mascareta interior feina

La mascareta a Catalunya deixarà de ser obligatòria en interiors a partir del 20 d’abril, tal com aprovarà aquest dimarts el Ministeri de Sanitat, però no desapareixerà a tot arreu. El Govern espanyol ja ha anunciat que es mantindrà l’obligatorietat de dur el nas i la boca tapats en residències, hospitals i al transport públic. A més, es deixa en mans de les empreses la decisió d’eliminar aquest element de protecció al lloc de feina.

Et detallem quins factors s’hauran de tenir en compte a l’hora de retirar la mascareta a la feina a Catalunya i com es protegirà les persones de risc.

La mascareta a la feina, decisió de riscos laborals

Els departaments de riscos laborals seran els encarregats de decidir si mantenen la mascareta en interiors a les empreses. El responsable del servei de riscos laborals de l’Hospital de Sant Pau, Rafael Padrós, valora positivament l’anunci del Ministeri de Sanitat i apunta que “s’ha de fer un acompanyament als treballadors i explicar-los molt bé per què es decideix mantenir o no la mascareta”.

Factors per retirar la mascareta en interiors a l’empresa

Padrós afirma que els experts en riscos laborals hauran de tenir en compte diversos factors a l’hora de prendre la decisió de retirar o no la mascareta. Són aquests:

  • grau de ventilació
  • distància interpersonal. S’ha de garantir una distància mínima d’1,5 metres entre persones
  • temps d’exposició
  • persones vulnerables, majors de 60 anys o amb patologies considerades de risc
  • percentatge de vacunació
  • aforament
  • brots registrats a l’empresa

Problemes per dur o no la mascareta a la feina

Tenint en compte tots aquests factors, el responsable del servei de riscos laborals de l’Hospital de Sant Pau reconeix que es podria donar situacions problemàtiques. És el cas dels treballadors d’un centre comercial. L’empresa podria obligar-los a portar la mascareta per qüestions d’aforament o de la distància interpersonal, mentre que els clients podrien accedir amb el nas i la boca destapats.

mascareta interior feina
Imatge: Vicente Zambrano (Ajuntament de Barcelona)

Les persones de risc han de portar mascareta a l’empresa?

Els experts recomanen que les persones de risc o convivents mantinguin la mascareta posada, independentment de la decisió de l’empresa. Segons el doctor Rafael Padrós, en aquests casos s’hauria de triar una FPP2, perquè “protegeix tot i que la resta de companys vagin sense mascareta”.