Canvi de govern a la Generalitat de Catalunya. El president, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dilluns una remodelació de l’executiu, amb tres consellers nous. Anna Simó és la nova consellera d’Educació en substitució de Josep Gonzàlez-Cambray, Ester Capella relleva Juli Fernàndez a la conselleria de Territori i Sostenibilitat i David Mascort substitueix Teresa Jordà a Acció Climàtica. Tots ells prendran possessió del càrrec aquest dilluns a les 16h.

Canvis arran de la marxa de Jordà a Madrid

En una compareixença des del Palau de la Generalitat, Aragonès, ha detallat que la crisi de govern s’ha precipitat per la marxa de Teresa Jordà a Madrid dins la candidatura d’ERC per a les eleccions generals del 23 de juliol i ha mostrat la voluntat d’esgotar la legislatura i no avançar les eleccions. Ha explicat que ara cal “donar energies renovades fins a les eleccions, planificades per al febrer de 2025” i ha assegurat que “l’estabilitat és imprescindible per donar resposta als reptes de la nostra societat”.

Agraïments als consellers sortints

En la intervenció, Aragonès ha tingut paraules d’agraïment per als consellers sortints, als quals ha explicat que va demanar que “no fossin inconformistes, que no es limitessin a la gestió dia a dia.” Paraules amables també per a un dels seus consellers més polèmics, Josep Gonzàlez-Cambray, desgastat per les successives vagues educatives als darrers dos cursos. El president ha agraït a Cambray haver donat resposta “als reptes complexes de l’educació” i ha destacat que aquesta legislatura s’ha avançat en la reducció a 20 infants per aula a I3 i també la gratuïtat de l’últim curs de l’escola bressol (I2)

Aragonès ha reivindicat la incorporació de Simó, Capella i Mascort com a “persones de la meva màxima confiança” i ha assegurat que “consolidaran els canvis ja iniciats” en els diferents àmbits.

Ester Capella, de número tres a Barcelona a consellera

Aquest canvi de conselleries té una afectació directa a l’Ajuntament de Barcelona i en concret al futur grup municipal d’ERC. La nova consellera de Territori i Sostenibilitat, Ester Capellaja ha renunciat a ser regidora per entrar al govern català i no prendrà possessió de l’acta de regidora a l’Ajuntament. La seva renúncia donarà entrada a Jordi Coronas al consistori, número sis a la candidatura d’ERC.

Mals resultats a les municipals

L’anunci d’Aragonès arriba després dels mals resultats d’ERC a les eleccions municipals a Catalunya i especialment d la derrota a Barcelona, on han quedat com a quarta força amb cinc regidors.

Segona remodelació del govern en dos anys

Aquesta és la segona vegada que Aragonès remodela el govern. Ho va fer per primer cop l’octubre passat, quan Junts va decidir sortir de l’executiu. El canvi en la composició del govern va suposar l’entrada de set consellers: Joaquim Nadal, Carles Campuzano, Gemma Ubasart, Manel Balsells, Natàlia Mas, Meritxell Serret i Juli Fernández.