El ple d’investidura a Barcelona del 2023 ha nomenat Jaume Collboni com a nou alcalde de la ciutat. L’acte, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, ha engegat amb una mica de retard, cap a les 17.15 h, però des de les 16.30 h betevé ha emès un programa especial amb totes les claus d’aquest acte constitutiu. En aquesta pàgina pots recuperar el seguiment, minut a minut, del ple i el vídeo amb el programa complet.

Quan faltaven pocs minuts perquè comencés el ple d’investidura, hi ha hagut un gir de guió: els comuns han anunciat que votarien Jaume Collboni. A més, BComú ha deixat clar que es quedarà fora del govern per fer oposició. Finalment, amb els vots del PP, Collboni ha estat elegit alcalde de Barcelona.

Programa a la TDT, el web i YouTube

betevé ha fet un programa especial des del Saló de Cent de l’Ajuntament per seguir la investidura en directe. El programa ha començat a les 16.30 h a la TDT, al web i a YouTube, i ha acabat juntament amb l’acte. L’ha presentat la directora d’informatius, Eva Arderius, i el cap de política municipal de betevé, Marc Garcia.

També s’han fet connexions en directe amb els periodistes Jaume Planagumà i Lluís Cruz, que han mostrat l’entrada dels regidors al Saló de Cent i copsat l’ambient a la plaça de Sant Jaume.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?

20:30
   

Fi del minut a minut del ple d’investidura 

Aquí acaba el seguiment minut a minut del ple d’investidura a l’Ajuntament de Barcelona. Gràcies per seguir-nos! 

20:26
   

L’habitatge, una “prioritat” el pròxim mandat

Pel que fa a les polítiques dels pròxims anys, Collboni ha dit que Barcelona ha d’assegurar el progrés econòmic i social com a element “fonamental” del pròxim mandat i ha volgut destacar l’habitatge, que considera una “prioritat” en el pròxim mandat

20:19
   

Pendents de la signatura de decrets per acabar l’acte de constitució

Un cop finalitzi la signatura dels primers decrets de Jaume com a nou alcalde de la ciutat arribarà el punt i final d’aquesta sessió de constitució de l’Ajuntament de Barcelona.

19:58
   

Tensió i escridassada al nou alcalde Collboni

Centenars de persones s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume per seguir el ple d’investidura de Barcelona. En el moment que la corporació municipal amb el nou alcalde Jaume Collboni i tots els regidors han sortit de l’Ajuntament de Barcelona i s’han dirigit al Palau de la Generalitat, s’han viscut moments de tensió. Collboni ha estat escridassat amb crits de “botifler”, mentre que també s’han escoltat missatges en favor de Xavier Trias.

19:47
   

Collboni a betevé: “Pretenc ser l’alcalde de tots i de totes”

Jaume Collboni dirigeix les seves primeres paraules a les càmeres de betevé com a nou alcalde de Barcelona i destaca la importància d’obrir una nova etapa a la ciutat: “Pretenc ser l’alcalde de tots i de totes”. A més, sobre les dificultats de governar amb només 10 regidores condia que  “el conjunt de regidors i regidores sabran estar a l’altura de les exigències”.

19:38
   

Aragonès: “No s’ha de deixar espai a l’ultradreta”

El president de la Generalitat ha aprofitat per donar l’enhorabona a Collboni, però també a tots els alcaldes i alcaldesses escollit arreu de Catalunya. En aquest sentit, però, ha fet menció als partits d’ultradreta: “Davant l’amenaça d’una onada reaccionaria i d’ultradreta no s’ha de deixar espai a l’ultradreta”. També ha dit que el nou govern de Barcelona trobarà en la Generalitat un espai de lleialtat institucional amb claredat i honestedat.

19:32
   

Collboni estén la mà a la Generalitat

El nou alcalde de Barcelona estén la mà a la Generalitat en el seu discurs i recorda que són dos entitats que han de cooperar: “Tots els catalans i catalanes han de saber que tindran en mi un servidor de la ciutat de Barcelona i de Catalunya”. Collboni també s’ha dirigit a Aragonès: “Estic segur que assolirem els èxits que la ciutadania necessita”.

19:30
   

Imatge curiosa: Maragall ha fet el recompte a mà 

Aquesta és una de les imatges curioses que ha deixat aquesta sessió. El candidat d’esquerres, Ernest Maragall, ha fet el recompte de vots a mà. 

19:26
   

Recepció del president de la Generalitat Pere Aragonès 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebut a la Corporació Municipal (sense la presència de Vox) al Palau de la Generalitat.  

19:21
   

Vox no ha anat a la Generalitat

Els regidors de Vox no han assistit a la recepció del president Pere Aragonès al Palau de la Generalitat. 

