nens escola mascareta
Foto: ACN

Els alumnes de les escoles de Catalunya deixaran de fer quarantenes per la covid a partir del proper dimecres, 23 de febrer. Els departaments d’Educació i Salut han anunciat que el protocol de gestió de casos covid quedarà així sense efecte i només s’aplicarà en centres d’educació especial. Ara, els alumnes d’una classe han de fer quarantena quan hi ha cinc o més casos positius a l’aula o una afectació del 20 % o més. L’aïllament, en aquests casos, s’ha de fer a partir del dia en què es detecta el cinquè positiu en una setmana i ha de ser de set dies.

Segons el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, l’eliminació de quarantenes no implica deixar de fer seguiment als centres educatius. “Un pare, una mare, tutor o tutora no haurà d’explicar quan el seu fill no va a l’escola si és per covid o no“, ha dit Argimon, però això no implica que la vigilància i el monitoratge no es continuïn fent. “Es continuarà fent igual. Existeix el decret pel qual sabem automàticament quan surt un positiu”, ha assegurat el conseller.

La Generalitat també eliminarà les actualitzacions de casos positius en els centres escolars. Ja no s’haurà de comunicar si el motiu de l’absència a classe de l’alumnat és a causa de la covid. Per la mateixa raó, es deixaran d’emetre les prescripcions de tests d’antígens per al professorat.

La decisió es justifica perquè, segons el govern català, els infants i joves han demostrat que no són un grup de risc en termes generals. A més, asseguren que les directrius segueixen les recomanacions de la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat segons les quals “només es realitzarà la identificació de contactes estrets en aquells àmbits en els quals l’exposició es consideri d’alt risc”.

Avanços cap a la normalitat a les escoles

Aquest no és l’únic pas que es fa per recuperar progressivament la normalitat prepandèmica als centres educatius. Fa uns dies, també va deixar de ser obligatòria la mascareta als patis de les escoles i, també, s’han eliminat els tests d’antígens als contactes estrets dels positius, que eren voluntaris. Les mesures que es mantenen, de moment, són la mascareta als interiors, els grups de convivència estable i la ventilació de les aules.

L’últim pas: eliminar les mascaretes de les aules

Pel que fa a les mascaretes a l’interior de les escoles, el govern català està treballant per eliminar-les al més aviat possible. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, sempre ha dit que aquest és el primer lloc on es retiraran i aquest dilluns a la tarda ho ha reiterat. La intenció és que sigui abans d’acabar el segon trimestre, “entre la setmana que ve i l’altra”, ha puntualitzat Argimon. Salut treballa amb la idea de començar a retirar-la als alumnes de primer i segon, esperar entre 10 i 15 dies per veure com van els contagis i, si tot va bé, continuar amb els de tercer i quart, i així progressivament.