alcaldia barcelona pactes investidura 2023

Ja s’ha celebrat el ple d’investidura que ha nomenat Jaume Collboni nou alcalde per a Barcelona. Els partits han ultimat fins a l’últim moment les negociacions per formar govern. En aquesta pàgina t’hem explicat amb un seguiment, minut a minut, les negociacions per a l’alcaldia de Barcelona abans del ple d’investidura d’aquest dissabte, 17 de juny, a les 17 h.

Xavier Trias, el candidat amb més opcions abans del ple

El candidat que tenia més opcions de ser investit alcalde era Xavier Trias (TriasxBCN), que ha tancat un pacte amb Ernest Maragall per poder liderar l’Ajuntament els propers quatre anys. Ara bé, aquest acord a dues bandes dibuixava un govern en minoria perquè les dues formacions sumaven 16 regidors (cinc per sota de la majoria absoluta, que està en 21 regidors).

Només el podria desbancar una majoria alternativa de com a mínim 21 regidors que aspirava a articular Jaume Collboni (PSC), que finalment ha rebut el suport del partit d’Ada Colau. El PP s’hi ha acabat sumant a última hora i, per això, el socialista és el nou alcalde de la ciutat.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?

20:00
   

Fi del ple d’investidura

Ja ha finalitzat el ple d’investidura a l’Ajuntament de Barcelona. Gràcies per seguir-nos

17:31
   

Jurament o promesa del càrrec

Els regidors electes fan el jurament o promesa del càrrec. 

17:04
   

Jaume Collboni depèn del PP 

Al candidat del PSC, Jaume Collboni, li falten dos vots per aconseguir la majoria absoluta necessària de 21 regidors i ser el nou alcalde de Barcelona. Si el PP de Daniel Sirera voten a favor de la candidatura dels socialistes, Collboni assoliria l’alcaldia, ja que l’acord entre Xavier Trias (TriasXBCN) i Ernest Maragall (ERC) no arriba a la majoria absoluta.

16:30
   

Comença el programa especial a betevé

En marxa el programa especial a betevé sobre el ple d’investidura, que començarà a les 17 h. Fem la cobertura, minut a minut, de la sessió en aquesta pàgina.

16:25
   

Gir de guió a Barcelona: BComú votarà Collboni

Sorpresa d’última hora minuts abans del ple d’investidura a BarcelonaBarcelona en Comú ha anunciat que votarà Jaume Collboni (PSC) en la sessió que servirà per elegir el pròxim alcalde de la ciutat. El partit es quedarà fora del govern per fer oposició. BComú ha deixat clar que han pres aquesta decisió sense cap pacte previ amb el PSC i “ni en cap cas” amb el PP.

15:27
   

A punt per al ple d’investidura

Ja està tot a punt per al ple d’investidura a l’Ajuntament de Barcelona. Fem el seguiment, minut a minut, de la sessió on s’escollirà el pròxim alcalde de Barcelona.

Ple d’investidura a Barcelona: Tot a punt per escollir el nou alcalde | DIRECTE

14:40
   

El 97 % dels afiliats de Junts vota a favor del pacte de govern

Una gran majoria dels afiliats ha votat a favor de l’acord, concretament un 97,83 %. D’aquesta manera, la federació de Junts per Catalunya a Barcelona ha donat l’aval al pacte entre Xavier Trias i Ernest Maragall perquè siguin socis de govern a l’Ajuntament amb Trias d’alcalde i Maragall de tinent d’alcalde. La votació, que s’ha obert a les 8 i s’ha tancat a les 14 hores, s’ha fet de manera telemàtica a través de l’espai digital de la plataforma Decidim.

14:22
   

La militància de Junts dona llum verda al pacte de govern amb ERC

La federació de Junts per Catalunya a Barcelona ha donat l’aval al pacte entre Xavier Trias i Ernest Maragall perquè siguin socis de govern a l’Ajuntament de Barcelona. La consulta, que s’ha fet de forma telemàtica, s’ha tancat fa ben poca estona, ja en el compte enrere abans del ple d’investidura.

La militància de Junts dona llum verda al pacte de govern amb ERC a l’Ajuntament de Barcelona

14:15
   

Últims preparatius al Saló de Cent

L’equip de protocol de l’Ajuntament de Barcelona enllesteix els detalls per al ple d’investidura, que engegarà a les 17 h de la tarda al Saló de Cent. Els seients ja estan atribuïts amb els noms dels 41 regidors electes, que es col·locaran per formacions polítiques.

