metro barcelona

A Catalunya i a Espanya ja no és obligatori dur la mascareta en la gran majoria d’espais interiors. Ara bé, hi ha llocs on continuarà sent un requisit per poder-hi accedir. Et detallem totes les excepcions que es coneixen fins ara, en què la mascareta en interiors continuarà sent obligatòria, malgrat l’aixecament de la restricció.

Mascareta obligatòria al transport públic

El transport públic és un dels escenaris on la mascareta continua sent necessària en interiors. Per tant, dins del metro, el bus, el taxi, el tren, l’avió o qualsevol altre mitjà de transport cal dur aquest element de protecció. En canvi, no és necessari utilitzar la mascareta a les andanes ni a les estacions de viatgers ni a les instal·lacions dels aeroports.

Residències de gent gran

Les persones d’edat avançada són un dels col·lectius amb més vulnerabilitat davant la covid. Per això, el Ministeri de Sanitat ha resolt que, malgrat la retirada general de la mascareta en interiors, continuï sent obligatòria dins de les residències de gent gran només per als treballadors i els visitants.

residència gent gran

Hospitals, CAP i centres sociosanitaris, amb mascareta

Als centres d’atenció primària (CAP), els hospitals i altres centres de serveis sanitaris com els fisioterapeutes, podòlegs, dentistes, òptiques i farmàcies s’ha de dur la protecció.

Les persones que estan ingressades no estaran obligades a dur la mascareta, sempre que no surtin de la seva habitació. En aquest cas, se l’hauran de posar.

Mascareta en escoles per a persones vulnerables

Tot i que ja no cal dur la mascareta a les escoles, sí que es recomana a les persones de risc.

En la resta d’espais interiors, si bé la mascareta no és obligatòria, se’n recomana l’ús “responsable” quan hi hagi aglomeracions o a les persones vulnerables.

I què passa a les empreses?

Pel que fa a l’àmbit laboral, sempre que l’empresa no sigui un dels casos esmentats anteriorment (hospitals, centres sociosanitaris o centres amb persones vulnerables), la decisió d’eliminar la mascareta recaurà en el Departament de Prevenció de Riscos Laborals. Així doncs, cada empresa haurà d’avaluar el risc d’eliminar o conservar la mascareta.