primer dia sense quarantena a les escoles

Aquest dimecres, 23 de febrer, és el primer dia sense quarantena a les escoles i instituts de Catalunya. Després de més d’un any amb aïllaments preventius per la pandèmia de la covid, els alumnes podran assistir amb normalitat a classe si són negatius. Això vol dir que només hauran de quedar-se a casa aquells que siguin positius. Fins ara, si en una mateixa classe hi havia com a mínim cinc positius o el 20 % dels alumnes contagiats, calia guardar quarantena durant set dies. L’excepció són els centres d’educació especial, on encara se seguirà aplicant la mesura.

L’anunci de l’eliminació de les quarantenes el va fer el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. La decisió es va prendre per la millora de les dades epidemiològiques, després de la sisena onada de la pandèmia, que va fer explotar el nombre de casos a Catalunya. El canvi afectarà tots els alumnes, també aquells que aquests dies estaven en quarantena. Tots aquells infants i joves que fins a aquest dimecres encara havien de mantenir-se aïllats a casa es beneficiaran de l’eliminació de les quarantenes i podran tornar immediatament a l’escola.

La mascareta als interiors, els grups bombolla i la ventilació a les aules són les úniques mesures de la covid que es mantenen als centres educatius.

Sense actualització dels positius a les escoles

Una altra de les novetats que entren en vigor aquest dimecres és que es deixarà d’actualitzar els casos positius a les escoles i els instituts. A més, si un alumne falta a classe no haurà de comunicar si la causa de l’absència és o no la covid. A això cal afegir-hi que es deixaran d’emetre les prescripcions de tests d’antígens als professors. El govern de la Generalitat justifica els canvis tant per la millora de la pandèmia com per les noves directrius del Ministeri de Sanitat, que demana identificar els contactes estrets si hi ha “exposició d’alt risc”.

En aquest sentit, d’acord amb l’executiu català, infants i joves tenen pocs risc davant la covid.

La mascareta, l’única gran mesura en vigor

Amb la caiguda de les quarantenes, la mascareta a l’interior de les escoles és l’única gran mesura en vigor en l’àmbit educatiu. Els pediatres proposen començar a eliminar-la a partir del 28 de febrer. El govern de la Generalitat té la intenció de fer-ho en les properes setmanes, abans que acabi l’hivern. Es treballa amb un horitzó de progressivitat, primer deixant de fer obligatori aquest element de protecció als alumnes de primer i segon i anar pujant les franges d’edat amb el pas dels dies. En qualsevol cas, l’executiu català deixa clar que aquesta és una qüestió d’àmbit estatal que cal debatre amb el Ministeri de Sanitat i la resta de comunitats autònomes.

El debat sobre l’obligatorietat de la mascareta a les escoles també preveu la fi d’aquesta mesura en els interiors de tots els establiments. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, assegura que “es dona la condició necessària” per posar fi a la seva obligatorietat i creu que cal abordar-ho “pròximament”.