13:35
   

17 regidors debutants

Al ple d’investidura a l’Ajuntament de Barcelona d’aquesta tarda prendran possessió de l’acta 41 regidors. D’aquests, 17 seran regidors per primera vegada: dos de Vox, dos del Partit Popular, tres de Barcelona a Comú, cinc del PSC i cinc més de la candidatura de Trias per Barcelona.

Aquests són els 41 regidors electes que aquesta tarda es convertiran en regidors de l’Ajuntament de Barcelona durant quatre anys:

41 regidors Ajuntament Barcelona

12:54
   

24 regidors repeteixen al consistori

Dels 41 regidors de Barcelona que avui prendran possessió de l’acta al ple d’investidura, 24 ja tenen experiència al consistori. Entre ells, Xavier Trias, que va ser regidor de CiU durant 16 anys, quatre com a alcalde. Dels 41, 19 van ser regidors fins al final del mandat 2019-2023, entre ells l’alcaldessa sortint, Ada Colau, o el líders del grup municipal d’ERC, Ernest Maragall. A aquests 19 cal afegir-hi cinc regidors més que van deixar el càrrec abans que s’acabés aquest mandat o ho van ser en mandats anteriors.

Jaume Collboni, va ser regidor del 2015 a l’1 de febrer del 2023, quan va renunciar a ser tinent d’alcalde per dedicar-se a la campanya electoral. Pel que fa al líder municipal del PP, Daniel Sirera, va ser regidor de Barcelona del 1996 al 1999.

També tornen a l’Ajuntament de Barcelona Àngels Esteller, regidora del PP del juny del 2003 al maig del 2018, i Joana Ortega, número sis de la candidatura de Trias, que va ser regidora del consistori barceloní entre el 1996 i el 2007.

12:25
   

Els regidors d’ERC votaran Trias com a alcalde

A banda d’avalar el pacte de govern amb Junts, la consulta també ha servit per definir el vot dels republicans al ple d’investidura aquesta tarda. S’ha decidit que els cinc regidors d’ERC votaran Xavier Trias com a alcalde de Barcelona.

12:00
   

Les bases d’ERC avalen el pacte de govern amb Trias 

La militància republicana avala el pacte de govern amb Xavier Trias a l’Ajuntament de Barcelona. Les bases ho han decidit en un congrés extraordinari a porta tancada a la seu del partit. Els dos caps de llista fa dies que es troben per treballar en un acord de govern. De fet, i segons va poder saber betevé, es van reunir divendres a l’Ajuntament per acabar de tancar l’acord i avançar en les converses.

Les bases d’ERC avalen el pacte de govern amb Trias a l’Ajuntament de Barcelona

11:00
   

Comença el congrés extraordinari d’ERC

En marxa el congrés extraordinari d’ERC a Barcelona. Ernest Maragall ha arribat a la seu del partit tranquil i serè i ha saludat els mitjans sense gaire eufòria. Aquest matí l’equip negociador d’ERC presentarà el possible pacte a la militància, reunida a la seu. Serà la militància la que doni el vistiplau al possible pacte o no i decidirà, per tant, si aquesta tarda al ple d’investidura es vota per Trias o Maragall.

10:35
   

Les bases de Junts i ERC voten el pacte de govern

La federació de Junts per Catalunya a Barcelona i la federació d’ERC a Barcelona voten aquest matí si donen suport al pacte de govern que ultimen Xavier Trias i Ernest Maragall i que faria Trias alcalde. Les bases de Junts fan una consulta telemàtica entre les 8 i les 14 h a l’espai digital Decidim. Pel que fa als republicans, fan un congrés extraordinari a porta tancada a la seu del partit.

Les bases de Junts i ERC voten si ratifiquen el pacte de govern entre Trias i Maragall

09:50
   

Bon dia! Avui és un dels dies més importants per a la política barcelonina: s’investeix alcalde a l’Ajuntament. Fins que comenci el ple d’investidura, a les 17 h de la tarda, us informarem, minut a minut, de totes les novetats.

18:28
   

L’acord que ultimen Trias i Maragall inclou dues tinències d’alcaldia per a ERC

(ACN) L’acord que ultimen els candidats de Trias per Barcelona, Xavier Trias, i ERC, Ernest Maragall, inclouria dues tinències d’alcaldia per als republicans, segons han confirmat a l’ACN fonts de la negociació, que remarquen, de tota manera, que la negociació no està tancada i que es possible que duri fins ben entrada la nit. Les bases d’ERC Barcelona votaran aquest dissabte al matí en un congrés si avalen o no el pacte que s’està perfilant. Si hi ha acord i la militància republicana l’avala, ERC investirà Trias en el ple de constitució demà a la tarda. Per contra, si no hi ha prou avals ERC votaria el seu propi candidat. En el cas de Trias per Barcelona, es farà una consulta telemàtica.

