La d’avui era una jornada marcada al calendari per molts alumnes i docents. Després de dos cursos amb mascareta, els alumnes d’educació primària i d’ESO ja se l’han pogut treure a la tornada a classe després de les vacances de Setmana Santa. La Generalitat ha avançat la mesura un dia respecte a la resta de l’estat. Aquest migdia el consell de ministres ha aprovat l’eliminació de la mascareta a tots els interiors, que es farà efectiva a partir de dimecres, 20 d’abril.

Il·lusió i alegria dels alumnes sense mascareta

A la majoria de centres educatius els infants i adolescents han pogut entrar a escola ja sense mascareta, per primer cop des del setembre de 2020. Al Jesuïtes de Casp l’ambient era “de festa”, com explica Nacho de Haro, tutor de tercer de primària que relata a betevé l’excitació dels alumnes “per poder veure’s les cares , després de dos anys”. La majoria d’estudiants s’han mostrat contents d’estar a classe sense mascareta. La Nora, de tercer de primària, relata que “tenia moltes ganes de treure-se-la perquè li molestava molt a la cara.”

Treure la mascareta ha millorat la comunicació entre professors i alumnes

Els docents han destacat com la retirada de la mascareta ha millorat la comunicació amb els estudiants ja en aquesta primera jornada. La Marta Muset, tutora de 3r d’ESO està satisfeta “de poder veure per fi la cara sencera i no només la meitat” dels alumnes i remarca com ara més més fàcil entendre el que diuen i seguir les seves explicacions. Una situació que confirma l’estudiant Ares Fornons que també destaca que la “mascareta era una barrera comunicativa important” dins l’aula.

professora ESO amb mascareta dins aula
La retirada de la mascareta dels alumnes d’ESO ha facilitat la comunicació a l’aula

EL DOGC publica la resolució, que afecta primària i ESO

L’ús de la mascareta a les aules deixa de ser obligatori a partir d’aquest dimarts per als alumnes de primària i secundària, després que el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) hagi publicat la resolució que ho estableix. La resolució especifica que la retirada de la mascareta en interiors només afecta aquests dos cicles d’educació, tant primària com secundària. Pel que fa als professors i els estudiants de batxillerat i cicles formatius, hauran d’esperar a dimecres, quan entrarà en vigor l’eliminació de l’obligatorietat de la mascareta en interiors, a excepció dels centres sanitaris i el transport públic.

USTEC veu “absurd” avançar la retirada de mascaretes a les aules només en algunes etapes

USTEC-STEs considera “vergonyós” que les instruccions sobre la retirada de les mascaretes en interiors als centres educatius arribin “un dia abans”. La portaveu del sindicat, Iolanda Segura, veu “absurd” que aquest dimarts ja no sigui obligatòria per als alumnes de primària i secundària, però sí per a la resta, que no se la podran treure fins aquest dimecres. “Això no s’entén: o tots avui o tots demà”, ha dit Segura a l’ACN. La portaveu veu positiva la retirada als centres si Salut considera que ara és el moment. Ha demanat, però, que s’estableixi el “principi de precaució” i que estiguin a l’abast mesures adients per si hi ha més brots.

Els pediatres donen suport a l’eliminació de la mascareta a l’aula

Els consellers Josep Gonzàlez-Cambray i Josep Maria Argimon van enviar una carta abans de les vacances a tots els centres educatius per anunciar-los que a la tornada de Setmana Santa la mascareta ja no seria obligatòria. Des del govern sempre s’ha defensat que les escoles serien el primer lloc on desapareixerien les mascaretes a interiors. Tot i això, les reticències del Ministeri de Sanitat ho han anat retardant, fet que va portar el conseller Argimon a assegurar que “tiraria pel dret”en la decisió sense el vistiplau estatal.

La decisió del govern arriba després que els pediatres van donar llum verda a l’eliminació de les mascaretes escolars i van plantejar retirar-les a partir del febrer de forma progressiva començant pels alumnes més joves. A partir de dimarts no l’hauran de dur els alumnes d’educació infantil i ESO (entre sis i 15 anys).