La candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón, ha arrencat setmana de campanya per a les eleccions a Catalunya 2021 desgranant el programa electoral del partit. Després del primer debat televisiu pel 14-F, Chacón ha acusat Junts per Catalunya (JxC) de fer declaracions “frívoles, simples i demagògiques” a l’hora de plantejar la DUI i manté el veto als cupaires si entren al Parlament: “Ni estarem a un govern del 155, ni pactarem amb la CUP“, reitera la candidata.

Per Àngels Chacón, la presidenciable de JxC, Laura Borràs, va evidenciar en la discussió de TVE que la formació “té una visió excloent de l’independentisme“. “No comencem bé […]. O ens trobem tots i definim un full de ruta unitari, o no avançarem i serà una olla de cols“, insisteixen des del PDeCAT. Chacón manté que assolir la república catalana implica primer l’amnistia, una estratègia unitària, un referèndum acordat i reconeixement internacional.

PDeCAT i PNB consoliden aliances en campanya

La candidata del PDeCAT s’ha acompanyat en l’acte telemàtic d’Andoni Ortuzar, president del Partit Nacionalista Basc (PNB). Chacón ha elogiat el model de govern a Euskadi i ha especificat que és el que vol per a Catalunya. “Hem de recuperar el prestigi de les institucions, exercir l’autogovern per bé que tinguem la independència com a objectiu”, ha dit. I Ortuzar ha defensat la via del PNB: la clau és “ser cada dia menys dependents i tenir més capacitat d’autogovern”.

El PNB ofereix el seus vots al Congrés per a l’amnistia dels presos

Tots dos líders han parlat, també, de la presència dels partits autonòmics a Madrid. Referint-se els presos de l’1-O, Ortuzar ha ofert els vots de la formació basca al Congrés per “recuperar la normalitat política” i donar suport a l’amnistia per als empresonats. En aquest sentit, Àngels Chacón ha carregat contra el rol de Junts i la CUP a la cambra espanyola i els ha acusat d’atiar la “confrontació permanent”. Ha defensat que, al Congrés dels Diputats, cal incentivar “els acords de mínims”.

La trobada d’aquest dilluns entre el PDeCAT i el Partit Nacionalista Basc ha arrencat amb una discussió sobre el model econòmic ideal per a Catalunya. Tant Chacón com Ortuzar han defensat l’economia productiva de tots dos territoris i han rebutjat un model en què el pilar fonamental sigui el turisme i, en general, el tercer sector.