(ACN) La candidata de JxC a les eleccions del 14-F, Laura Borràs, ha acusat ERC i CUP de “no treballar per fer possible” la DUI. En una conferència telemàtica a Intermèdia Comunicació, Borràs ha carregat aquest dilluns contra republicans i anticapitalistes per posar pals a les rodes a la implementació de la república si l’independentisme supera el 50 % de vots als comicis: “Tothom qui digui que ara no és possible decideix que no treballarà per fer-ho possible”.

La presidenciable de Junts ha defensat que la independència es podrà sostenir amb “unitat i disponibilitat política”. A més, ha constatat que a diferència del 2017 ara ja no es confiarà en la negociació amb Madrid: “La fórmula ha de ser aprendre dels errors i, quan estiguem en disposició, fer-ho millor”.

Base social i disponibilitat política

Després que Borràs presentés dissabte el “compromís” de Junts per implementar la república si l’independentisme supera el 50 % de vots el 14-F, ERC i CUP han preguntat a la candidata com proposa sostenir-la, per evitar que passi com el 2017 —es va declarar la DUI però no es va implementar—. Borràs ha criticat que republicans i anticapitalistes es “rendeixin”. “Estan dient que no volen fer-ho possible”. En aquest sentit, la candidata de JxC ha subratllat que el seu no és pas un “independentisme màgic”, sinó “valent i compromès”.

Borràs ha afegit que la DUI no s’aplicaria l’endemà de les eleccions. Però que, “quan sigui”, tot l’independentisme haurà d’estar “compromès” i “en disposició” de defensar la república. La candidata de JxC també ha criticat el cap de cartell d’ERC, Pere Aragonès, per “anar dient que és molt difícil” declarar la independència: “Ja ho sabem, però res no és impossible si hi ha la base social que ho reclama i la disponibilitat política que ho reforça”.

Res no és impossible si hi ha la base social que ho reclama i la disponibilitat política que ho reforça.
Laura Borràs, candidata de Junts

Quan la premsa li ha preguntat com es controlarà el territori, les duanes, els ports i els aeroports en declarar-se la independència i com s’implementarà i es farà efectiva —a diferència del 2017—, Borràs ha lamentat que es continuï “demanant detall” a la proposta: “No sé si el que volen és anar generant cortines de fum per no estar d’acord amb què hem d’estar d’acord”. La presidenciable de JxC ha apuntat que tot passa per tenir prou “voluntat política”.

Debat a tres amb Aragonès i Illa

La candidata de JxC ha demanat celebrar un debat a tres bandes amb Pere Aragonès i Salvador Illa: “Senyors d’ERC i PSC, volen fer un trio?”. Davant l’opció que els líders de republicans i socialistes facin un cara a cara, Borràs ha proposat afegir-se al debat, ara que algunes enquestes situen el seu partit com a guanyador de les eleccions. Alhora, ha opinat que és “estrany” que dos “socis” com ERC i PSC es posin a “discutir”.

Crítiques als comuns

Per altra banda, Borràs també ha assegurat que els vots de Junts no serviran per repetir el “model d’Ada Colau” de l’Ajuntament de Barcelona: “Només fan promeses que després no es concreten en res”. La líder de JxC el 14-F ha justificat que això també passa al Govern espanyol, on els comuns “hi són però sembla que no hi siguin, i no es nota o no es visualitza que puguin fer res”. “Volien assaltar els cels però estem en un vol ras arran de terra”, ha conclòs.