La Junta Electoral Central (JEC) ha desestimat el recurs que va presentar Vox pel recompte de tots els vots nuls a les eleccions municipals del 28-M, i el partit ja ha avançat que descarta recórrer aquesta resolució a la justícia amb un contenciós administratiu. Per tant, s’esvaeix la incògnita i es confirma que el ple d’investidura del nou alcalde de Barcelona se celebrarà el dissabte 17 juny.

El partit d’ultradreta va presentar un primer recurs a la Junta Electoral de Barcelona per revisar els vots nuls que va ser rebutjat, i posteriorment va recórrer en contra la decisió davant la JEC, que acaba de resoldre també a la contra. Vox reclamava examinar els vots nuls, ja que en el recompte definitiu només es van revisar els de les meses on s’havien registrat incidències durant la jornada electoral. La JEC, finalment, ha validat aquest criteri i descarta recomptar els vots nuls.

I ara, què?

Amb la renúncia de Vox a emprendre la via judicial, s’activa el compte enrere perquè el ple d’investidura del nou alcalde sigui aquest dissabte a la tarda. Les negociacions entre partits continuen i, ara per ara, el candidat que té més opcions de ser investit alcalde és Xavier Trias (TriasxBCN) en minoria. Només el podria desbancar una majoria alternativa de com a mínim 21 regidors que aspira a articular Jaume Collboni (PSC).

Les opcions d’aquest pacte alternatiu, però, no sembla que puguin prosperar a priori. Un acord de PSC, BComú i ERC suma, però els republicans han descartat investir Collboni alcalde. Per desencallar la situació, Ada Colau (BComú) va plantejar una alcaldia compartida amb Ernest Maragall i Collboni, però l’oferta va ser rebutjada. Collboni podria ser alcalde amb els suports de BComú i el PP, tot i que els dos partits es veten mútuament.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?