pati escola mascareta
Foto: Clarens Val

L’ús de la mascareta a les escoles de Catalunya deixa de ser obligatòria a l’hora del pati a partir d’aquest dijous, 10 de febrer. La Comissió Delegada en Matèria de Covid-19 ho ha acordat aquest dimarts. Fins ara, el protocol deia que els alumnes es podien treure la mascareta en exteriors només quan es mantingués el grup bombolla i, en canvi, si es barrejaven grups s’havia de mantenir posada. Aquesta condició ara quedarà enrere, de manera que els estudiants podran anar amb el nas i la boca descoberts al pati en tots els casos. Precisament, dijous la mascareta en exteriors deixarà de ser obligatòria per a tota la població. Alhora, Sanitat ha aprovat que la mascareta en exteriors no sigui obligatòria, tampoc en aglomeracions.

La mascareta es manté dins les aules

El que encara no té data és la retirada de la mascareta als interiors de les escoles i instituts, als passadissos i a les aules. Segons el Departament de Salut, la situació epidemiològica encara demana prudència, de manera que caldrà esperar encara una mica més. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ja va demanar dilluns poder treure les mascaretes als centres escolars com més aviat millor, tot i que va insistir que era una decisió sanitària.

Brussel·les aconsella l’ús de la mascareta en aglomeracions a l’exterior i en espais públics

El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) aconsella l’ús de la mascareta en aglomeracions a l’exterior i en espais públics. En una nova guia publicada aquest dimarts, l’ECDC defensa l’ús de la mascareta quan la distància de seguretat no sigui possible en un context en què les autoritats estiguin intentant limitar la transmissió de la covid-19. L’agència europea també la recomana per a espais tancats com supermercats, botigues o el transport públic. “La proporcionalitat, l’acceptació entre la població i l’impacte mediambiental són factors a tenir en compte a l’hora de triar l’estratègia més apropiada sobre l’ús de la mascareta”, diu l’ECDC.