Després de 50 dies tancats, l’oci nocturn ha tornat a obrir aquest divendres. A diferència d’altres ocasions en aquesta reobertura no ha fet falta imposar restriccions d’aforament ni sol·licitar el certificat covid a l’entrada. Les discoteques han pogut obrir amb el seu horari habitual, és a dir, fins a les sis del matí, i l’única restricció que s’ha mantingut, sempre que no s’estigui consumint, ha estat l’obligatorietat de la mascareta.

Les llargues cues han estat la tònica en bona part de les grans sales. És el cas de la discoteca Sutton, al carrer de Tuset, a Sant Gervasi-Galvany. La majoria dels presents han hagut de passar aquests dies de tancament en petites reunions a casa d’amics. Després d’un mes i mig sense poder ballar, alguns joves confessaven que, ara ha arribat el moment de recuperar el temps perdut.

El director de la sala, en Robert Massanet, agraeix profundament la reobertura. Per a Massanet la situació actual els ha de permetre, “disposar d’un mínim d’estabilitat per poder treballar i facturar i així cobrir les despeses que hem tingut aquests dos anys.”

Ens cal disposar d’un mínim d’estabilitat per poder treballar i facturar i així cobrir les despeses que hem tingut aquests dos anys
Robert Massanet, director discoteca Sutton

On també s’esperava la reobertura amb candeletes és al front marítim. A la porta de la discoteca Shôko, el secretari general de la FECALON, en Fernando Martínez, comenta que, “ara és el moment de recuperar els nostres treballadors dels ERTO i sobretot volem col·laborar en el fet que la gent jove pugui socialitzar.”

Ara és el moment de recuperar els nostres treballadors dels ERTO i sobretot volem col·laborar en el fet que la gent jove pugui socialitzar
Fernando Martínez, secretari general de FECALON

“Avui és un dia per estar contents“, ha celebrat el gerent de Razzmatazz i president de l’Associació de Sales de Concert de Catalunya, Lluís Torrents. De fet, diverses sales de Barcelona han exhaurit entrades en la primera nit de reobertura, com ara Razzmatazz.

“Fa molt de temps que estem tancats, és l’edat i necessitem sortir una mica per desconnectar“, ha dit la Foix, de 19 anys. A la ciutat han obert un 80 % de les discoteques, i el cap de setmana ja ho faran el 98 %, segons la FECASARM.

Foto: ACN
Cues per entrar a Razzmatazz la primera nit de reobertura de les discoteques

2.000 persones a Razzmatazz: “Avui tornem al temple”

Abans de les 12 de la mitjanit a l’exterior de Razzmatazz ja hi havia grups de joves, sobretot universitaris, fent cua. La Sofia és una estudiant canària de psicologia i aquesta nit té la sensació que “comparat amb altres dies és veritat que es nota que la gent té més ganes de sortir.”

Comparat amb altres dies és veritat que es nota que la gent té més ganes de sortir
Sofia, estudiant de psicologia a la UAB

Més de 2.000 persones s’han aplegat a la discoteca del Poblenou en la primera nit de reobertura. La Sara, de 18 anys, també tenia molt clar que sortiria de festa el primer dia que obrissin les discoteques. “Ara feia bastantes setmanes que no sortíem i ho trobàvem a faltar, la veritat”, ha reconegut.

La mascareta, difícil de controlar

De fet, a l’entrada de la sala Razzmatazz hi havia cartells que alertaven que per poder accedir-hi era imprescindible l’ús de la mascareta. “Hem d’apel·lar a la responsabilitat personal de cadascú, perquè és una evidència que nosaltres no podem posar una persona de seguretat darrere de tothom“, ha subratllat el gerent de Razzmatazz, Lluís Torrents.

El DJ de la discoteca Shôko intenta col·laborar a la seva manera i per megafonia, de tant en tant, recorda que la gent ha portar posada la mascareta.

Entrades gairebé exhaurides per a tot el cap de setmana

Razzmatazz ha reobert amb les entrades exhaurides per a tot el cap de setmana. “Vol dir que la gent té ganes i la necessitat imperiosa de sortir i relacionar-se”, ha valorat el gerent de la sala. De fet, des de la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) han explicat que, a Barcelona, pràcticament totes les sales que havien posat entrades anticipades a la venda també han fet ple tant per a la primera nit de reobertura com per al cap de setmana.

Foto: ACN
Entrada a la discoteca Razzmatazz el primer dia de reobertura del sector

L’oci nocturn ha acumulat més de 600 dies amb la persiana abaixada des de l’inici de la pandèmia i és el sector que més mesos ha estat tancat, 20 dels últims 23. La FECASARM ha xifrat en gairebé 6.500 milions d’euros les pèrdues de les discoteques.