17:50
   

Reaccions a l’anunci de comiat de Jaume Asens

Les reaccions a l’anunci que Jaume Asens abandona la política institucional no han trigat a arribar. Diversos càrrecs de l’àmbit dels comuns i de la política han fet públics missatges als seus perfils personals de Twitter:

17:39
   

Jaume Asens abandona la política institucional i Aina Vidal liderarà la candidatura dels comuns al Congrés per Barcelona

(ACN) El líder dels comuns al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, ha anunciat que abandona la política institucional i no es presentarà a les properes eleccions espanyoles. Per rellevar-lo, els comuns han escollit la que va ser número 2 d’Asens a les eleccions del 2019, Aina Vidal. En un comunicat Asens ha defensat que la renovació de càrrecs públics és “un exercici sa i necessari” en democràcia i ha afegit que “no és bo perpetuar-se”.

16:14
   

Aragonès diu que l’acord entre Trias i Maragall per governar Barcelona està “molt avançat”

(ACN) El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que l’acord entre Xavier Trias (Junts) i Ernest Maragall (ERC) per governar Barcelona està “molt avançat”. “Desitjo que tiri endavant”, ha afegit el president durant la seva visita aquest divendres al taller de les línies L9 i L10, a la Zona Franca. En una atenció als mitjans posterior, Aragonès ha subratllat que ara toca que la militància dels partits decideixin. D’altra banda, el president ha ofert la Generalitat per promoure la llengua arreu dels Països Catalans i defensar-la dels atacs de Vox, després del seu acord amb el PP per governar el País Valencià. Aragonès ha subratllat que el seu executiu s’ofereix per fomentar polítiques lingüístiques per promoure el català

15:37
   

Quins són els 41 regidors electes de l’Ajuntament de Barcelona?

Els regidors de l’Ajuntament de Barcelona es fixen cada quatre anys, després de les eleccions municipals. De les eleccions del 28 de maig n’ha sortit un Ajuntament amb sis grups municipals. Aquí pots consultar, actualitzats, els regidors de l’Ajuntament de Barcelona que formen part de la corporació. 

15:04
   

Urtasun (Sumar) insisteix que BComú no investirà Collboni si el PP participa 

(ACN) El portaveu de campanya de Sumar, Ernest Urtasun, ha insistit que BComú no investirà el candidat socialista a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, si el PP participa en l’equació. “No hi haurà fórmules amb la dreta amb la nostra participació en la pròxima majoria de l’Ajuntament de Barcelona”, ha dit en una atenció als mitjans aquest divendres. Urtasun ha instat ERC a explicar “per què li dona l’alcaldia a un candidat de dretes“, en referència a Xavier Trias (Junts),havent-hi una majoria d’esquerres“. I pel que fa a Collboni, Urtasun li ha retret quepretengui ser alcalde amb els vots del PP” en lloc de pactar amb l’esquerra.

14:45
   

Regidors d’àrees i de districte del govern municipal

Aquests han estat, fins ara, els regidors d’àrees i els regidors de districte del govern municipal de Barcelona.

Aquests són els regidors d’àrees i districtes del govern de l’Ajuntament de Barcelona | LLISTA

14:07
   

Aragonès diu que el pacte entre Trias i Maragall està “molt avançat”

(ACN) El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que l’acord entre Xavier Trias i Ernest Maragall per governar Barcelona està “molt avançat”. “Desitjo que tiri endavant”, ha afegit el president durant la seva visita aquest divendres al taller de les línies L9 i L10, a la Zona Franca. En una atenció als mitjans posterior, Aragonès ha subratllat que ara toca que la militància dels partits decideixin.

D’altra banda, el president ha ofert la Generalitat per promoure la llengua arreu dels Països Catalans i defensar-la dels atacs de Vox, després del seu acord amb el PP per governar el País Valencià. Aragonès ha subratllat que el seu executiu s’ofereix per fomentar polítiques lingüístiques per promoure el català.

14:00
   

El PSC demana als comuns que reconsiderin la seva posició 

(EFE) La responsable del PSC a les negociacions per formar govern a l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha instat els comuns a “reconsiderar” la seva posició i que donin els seus vots demà a Jaume Collboni: “No s’entendria que qui va néixer per fer front a Xavier Trias el 2015 acabi el seu mandat fent-lo alcalde”. 

