mascareta

Ja és oficial. El Govern espanyol ha aprovat el reial decret en què s’especifica que es posa punt final a l’obligatorietat de la mascareta en interiors a partir d’aquest dimecres, 20 d’abril. El text es publicarà en les properes hores al BOE. Ho ha anunciat la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, que ha comparegut amb la titular de Sanitat, Carolina Darias, després de la reunió del Consell de Ministres.

Darias ha celebrat que es deixi enrere un “element simbòlic de la pandèmia” i creu que la vacunació ha estat clau i “és el que ha marcat la diferència” per poder aconseguir-ho. La ministra de Sanitat ha afirmat que a Espanya, el 92 % de la població més gran de 12 anys té la pauta completa. Un altre factor important és que encara que la incidència acumulada creixi, les UCI estan al 4 % d’ocupació (al conjunt d’Espanya) i la covid té efectes menys greus que a l’inici de la pandèmia.

Les excepcions en què la mascareta serà obligatòria

Tot i això, Darias ha insistit que l’ús de la mascareta encara serà obligatori al transport públic (als avions, als trens, als autobusos i al metro). Ara bé, no caldrà dur-la a les andanes ni a les estacions. En el cas dels vaixells, tampoc no serà necessari portar-la si es manté un metre i mig de distància entre persones. També serà obligatòria als centres, serveis i establiments sanitaris, com hospitals i farmàcies. Les persones ingressades no l’hauran de dur quan estiguin a la seva habitació.

Crida a un ús “responsable” de la mascareta

La ministra ha recordat que el reial decret recull que se’n faci un ús responsable quan es tracti de persones vulnerables (de més de 60 anys), immunodeprimides, embarassades o en el cas d’esdeveniments multitudinaris. També s’aconsella que es faci servir en reunions familiars i privades quan hi assisteixin persones vulnerables.

Pel que fa a les escoles —a Catalunya ja no és obligatòria des d’aquest dimarts— la ministra ha insistit que les mascaretes no s’hauran de dur en cap moment, ara bé, ha tornat a recordar la importància de fer-ne un ús responsable en determinades situacions.