19:18
   
19:16
   

La Corporació Municipal es desplaça al Palau de la Generalitat entre crits 

La Corporació Municipal es desplaça al Palau de la Generalitat per tal de ser rebuda pel president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. Ho han fet entre crits i xiulets contra Collboni. 

19:12
   

Els regidors es fan la foto de família a l’escalinata de l’Ajuntament 

Els 41 regidors del nou Ajuntament de Barcelona s’han fet la fotografia de família tradicional a l’escalinata del consistori, amb els caps de grup en primera fila. A la imatge, Jaume Collboni sostenia la vara d’alcalde. 

19:01
   

El cant d’‘Els segadors’ posa fi a la sessió constitutiva a l’Ajuntament 

Acabada la intervenció de tots els caps de llista i de l’alcalde, el Saló de Cent de l’Ajuntament ha entonat el cant d’‘Els segadors’, a excepció deVox. D’aquesta manera i amb aplaudiments posteriors ha acabat la sessió constitutiva a l’Ajuntament de Barcelona. 

18:58
   

Paraigües preparats per custodiar el nou plenari

El personal de seguretat prepara paraigües per custodiar el nou plenari de camí al Palau de la Generalitat en acabar el ple, per evitar el llançament d’objectes.

18:40
   

Collboni inicia el seu discurs: a l’exterior, xiulets

Durant l’inici del discurs de Jaume Collboni, ja com alcalde, a la plaça de sant Jaume s’han escoltat xiulets.

18:34
   

A les portes de l’Ajuntament donen suport a Trias

Crits d'”alcalde, alcalde!” durant el discurs de Trias. Aplaudiments quan Trias ha agrait el diàleg i l’entesa negociadora amb Maragall.

18:20
   

Simpatitzants de Vox criden a Colau des de Sant Jaume

Crits de “delinqüent” i “anarquista” a Colau, per part de simpatitzants de Vox, durant la seva intervenció al ple. Ha rebut aplaudiments de la plataforma Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) quan Colau ha condemnat el racisme.

18:19
   

Ada Colau (BComú): “La Convergència del 3 % no havia de tornar a governar”

La cap de llista de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha defensat la seva posició a l’hora de votar a favor de Jaume Collboni (PSC) en la investidura de Barcelona. “La Convergència del 3 % no havia de tornar a governar la ciutat”. També ha demanat no “normalitzar” la presència de Vox al consistori.

18:16
   

Daniel Sirera: “He complert la meva paraula”

El cap de llista del PP, Daniel Sirera, ha dit ha dit haver “complert” la seva paraula a l’hora d’evitar un alcalde independentista al capdavant de la ciutat de Barcelona. 

18:00
   

Reacció a la plaça de Sant Jaume al nou alcalde  

La plaça de Sant Jaume ha reaccionat al nomenament de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona amb xiulets i crits de “Trias és l’alcalde”. 

17:55
   

Discursos dels caps de llista

Després del primer discurs del nou alcalde, Collboni ha cedit la paraula als caps de llista per a l’explicació del vot.

17:50
   

Jaume Colloni rep la vara d’alcalde

Part del Saló de Cent de l’Ajuntament ha aplaudit un cop Jaume Collboni ha estat proclamat alcalde de Barcelona. Immediatament ha promès el seu càrrec i ha rebut la vara d’alcalde amb la mà al cor. 

17:45
   

Jaume Collboni nou alcalde de Barcelona

El socialista Jaume Collboni es investit nou alcalde de Barcelona amb els vots de BComú i PP.

17:42
   

Es procedeix a l’escrutini

Finalitzada la votació, la mesa procedeix a l’escrutini. la vocal de menor edat llegeix cadascuna de les paperetes, les quals lliura després als altres membres de la Mesa.

17:40
   

En marxa la votació

El Secretari General crida un per un i per ordre alfabètic els regidors per emetre el seu vot. 

17:38
   

Renúncies i candidats

Ernest Maragall (ERC), Ada Colau (BComú) i Daniel Sirera (PP) retiren les seves candidatures. 

Per tant, Xavier Trias i Jaume Collboni són els dos candidats i el socialista s’apropa a l’alcaldia. 

17:36
   

L’Ajuntament ja està constituït

Després que tots els regidors hagin promès o jurat el càrrec és el moment de triar alcalde o alcaldessa. En uns minuts començarà la votació: és secreta i, un per un, els regidors hauran de dipositar en una urna un paper en què hauran escrit el nom del candidat que volen que sigui alcalde. 

17:35
   

Els regidors electes ja han jurat o promès el càrrec

En general els regidors del PP i Vox han jurat el càrrec, els del PSC i TriasxBCN l’han promès, mentre que els candidats de Barcelona en Comú i Esquerra Republicana han promès el càrrec “per imperatiu legal”. 

