certificat digital idCAT

Per a les properes eleccions a Catalunya, i com a conseqüència de les mesures i restriccions per la covid, s’ha permès votar des de casa i sense necessitat d’assistir al col·legi electoral. Ara bé, abans calia tenir el certificat digital idCAT per demanar després el vot per correu (també era possible fer la sol·licitud si ja disposaves d’un altre certificat digital qualificat de l’Estat).

És important tenir en compte que sol·licitar el vot per correu implicava ser esborrat de la llista per votar presencialment a l’urna del col·legi electoral el dia dels comicis. Demanar el certificat idCAT no fa que t’esborrin d’aquesta llista.

Qui pot votar des de casa?

Tothom qui ho vulgui, tant si són casos positius, com contactes estrets o persones no contagiades, podia votar des de casa sense excepció. Només calia tenir aquest certificat idCAT i sol·licitar el vot per correu a les eleccions.

Com aconseguir la documentació?

Votar des de casa ha estat possible després d’un acord entre la Generalitat de Catalunya i Correus i que ja havia rebut l’autorització de la Junta Electoral Central (JEC). La JEC també ha eliminat la signatura de la recepció de la documentació electoral, que fins ara era obligatòria, per permetre que els treballadors de Correus puguin recollir el sobre electoral.

Quan el treballador de Correus entregui la documentació, directament se li podrà donar la votació. El vot s’enviarà a la mesa corresponent i allà es comptabilitzarà el dia de les eleccions amb la resta de vots per correu.

Vot per correu

Imprimir el vot i el sobre a casa

Tota la documentació necessària per exercir el vot per correu sense sortir de casa es podia aconseguir a través del treballador de Correus o bé imprimint les butlletes i els sobres electorals des de casa que, en aquesta ocasió, han estat homologats i autoritzats per la JEC. Això ha permès que tothom es pogués descarregar i imprimir les butlletes i sobres i votar per correu més àgilment i dur el vot preparat des de casa. D’aquesta manera, es volia evitar el risc de contagi havent de tocar les paperetes al local.

La JEC també ha autoritzat que les persones amb discapacitat visual que ho sol·licitin podran rebre les butlletes electorals en braille a casa. La sol·licitud s’haurà de fer a través del telèfon 012. Habitualment, en totes les eleccions, les butlletes en braille s’enviaven als ajuntaments, que eren els encarregats d’enviar-les a les meses electorals corresponents.

subvencions eleccions 2019

Pas a pas per aconseguir el certificat digital idCAT

Recollim pas a pas què cal fer per obtenir el certificat digital idCAT per poder sol·licitar el vot per correu:

  1. Trobar una entitat de registre de l’idCAT: cercar a través d’aquesta pàgina web una entitat i confirmar que està oberta, tenint en compte les restriccions per la pandèmia. També cal consultar altres aspectes de l’entitat de registre escollida com l’horari d’atenció i si cal demanar cita prèvia. Es tracta d’un tràmit presencial per tal de validar la identitat de cada persona.
  2. Omplir aquest formulari de sol·licitud del certificat idCAT. També es pot anar a una de les entitats de registre de l’idCAT sense omplir el formulari de sol·licitud, però aleshores el procés un cop allà serà més lent.
  3. Validar les dades del formulari presentant-se a qualsevol de les entitats de registre de l’idCAT.
  4. Descarregar a l’ordinador personal el fitxer que conté l’idCAT certificat. Per fer-ho, es necessitarà el full de sol·licitud lliurat per l’entitat de registre a la qual hem anat a fer el tràmit. L’idCAT certificat només es podrà descarregar un cop. S’indica que és important no tancar la pàgina durant el procés ni anar enrere per evitar haver de tornar a repetir tots els passos des del principi. També cal comprovar la compatibilitat de l’idCAT amb el navegador.
  5. Instal·lar l’idCAT certificat un cop descarregat.

Finalment, i després d’obtenir el certificat digital idCAT, calia fer la sol·licitud del vot per correu telemàtic. En aquesta pàgina web calia identificar-se a través de l’idCAT o la resta de certificats digitals oficials.