gent mascareta carrer Sants
Foto: Edu Bayer

A partir de la setmana vinent ja no caldrà portar la mascareta de forma obligatòria a l’aire lliure. Segons ha confirmat la ministra de Sanitat, Carolina Darias a la Cadena SER, el consell de ministres de dimarts aprovarà l’eliminació de la mascareta en exteriors. El Govern preveu que la mesura es publiqui al BOE dimecres i la mascareta en exteriors deixi de ser de compliment obligat dijous, 10 de febrer.

Darias recorda que ja havien dit que es prorrogaria el temps estrictament necessari. “Això és el que hem fet”, ha afirmat. La ministra justifica la retirada de la mascareta a l’aire lliure perquè ja fa diverses setmanes que els indicadors de la pandèmia estan millorant. També defensa que ha estat una mesura “realment útil”.

Feia tres dies que el Congrés l’havia prorrogada

L’eliminació de la mesura arribarà només una setmana més tard que el Congrés aprovés prorrogar-la. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, però, va afirmar dimecres que l’eliminació de la mascareta estava més a prop. També el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va referir-s’hi, i estava molt convençut que l’anunci seria imminent. “Molt ràpidament s’aprovarà tornar al mes de maig, quan hi havia un decret prou equilibrat”, ha assegurat.

La mesura era obligatòria des del 24 de desembre

La mascareta en exteriors estava vigent des del 24 de desembre, i va ser l’única mesura que va anunciar el president espanyol, Pedro Sánchez, durant la Conferència de Presidents Autonòmics que es va convocar per l’increment de contagis de la sisena onada.

Fins ara, calia dur mascareta al carrer de forma obligatòria, encara que es pogués mantenir la distància de seguretat. Les úniques excepcions eren en cas de fer esport o si s’estava en un espai natural, com la platja o la muntanya. La llei que regula l’ús de les mascaretes és d’àmbit estatal, de manera que aquesta norma només la pot regular l’executiu central.

En quins moments de la pandèmia ha estat obligatòria la mascareta al carrer?

La mascareta en exteriors ja havia deixat de ser obligatòria el 26 de juny, però la mesura es va tornar a implantar abans de Nadal, amb l’arribada de la variant òmicron. La primera vegada que es imposar la obligatorietat de portar mascareta a l’aire lliure va ser el juliol del 2020, pocs mesos després de l’inici de la pandèmia.