48h open house barcelona 2024 visites gratis reserves

El 48h Open House Barcelona 2024 ja escalfa motors. Un cop l’any quan arriba l’octubre se celebra aquest festival d’arquitectura a Barcelona i l’àrea metropolitana. Aquesta 15a edició tindrà lloc el 26 i 27 d’octubre.

El festival se celebra a Barcelona des de l’any 2010 i reuneix milers de ciutadans que no es volen perdre l’oportunitat de conèixer edificis i espais que habitualment no es poden visitar. L’objectiu de tot plegat és fer vincle entre els ciutadans i l’arquitectura. I atenció!, aquest any no cal fer una inscripció prèvia per visitar la gran majoria d’edificis o espais (més avall et concretem els pocs espais que ho requereixen).

I recorda que també podràs visitar betevé, dissabte 26 d’octubre (t’ho expliquem més avall)

Aquí tens una guia amb tot el que has de saber del 48h Open House Barcelona 2024.




48h Open House Barcelona 2024: dates

Dissabte 26 i diumenge 27 d’octubre de 2024



On es fa el 48h Open House Barcelona?

A diferents edificis de Barcelona i l’àrea metropolitana que habitualment no es poden visitar. Badalona, Sant Joan Despí, l’Hospitalet de Llobregat, Vilassar de Dalt i Sitges.


Què cal fer per visitar els edificis?

L’accés als edificis és gratuït i aquest any no és necessari fer reserva prèvia a la gran majoria de propostes, excepte a algun espai. Tot i així, hi ha espais que requereixen una reserva.

  • Depuradora d’aigües EDAR Besòs
  • TMB Cotxeres ZAL
  • Recinte Sant Pau (itinerari modernista)
  • Itinerari ‘Habitatge Cooperatiu a Nou Barris’
  • Torre de les Aigües del Tibidabo
  • Pavellons de La Seat-Menjadors de Seat
  • Depuradora Edar Prat de Llobregat

La resta d’espais no requereixen reserva prèvia.



Programa del 48h Open House Barcelona 2024

La 15a edició del festival posa el focus en el què és important per l’habitant de la ciutat. Es centrarà en l’exploració de set característiques fonamentals a l’hora de dissenyar i de gaudir d’un espai: lluminositat, solidesa, ubicació, orientació, funcionalitat, bellesa i confort.

A Barcelona hi ha 148 espais visitables. Tria l’edifici que més t’agradi. A continuació et fem algunes propostes singulars.

  • Antic convent de la Mercè (seu de la capitania general). El 1846, el convent es va convertir en caserna militar, i el 1926 es va construir la façana monumental del passeig de Colom, obra neoclassicista d’Adolf Florensa. L’edifici ha patit múltiples transformacions al llarg dels segles i s’ha convertit en un espai amb gran importància històrica i arquitectònica. Passeig de Colom, 14. Dissabte de 10 a 19 h i diumenge de 10 a 19 h
  • Casa Rius (fundació ACICAC): Edifici d’estil modernista, obra de Josep Rius i Mestres. És un complex format pel taller i un bloc d’habitatges. La Fundació ACICAC va adquirir la casa i l’ha convertit en un espai de creació. Carrer d’Enric Granados, 97. Diumenge de 10 a 19 h
  • Palauet Canals i Junyer (antic consolat de Dinamarca): La rehabilitació i l’ampliació del palauet Canals-Junyer, un edifici de principis del segle XX que va ser el consolat danès a Barcelona, integra el manteniment de l’arquitectura històrica amb solucions contemporànies. Viaducte de Vallcarca, 4. Dissabte d’11 a 14 h
  • Itinerari l’Habitatge Corporatiu a Nou Barris: Aquest és el projecte guanyador del concurs públic de solars municipals destinats a habitatge cooperatiu en cessió d’ús. L’edifici té 32 habitatges amb espais comunitaris i, amb vuit plantes d’alçada, serà l’edifici més alt de l’Estat construït amb fusta. Carrer del Pla dels Cirerers, 2-4. Dissabte visites a les 11, 12 i 13 h.
  • Antigues cuines, al pavelló central. La Maternitat. El pavelló central, que antigament allotjava les cuines, es va construir el 1903 seguint el projecte de Josep Bori i Gensana, després de la mort de Camil Oliveres. El pavelló central, juntament amb altres dependències, va ser clau per al funcionament del recinte, subministrant menjar al complex, connectat amb altres edificis a través de túnels subterranis amb vagonetes.
  • Edar Besòs: AMB RESERVA PRÈVIA. Depuradora d’aigües residuals domèstiques i d’aigües industrials pretractades que dona servei a més de la meitat de la població de l’àrea metropolitana de Barcelona L’any 2005, coincidint amb la creació de la plaça del Fòrum, es va cobrir la planta i s’hi van construir unes infraestructures especials molt compactes amb dispositius de renovació d’aire i un sistema de rentatge químic d’olors molt sofisticat que redueix els impactes ambientals. Aquest fet va permetre adequar la infraestructura a l’entorn urbà on se situa i recuperar espai per als ciutadans. És la depuradora amb més capacitat de processament de Catalunya. Avinguda del Litoral, 115. Dissabte visites a les 11 i 12:30 h.
  • Oficines del Jardí Botànic: De manera excepcional, es podran visitar les oficines privades del jardí botànic. És un edifici singular, de planta cilíndrica, i situat en un entorn privilegiat, a Montjuïc. Carrer del Dr. Font i Quer, 2. Diumenge de 10 a 19 h
  • Reial Monestir de Santa Maria de Valldonzella: Es tracta d’un conjunt de construccions monàstiques de l’arquitecte Bernardí Martorell i Puig. Es va construir durant el període de 1910-1922 en l’estil modernista de l’època.

Els estudis de betevé són un dels espais que es podran visitar en el marc del 48h Open House Barcelona. Un any més, la televisió pública de la ciutat obrirà les portes a tots aquells que vulguin descobrir com és per dins | Dissabte 26 d’octubre, de 10 a 19 h (última visita, 18.30 h)

Una altra novetat de la programació és l’Open petits. Hi ha fins a 10 espais on els nens i nenes també podran gaudir d’alguna activitat específica. Mentre es fa la visita, els menors han de buscar tres cases petites que estan amagades dins d’alguns edificis.

  • Biblioteca Montserrat Abelló. Dissabte de 16 a 19 h. Carrer dels Comtes de Bell-Lloc, 192-200
  • Museu Can Framis. Dissabte de 11 a 18 h. Carrer de Roc Boronat, 116-126
  • Vil·la Urània. Diumenge de 10 a 19 h. Carrer de Saragossa, 29
  • Escola d’Infermeria, Sant Pau. Dissabte de 10 a 19 h. Carrer de Sant Antoni Maria Claret, 167

Hi ha propostes d’espais i edificis que ofereixen unes vistes increïbles de la ciutat. Aquí te’n detallem algunes:

  • Hotel Toyo Ito: Dissabte de 10 a 13 h. Plaça d’Europa, 50-52, l’Hospitalet de Llobregat
  • Habitatge Illa Escorial: Dissabte i diumenge de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Carrer de l’Escorial, 50
  • Torre de Bombers a la Vall d’Hebron: Diumenge de 10 a 19 h. Carrer de Coll i Alentorn, 5
  • Hotel Jean Nouvel: Dissabte de 10 a 14 h. Plaça d’Europa, 50-52, Hospitalet de Llobregat
  • Col·legi d’Arquitectes de Catalunya: Dissabte de 16 a 19 h i diumenge de 10 a 14 h. Plaça Nova, 5