En un col·loqui centrat en l’emergència climàtica, la candidata d’En Comú Podem a les eleccions del 14-F, Jéssica Albiach, ha demanat la formació “d’un govern verd” que posi fi a “una dècada perduda en la lluita contra l’emergència climàtica a Catalunya”. Els comuns proposen la creació d’una vicepresidència de transició ecològica amb els reptes de descarbonitzar l’economia i desplegar la Llei del canvi climàtic, ja existent a Catalunya.

Albiach ha criticat alguns dels projectes que el govern actual té en l’agenda, com l’ampliació del l’aeroport del Prat o el BCN World. L’eurodiputat de Catalunya en Comú Ernest Urtasun, que ha participat en l’acte, ha descrit aquest darrer com l’exemple de la manera de pensar “extremament antiga i més pròpia dels anys 90” del govern actual.

Urtasun ha demanat fer de Catalunya “un actor ambiciós” a Europa en la lluita contra el canvi climàtic. I, de fet, ha assegurat que es tracta d’un dels territoris que més patirà l’escalfament global, com s’està veient a les glaceres del Pirineu, “ja gairebé desaparegudes” o al Delta de l’Ebre. L’eurodiputat ha recordat que complir amb els Acords de París és “una obligació legal”.

Els fons europeus de recuperació, clau en la transició ecològica

Segons ha explicat Urtasun, “el 37 %” de les inversions que es duran a terme amb els fons de recuperació europeus pactats a causa de la pandèmia “han d’anar directament a projectes per a la lluita del canvi climàtic”. A més, s’ha acordat que no es pugui destinar ni un euro d’aquests fons “a combustibles fòssils, excepte una petita part que et pot destinar al gas”.

En l’acte també hi han participat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, i la secretària general dels Verds Europeus, Mar García Sanz.