17:30
   

Jurament o promeses

El president de la Mesa dona pas a la realització de juraments i promeses: criden per ordre alfabètic als regidors i regidores electes, quan són cridats es posen dempeus i presten el jurament o promesa.

17:27
   

Lectura del certificat de la Junta Electoral

El Secretari General realitza la lectura del certificat de la Junta Electoral de Zona de Barcelona. Posteriorment la Mesa comprovarà les credencials dels regidors elegits.

17:22
   

Comença la sessió d’investidura 

Amb les paraules d’Albert Batlle, president de la Mesa d’Edat, ha començat l’acte de presa de possessió dels regidors i l’elecció de l’alcalde. A Batlle l’acompanya Jessica González, la regidora electa de menys edat.

17:19
   

La corporació municipal entra al Saló de la Ciutat 

Entra la corporació municipal acompanyada de la Guàrdia Urbana de gala. El primer ha estat Xavier Trias, seguit de Jaume Collboni, Ada Colau ,Ernest Maragal,Daniel Sirera i Gonzalo de Oro-Pulido. 

17:11
   

A punt de començar el ple 

Al Saló de la Ciutat ja està tot preparat perquè comenci el ple de constitució de la corporació municipal de Barcelona. El seu inici estava previst a les 17h, però sembla que encara s’estan perfilant detalls.

16:55
   

Crits a la plaça de Sant Jaume 

S’han produït alguns crits a la plaça de Sant Jaume quan han arribat els regidors electes de VOX. Alguns de suport i altres de rèplica de militants antifeixistes. 

16:50
   

Queden 10 minuts perquè comenci la sessió constitutiva

Pràcticament tots els candidats que han estat elegits a les eleccions municipals del 28-M per formar part de l’Ajuntament de Barcelona ja han arribat al Saló de Cent. Tots ells prendran possessió com a regidors durant l’acte de constitució. 

16:47
   

Com és l’arribada dels regidors? 

Un cop els regidors arriben al Saló de la Ciutat, se’ls lliuren les bandes corporatives. 

16:45
   

Arriba Xavier Trias a l’Ajuntament 

El candidat de TriasxBCN arriba acompanyat de la seva dona i Jordi Martí. Trias no ha volgut parlar amb els mitjans. 

16:42
   

Els candidats comencen a arribar al Saló de Cent 

Jaume Collboni (PSC), Ernest Maragall (ERC) o Daniel Sirera (PP) són alguns dels candidats que ja han començat a arribar a l’Ajuntament.  

16:40
   

Trobada dels regidors electes al Saló de Cent 
 
El Saló de Cent de l’Ajuntament serà l’escenari del ple d’investidura. Quan falten 20 minuts perquè comenci la sessió, molts regidors electes i convidats van arribant-hi, tot i que encara falta la presència de la majoria de candidats. 

16:34
   

L’alcaldia de Collboni depèn del vot del PP

La candidatura de Jaume Collboni rebrà els suports del PSC i BComú i ara l’alcaldia dependrà del vot del PP. El popular Daniel Sirera posava com a condició que els comuns no formessin part del govern, un escenari que es compleix amb aquest moviment de la formació d’Ada Colau.

 

16:30
   

Comença el programa especial de betevé

Ja pots seguir en directe el programa especial de betevé sobre el ple d’investidura a Barcelona. Eva Arderius i Marc Garcia ens donaran les claus de la sessió que servirà per elegir alcalde i que començarà a les 17 h.   

16:03
   

Gir de guió: els comuns anuncien que votaran Collboni

El grup municipal de Barcelona en Comú ha decidit aquest migdia que els seus regdors donaran el vot al candidat socialista, Jaume Collboni, al ple municipal i passarà a l’oposició. Anuncien que la decisió s’ha pres “en coherència amb la necessitat d’evitar un  govern de Junts que estengui catifes vermelles als lobbies i als sector favorables a les polítiques de la dreta”. BComú vol deixar clar que aquesta decisió s’ha pres sense cap pacte previ amb el PSC i ni en cap cas amb el PP.

15:46
   

La investidura, a la TDT, el web i Youtube

15:32
   

Una hora per al programa de betevé

Falta una hora per al programa especial de betevé sobre el ple d’investidura a Barcelona. A partir de les 16.30 h, Eva Arderius i Marc Garcia ens donaran les claus de la sessió que servirà per escollir alcalde i que començarà a les 17 h. 

15:30
   

Seguiment del ple d’investidura a betevé

Bona tarda! Comencem el seguiment, minut a minut, de l’acte de constitució de l’Ajuntament de Barcelona, després d’intensos dies de negociacions. Des d’aquí us explicarem tot el que passi durant aquesta tarda!