protocol covid escoles

El nou protocol covid a les escoles de Catalunya estableix canvis en les restriccions i en les mesures pel que fa a la gestió dels contactes estrets d’un positiu a infantil i primària. El Departament d’Educació actualitza aquest protocol amb els canvis cada setmana. Els actualitzem i resumim a continuació. L’última novetat és que s’han eliminat els grups bombolles a les escoles. La mesura arriba un mes després de la retirada de les mascaretes a les escoles i instituts de Catalunya

A continuació t’expliquem tot el que cal saber sobre el protocol covid a les escoles.

Adeu als grups bombolla

Els departaments d’Educació i Salut han aprovat una nova instrucció que permet a partir d’ara que els grups bombolla es puguin barrejar als centres educatius, tant a l’exterior com a l’interior. A la pràctica, vol dir que s’eliminen. Ara bé, la Generalitat de Catalunya recomana mantenir-los al menjador i tenir-los sempre identificats per si calgués reorganitzar la situació per un canvi de la situació epidemiològica.

Sense mascaretes a les escoles el 19 d’abril

La novetat principal del nou protocol covid a les aules és que han caigut les mascaretes a les escoles i instituts de Catalunya el 19 d’abril. Així ho va anunciar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista a TV3, i s’ha fet efectiu dies després. El departament plantejava eliminar-es a partir del 28 de febrer, però finalment no ho va fer perquè la mesura no va poder-se discutir al Consell Interterritorial de Salut.

Un dia després de la retirada a les escoles, el 20 d’abril, va caure la mascareta en interiors per al conjunt de la població. A les escoles d’educació especial, però, la mascareta no ha caigut fins al 19 de maig.

Sense quarantenes per a positius i contactes

D’acord amb el protocol covid a les escoles i la normativa general, des del 28 de març, les quarantenes han desaparegut per als casos lleus o asimptomàtics als centres educatius. Per tant, els alumnes contagiats no han d’aïllar-se i poden anar a l’escola. Els confinaments preventius d’un grup classe quan hi havia 5 o més casos a l’aula van desaparèixer el 23 de febrer. L’aïllament es feia a partir del dia en què s’havia detectat el cinquè positiu en una setmana i era de set dies.

Ara bé, el Ministeri de Sanitat recomana que els alumnes vulnerables davant la covid continuïn portant la mascareta en interiors. A més, no es recomana anar a l’escola si una persona té símptomes aguts compatibles amb la covid o una altra malaltia infecciosa i es podrà tornar quan millori la simptomatologia o s’hagi estat sense febre durant 24 hores.

Escoles bressol i secundària eliminen les quarantenes

Per tant, en el cas de les escoles bressol també han desaparegut les quarantenes. Fins ara, com que tenien menys alumnes per classe, havien adaptat la regla del 20 % depenent del nombre d’alumnes que tenien per classe.

Els alumnes de secundària, educació postobligatòria i centres d’educació especial tampoc no han de fer quarantena. Els confinaments ja es van flexibilitzar el 7 de març, quan es van eliminar les quarantenes preventives als alumnes de les escoles d’educació especial sense vacunar.

Les activitats extraescolars eliminen les quarantenes

Salut ha eliminat les quarantenes de les activitats extraescolars. Inicialment ho va fer d’algunes com ara la natació, l’escalada o la música. Segons aquella modificació del protocol de la covid, les activitats que es feien fora de l’horari lectiu es classifiquen en funció del risc de contagi.

El test d’antígens a la farmàcia desapareix

Fins a aquest mes de febrer, Salut oferia tests d’antígens a les farmàcies. Aquesta prova era gratuïta i voluntària i l’oferia el govern català com a cribratge per detectar possibles casos positius asimptomàtics, però no era un estudi de contactes estrets. Per tant, no calia fer-se la prova per tornar a l’escola, ja que es tractava d’una mesura voluntària. No es feia la prova als qui haguessin passat la covid-19 en els últims tres mesos, ja que es considerava que tenien molt poques possibilitats de tornar-se a contagiar.