Després de la ressaca de les eleccions municipals 2023, totes les mirades estan posades ara en el ple d’investidura a Barcelona, que servirà per nomenar el nou alcalde i perquè els regidors prenguin possessió del càrrec per formar part del consistori els propers quatre anys. Encara amb incògnites sobre la taula, t’expliquem quin dia serà la sessió d’investidura i com funcionarà.

El ple d’investidura a Barcelona, el 17 de juny

El ple per constituir l’Ajuntament de Barcelona es farà aquest dissabte, 17 de juny, a les 17 h de la tarda i es podrà seguir en directe per betevé. La sessió es farà al Saló de Cent, un espai reservat habitualment per a les grans ocasions. La data ha estat en dubte fins aquest dimecres, quan Vox ha descartat anar a la via judicial, malgrat que la Junta Electoral Central (JEC) ha tombat el recurs del partit sobre el recompte dels vots nuls.

El primer que es constituirà durant el ple d’investidura serà la Mesa d’Edat, formada pel regidor més gran i pel més jove. En aquest cas, el regidor més gran és Ernest Maragall (ERC), però queda descartat de la Mesa d’Edat perquè és un dels alcaldables que pot rebre vots en la investidura. En el seu lloc, entra Albert Batlle (70 anys) com a president. Com a regidora més jove, també formarà part de la Mesa d’Edat Jessica González (33 anys).

Votació secreta en una urna

El més veterà s’encarregarà de presidir el ple i donarà pas a la presa de possessió dels regidors. Un a un, s’aixecaran i juraran o prometran el càrrec. Després, el president de la Mesa d’Edat farà una pregunta a tots els caps de llista per saber si algun d’ells retira la seva candidatura.

Seguidament, començarà la votació: serà secreta i, un per un, els regidors dipositaran en una urna un paper en què hauran escrit el nom del candidat que volen que sigui alcalde.

Proclamació de l’alcalde de Barcelona

Un cop es faci el recompte de vots, hi haurà la proclamació de l’alcalde. Si cap dels candidats no aconsegueix la majoria absoluta del ple (21 vots), es proclamarà el de la llista més votada. Ja amb la vara, el guanyador donarà pas als discursos dels grups municipals amb aquest ordre: de menys a més representació.

Finalment, es farà la tradicional visita a la Generalitat. La nova corporació municipal creuarà, a peu, la plaça de Sant Jaume.

Qui serà alcalde?

El protocol és molt clar, però el que encara no es pot afirmar del cert és qui serà l’alcalde de la ciutat els propers quatre anys. Amb uns resultats electorals molt ajustats, les converses entre els partits continuen.

Si cap candidat no obté la majoria absolutaXavier Trias podria ser nomenat alcalde, perquè la seva ha estat la llista més votada el 28-M. El socialista Jaume Collboni vol articular una majoria alternativa, però les possibilitats es van reduint, amb la negativa inicial d’ERC a un pacte amb el PSC i les condicions del PP per excloure els comuns del govern municipal.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?