Jaume Collboni (PSC) ha estat investit nou alcalde de Barcelona per als pròxims quatre anys (2023-2027) amb una majoria absoluta de 23 vots, gràcies al vot dels 10 regidors socialistes i també amb el suport dels nou regidors de Barcelona En Comú i els quatre regidors del Partit Popular. Totes dues formacions han donat suport a la candidatura socialista per evitar un govern de Xavier Trias al capdavant.

Un gir de guió en el temps afegit

L’arribada de Jaume Collboni a l’alcaldia de Barcelona ha tingut lloc després de tres setmanes de negociacions i vetos mutus entre alguns partits. Però, gairebé una hora abans de l’inici del ple d’investidura, els d’Ada Colau han fet públic un comunicat en què han anunciat que els seus regidors donarien el vot al candidat del PSC. La decisió, han explicat, s’ha pres per desbancar un govern de dreta de Xavier Trias, el candidat de TriasxBCN, la llista més votada en les eleccions municipals.

Això, després que en les últimes hores Xavier Trias i Ernest Maragall haguessin acordat un pacte de govern que ha aconseguit aquest dissabte al matí l’aval de les bases de Junts i també d’ERC. Trias ha aconseguit el suport de 16 regidors, els 11 de la seva candidatura, TriasxBCN, i els cinc d’ERC, però no n’hi ha hagut prou per contrarestar els 23 del socialista Jaume Collboni.

La gran incògnita és si els comuns formaran part del govern

Durant tot aquest temps, els comuns han treballat per un “govern progressista” a tres bandes amb el PSC i ERC. En canvi, el popular Daniel Sirera va deixar clar que donaria suport a un govern de Collboni sempre que Ada Colau no en formés part.

Ara bé, Barcelona en Comú no ha tancat la porta a formar part del govern en un futur, però amb condicions. La formació diu que només en formaria part si pot aconseguir un acord amb el PSC i ERC per fer un tripartit d’esquerres. En el mateix comunicat, deixa clar que des de l’oposició farà “tot el que calgui” per aconseguir-ho.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?