l’enquesta de l’Institut Opinòmetre per al diari ‘Ara’ dona Esquerra Republicana com a guanyadora (31-32 escons), amb el Partit Socialista (30-32) i Junts per Catalunya (29-30) a tocar. Darrere quedarien Ciutadans (11-12), En Comú Podem (vuit-nou), la CUP (vuit-nou), Vox (sis-set), el Partit Popular (sis-set) i el PDeCAT, amb cap o tres escons. La mostra també dona una bossa d’indecisos del 22,4 %, un xifra superior a la de les últimes cites electorals.

Feedback: el PSC i JxC, al capdavant i ERC, a tocar

Una altra enquesta elaborada durant la campanya electoral és la de Feedback per a ‘El Nacional’. En aquest cas, el primer lloc l’ocupa el Partit Socialista amb 33-34 escons. A poca distància, però, hi ha Junts per Catalunya, amb 31-34 escons, i Esquerra Republicana, amb 29-32 escons. En aquest sondeig, la CUP, amb nou-11 escons, passaria per davant de Cs, que n’obtindria nou-10. Després vindrien En Comú Podem (vuit-10) i Vox (sis-nou) i el Partit Popular completaria l’hemicicle amb tres-quatre diputats.

DYM: JxC, en escons; el PSC, en percentatge

L’última enquesta electoral de l’Institut DYM per a ‘Segre’ dona Junts per Catalunya com a primera força amb 35-38 escons, per davant del Partit Socialista (29-32) i d’Esquerra Republicana (29-31), tot i que entre les tres candidatures no hi ha més de tres punts de diferència. A més, els socialistes encapçalen els resultats si es mira per percentatge de vot. En el quart lloc hi hauria Ciutadans amb 11-13 escons. La llista continua amb la CUP (set-nou), En Comú Podem (set-vuit escons), Vox (sis-vuit) i el Partit Popular, amb tres-quatre escons.

GESOP: el resultat del PSC, ERC i JxC s’estreny

El Partit Socialista seria, segons l’enquesta del GESOP per a ‘El Periódico’, el guanyador de les eleccions en percentatge. Tot i això, es veu com en els últims dies el conegut com a efecte Illa ha anat perdent força i ara la mostra preveu que obtindria 32-34 escons, els mateixos que Esquerra Republicana (32-34), i els seguiria d’aprop Junts per Catalunya, amb 29-31 escons. Ciutadans passaria de la primera a la quarta posició amb 9-10 escons, i després vindrien En Comú Podem (8-9), Vox (8-9) i la CUP (8-9) i, per últim, el Partit Popular, que es quedaria amb 3-4 escons.

I si mirem quines majories podrien sortir segons els resultats de les enquestes, veiem que són possibles dos blocs. D’una banda hi podria haver un govern independentista format per ERC, JxC i la CUP, que sumarien entre 67 i 70 escons (recordem que la majoria absoluta al Parlament són 68 diputats). Una altra opció seria un tripartit entre el PSC, ERC i ECP, que sumarien entre 71 i 74 escons. Aquesta opció, però, és difícil, ja que les formacions han assegurat en campanya que no volen pactar.

GAD3: ERC i JxC, al capdavant

L’última enquesta preelectoral de GAD3 per a ‘La Vanguardia’ també dona un podi ben ajustat. Esquerra Republicana amb 31 escons, empataria amb el Partit Socialista, també amb 31. I Junts per Catalunya amb 30 escons quedaria molt aprop. Ciutadans, com en l’enquesta del GESOP, també baixaria a la quarta posició, amb 13 escons; els seguiria En Comú Podem, amb vuit, els mateixo que la CUP, també amb vuit. I el Partit Popular n’obtindria els mateixos que Vox, amb set cada un. Aquesta projecció s’ha fet preveient una participació del 64 %, 18 punts menys que el 2017 (82 %).

En aquest cas, el bloc independentista que formarien ERC, JxC, la CUP i el PDeCAT sumarien entre 72 i 76 escons. El tripartit format per ERC, el PSC i ECP obtindria la mateixa majoria (72-76 escons).

SocioMétrica: JxC agafa avantatge

L’últim sondeig que mostrem és el de SocioMétrica per a ‘El Español’, que mostra els tres primers partits amb només un punt de diferència. En el primer lloc queda Junts per Catalunya, que trauria entre 31 i 33 escons. Després ve el Partit Socialista, amb 28-30 escons. I el tercer, Esquerra Republicana, també amb 28-30 escons, però amb nou dècimes menys. La quarta posició és per a Ciutadans, amb 13-15 escons. Després venen En Comú Podem (vuit-10 escons), Vox (sis-set escons), la CUP (set-nou escons) i el Partit Popular, amb sis-set escons.