En declaracions a EFE, Bonet ha assegurat que “no s’entendria que Ada Colau, que va néixer políticament el 2015 per fer front a l’alcalde Trias, acabi el mandat fent possible amb els seus vots que Trias torni a l’Ajuntament com a nou alcalde. No s’entendria que podent tenir un alcalde socialista l’opció dels comuns sigui que aquesta ciutat tingui un alcalde de Junts”. 

13:34
   

Trias i Maragall es reuneixen a l’Ajuntament 

Segons ha pogut saber betevé, Xavier Trias i Ernest Maragall s’han reunit aquest divendres a l’Ajuntament per acabar d’ultimar l’acord. Els dos partits segueixen insistint que no hi ha cap pacte tancat i que s’està avançant en les converses.  

13:25
   

Vox demana que dissabte soni l’himne d’Espanya al ple d’investidura 

Vox vol que aquest dissabte al ple d’investidura de l’Ajuntament de Barcelona hi soni l’himne d’Espanya. De fet, demana que l’himne se senti a tots els ajuntaments on la formació d’ultradreta ha obtingut representació. El partit ha registrat un escrit a tots els consistoris catalans on ara tindran regidors. 

13:09
   

ERC convoca les bases per avalar el possible pacte amb Trias

La decisió d’ERC sobre què farà al ple d’investidura es prendrà pràcticament en l’últim moment. No serà fins aquest dissabte al matí quan els republicans reuniran les bases del partit per debatre sobre el possible acord amb Trias, només unes hores abans de la sessió al Saló de Cent —que començarà a les 17 h. La convocatòria del congrés extraordinari és a la seu del partit, al carrer de Calàbria. Caldrà veure què acaben decidint finalment els republicans: si dona o no el vistiplau a un acord de govern amb Trias per als propers quatre anys.

12:14
   

Com es votarà el nou alcalde al ple d’investidura? 

El nom del nou alcalde de Barcelona per als propers quatre anys es coneixerà durant el ple d’investidura d’aquest dissabte. Però com es farà la votació? El regidor més veterà s’encarregarà de presidir el ple i donarà pas a la presa de possessió dels regidors. Un a un, s’aixecaran i juraran o prometran el càrrec. Després, el president de la Mesa d’Edat farà una pregunta a tots els caps de llista per saber si algun d’ells retira la seva candidatura. 

Seguidament, començarà la votació: serà secreta i, un per un, els regidors dipositaran en una urna un paper amb el nom del candidat que volen que sigui alcalde. 

11:54
   

Sirera: “El que jo plantejo és que els comuns no estiguin al govern” 

El candidat del PP, Daniel Sirera, ha afirmat que Collboni “ha de tenir clar què vol fer”: si vol continuar amb les mateixes polítiques dels comuns. Sirera ha estat taxatiu: “El que vull és que el partit de Colau surti de totes les regidories que generen riquesa per Barcelona”. “Que quedi clar”, ha dit: “Ni Colau ni els comuns a l’equació del govern municipal”. 

També ha afirmat: “Tinc la sensació que aquí estan jugant tots a un joc una mica trampós. Jo no descartaria que després de les generals hi pogués haver un principi d’acord, fins i tot entre Trias i Collboni”. 

11:44
   

Sirera afirma que està “parlant amb Collboni” i que vol evitar un “alcalde separatista” 

El candidat del PP, Daniel Sirera, afirma que està en converses amb Jaume Collboni per intentar arribar a un govern municipal constitucionalista. El candidat popular ha reafirmat que no donarà suport a cap “alcalde separatista” i que així l’hi ha comunicat personalment a Xavier Trias. També s’ha dirigit als comuns perquè votin Collboni i es desvincula de qualsevol possible acord amb ells: “que no es preocupin, no anirem a fer un cafè”.  

11:35
   

Comença la compareixença de Daniel Sirera (PP) 

El candidat del PP, Daniel Sirera, compareix quan falten poc més de 24 hores per al ple d’investidura. Fins ara, els populars han ofert un acord a Jaume Collboni (PSC) que deixa els comuns fora del govern i el socialista pressiona el partit d’Ada Colau per poder ser alcalde. Ara bé, Jordi Martí (BComú) descarta que “cap acord que impliqui el PP”. 

Pots seguir la compareixença de Daniel Sirera, en directe, en aquesta mateixa pàgina.  

