protocol covid catalunya mesures

El Departament de Salut aplica el nou protocol de la covid a Catalunya que permet gestionar la malaltia com una grip. Després de dos anys de pandèmia amb comptabilització diària de casos, quarantenes obligatòries i restriccions, el govern de la Generalitat ha anunciat una modificació de la gestió del virus, amb l’objectiu de retornar a poc a poc a la vida prepandèmia.

A continuació et resumim els canvis principals del nou protocol de la covid a Catalunya, que s’apliquen de manera progressiva des del 28 de març.


Què vols saber sobre el nou protocol covid a Catalunya?


A qui es farà el test de la covid segons el nou protocol?

Les autoritats sanitàries de Catalunya han deixat de fer tests d’antígens de la covid a la població general. Des del 28 de març, les proves d’automostra a casa deixen de tenir validesa i només es fan tests a grups poblacionals concrets:

  • Persones de 60 anys o més.
  • Persones amb immunosupressió per causa intrínseca o extrínseca.
  • Embarassades.
  • Treballadors sanitaris, sociosanitaris i personal d’altres centres on es té cura de persones vulnerables.
  • Persones amb un quadre d’infecció respiratòria aguda que requereix ingrés a l’hospital.
  • Persones provinents de països on s’hagi detectat una variant perillosa o de risc.

Si no formes part d’un col·lectiu de risc, en cas de tenir símptomes compatibles amb la covid t’hauràs de fer un test d’antígens a casa. Precisament, coincidint amb el repunt de contagis, ja fa uns dies que les farmàcies noten un increment de les vendes d’aquestes proves de detecció. Tot això, en un moment en què les noves variants de l’òmicron, la BA.4 i la BA.5, ja són majoritàries a Catalunya.

Qui ha de fer quarantena obligatòria a Catalunya?

Amb el nou escenari, cap persona no està obligada a fer quarantena obligatòria a Catalunya. En el cas de les persones vulnerables positives per covid, se’ls recomana fer un aïllament de cinc dies, amb un màxim de 10. En el cas de les persones grans, es limita el màxim possible la quarantena per les conseqüències que té en la salut mental.

Durant aquestes quarantenes a les residències, per exemple, es fan tests d’antígens cada 24 o 48 hores fins que donin negatiu.

No s’identifiquen els contactes estrets

Un altre dels canvis que estableix el nou protocol covid a Catalunya és que no s’identifiquen els contactes estrets dels positius. En la línia de deixar de fer tests massius, aquests contactes no han de fer-se un test ni fer quarantena, independentment de si estan vacunats o no.

En el cas d’un contacte estret d’un positiu que està en una residència, es recomana fer una prova PCR entre tres i cinc dies després de l’exposició amb el positiu. En els casos dels treballadors que tenen més interacció amb les persones de risc, se’ls fa un test els dies 0, 4 i 10 per comprovar que no han estat infectats.

Els tests d’automostra a casa ja no són vàlids

Els tests d’automostra fets a casa deixen de tenir validesa. Fins ara, les proves no eren suficients per demanar la baixa laboral per covid si la persona es trobava malament i no podia anar a treballar. Des del 6 de juliol, però, es permet a l’usuari demanar la baixa si té símptomes compatibles amb la covid de forma telemàtica. En aquest cas, a través de La Meva Salut, caldrà que especifiqui quina simptomatologia pateix i, si el metge ho veu oportú, li donarà una baixa automàtica de cinc dies.

Es deixen de comunicar els casos covid cada dia

Des del març del 2020, el Departament de Salut actualitza cada dia els casos de covid a Catalunya. Des del 28 de març, tenint en compte que només es fan proves a les persones de risc, només es comuniquen els dimarts i els divendres.

Adeu a la mascareta en interiors obligatòria

Sanitat va aprovar el decret per posar fi a la mascareta en interiors obligatòria a partir del 20 d’abril. Ara bé, tal com va dir la ministra Carolina Darias, hi ha excepcions en què continua sent un requisit per poder-hi accedir. Aquest és el cas del transport públic, centres sanitaris i espais sociosanitaris.