11:13
   

Una de les noves regidores, ja ha marxat abans del ple d’investidura 

Les eleccions municipals 2023 deixen l’Ajuntament de Barcelona ple de cares noves. De fet, dels 41 regidors que hi ha al consistori, més de la meitat, 22, són nous i els altres 19 ja havien estat escollits el mandat anterior i repeteixen. El nou Ajuntament serà paritari amb 21 homes i 20 dones. Ara bé, n’hi ha una que no prendrà possessió del càrrec. És el cas d’Ester Capella, que tot i formar part de la llista d’ERC, ha estat nomenada consellera de Territori. Jordi Coronas, ocuparà el seu lloc.

ester capella consellera

10:56
   

Daniel Sirera (PP), a les 11.30 h en directe

El candidat del PP, Daniel Sirera, compareix a partir de les 11.30 h quan falten poc més de 24 hores per al ple d’investidura. Fins ara, els populars han ofert un acord a Jaume Collboni (PSC) que deixa els comuns fora del govern i el socialista pressiona el partit d’Ada Colau per poder ser alcalde. Ara bé, Jordi Martí (BComú) descarta “cap acord que impliqui el PP”.

Podràs seguir la compareixença de Daniel Sirera, en directe, en aquesta mateixa pàgina. Serà a partir de les 11.30 h. 

10:30
   

Qui formarà part de la Mesa d’Edat aquest dissabte? 

El primer que es constituirà durant el ple d’investidura serà la Mesa d’Edat, formada pel regidor més gran i pel més jove. En aquest cas, el regidor més gran és Ernest Maragall (ERC), però queda descartat de la Mesa d’Edat perquè és un dels alcaldables que pot rebre vots en la investidura. En el seu lloc, entra Albert Batlle (70 anys) com a president. Com a regidora més jove, també formarà part de la Mesa d’Edat Jessica González (33 anys).

10:12
   

Com funcionarà el ple d’investidura? 

Aquest dissabte el Saló de Cent acollirà el ple d’investidura. Serà a partir de les 17 h. El primer que es constituirà serà la Mesa d’Edat, formada pel regidor més gran i pel més jove. El més veterà s’encarregarà de presidir el ple i donarà pas a la presa de possessió dels regidors, que un a un s’aixecaran i juraran o prometran el càrrec. En aquest enllaç pots consultar tota la informació sobre el funcionament del ple.  

09:45
   

José Zaragoza (PSC) demana “responsabilitat política” als comuns per evitar “un alcalde de dretes”

Continuen les pressions dels socialistes a Barcelona en Comú perquè votin Collboni com a alcalde en el ple d’investidura previst per aquest dissabte a la tarda. En una entrevista a TVE, el diputat del PSC, José Zaragoza els ha demanat “un exercici de responsabilitat” i ha acusat els comuns d’estar més preocupats “del problema de supervivència del seu partit” que del “projecte d’esquerres”.

08:44
   

Els comuns tanquen la porta a la proposta de Collboni: “No farem cap acord que impliqui el PP”

Barcelona en Comú insisteix: “Amb el PP, ni a la cantonada”. El tinent d’alcaldia en funcions i regidor de la formació capitanejada per Ada Colau Jordi Martí ha reiterat que no faran alcalde Jaume Collboni (PSC) si el PP forma part de l’equació: “Qualsevol acord que impliqui la participació i acord amb el PP no el farem”. El número dos de BComú ho ha dit poca estona després que Collboni hagi pressionat els comuns perquè el facin alcalde.

08:01
   

Sirera, disposat a fer alcalde Collboni

Daniel Sirera (PP) desmenteix que hi hagi un acord tancat amb Jaume Collboni (PSC) per votar a favor seu en la investidura: “No tenim un pacte, tot i que hem estat parlant. Tinc ganes d’arribar a un acord perquè no hi hagi un alcalde independentista i perquè Ada Colau i els comuns no formin part del govern“, ha dit en una entrevista al ‘bàsics’.

07:41
   

Trias i ERC ultimen un pacte 

Les properes hores seran decisives per saber si finalment Xavier Trias (TriasxBCN) i Ernest Maragall (ERC) assoleixen un pacte per governar plegats a l’Ajuntament de Barcelona. L’acord encara no està tancat i s’està avançant perquè Trias pugui ser alcalde. Les dues formacions han mantingut contactes discrets els darrers dies. Si finalment es tanca l’acord de govern, aquest haurà de ser ratificat per les bases de les dues candidatures.

07:27
   

El ple d’investidura, dissabte a les 17 h

El ple per constituir l’Ajuntament de Barcelona es farà aquest dissabte, 17 de juny, a les 17 h de la tarda i es podrà seguir en directe per betevé. La sessió es farà al Saló de Cent, un espai reservat habitualment per a les grans ocasions. La data ha estat en dubte fins aquest dimecres, quan Vox ha descartat anar a la via judicial, malgrat que la Junta Electoral Central (JEC) ha tombat el recurs del partit sobre el recompte dels vots nuls.