què fer positiu covid test antígens casa

Davant la tensió que estan patint molts centres d’atenció primària amb la sisena onada de la covid i l’expansió de la variant òmicron, el Departament de Salut ha actualitzat el protocol per detectar infectats nous. Ara es consideren vàlids els positius en un test d’antígens d’automostra, sempre que es comuniquin al CAP o a la farmàcia per telèfon o telemàticament. Això vol dir que el centre d’atenció primària no reconfirmarà el resultat amb una altra prova.

T’expliquem què fer si donem positiu per covid en un test d’antígens d’automostra fet a casa.

Aïllar-se a casa si no hi ha símptomes greus

Si una persona dona positiu per covid en un test d’antígens, que es pot adquirir a la farmàcia per un preu màxim de 2,94 euros, ha de quedar-se a casa si és asimptomàtica o té símptomes lleus. Aquesta és la recomanació principal que fa Salut per evitar la saturació als CAP. En el cas que una persona malalta empitjori i tingui símptomes greus, es fa una crida perquè vagi al seu centre d’atenció primària o truqui al 112.

Comunicar el positiu al CAP o a la farmàcia

Tan bon punt es conegui el positiu per covid amb el test d’automostra, cal comunicar el resultat al CAP de referència. Molts d’aquests centres sanitaris tenen una allau de demanda que els fa gairebé impossible poder atendre totes les trucades de telèfon. En el cas de no rebre resposta, hi ha la possibilitat de fer-ho telemàticament, fent una consulta a través de La Meva Salut. Si no, també hi ha l’opció de comunicar el positiu al web citasalut.gencat.cat.

A més del CAP, també es pot notificar el positiu a les farmàcies que fan tests d’antígens. Es tracta d’un canal addicional pensat per a les persones asimptomàtiques o amb símptomes lleus, amb l’objectiu que els centres d’atenció primària puguin atendre els casos més greus.

Comunicar el positiu als contactes estrets

Precisament per frenar l’expansió del virus, es recomana que el positiu per covid comuniqui el resultat als seus contactes estrets. Aquests no estan obligats a fer quarantena si estan vacunats, si bé des de Salut recomanen quedar-se a casa per evitar la transmissió del coronavirus. Cal recordar que als contactes estrets sense símptomes no se’ls farà test.

Aquesta comunicació als contactes estrets es pot fer personalment. Ara bé, després de comunicar el positiu al CAP, la persona rebrà un missatge SMS amb un enllaç on podrà registrar els contactes estrets.

Tramitar la baixa laboral

En aquest mateix missatge SMS, la persona contagiada podrà tramitar la baixa laboral, en el cas que la necessiti si no pot fer teletreball o té símptomes que l’impossibiliten treballar. També es pot fer la gestió a través de l’apartat eConsulta de la Meva Salut o des de Cita prèvia, disponible al web http://citasalut.gencat.cat.

Salut ha aprovat que en el moment de tramitar la baixa per covid es generi automàticament l’alta. D’aquesta manera, la persona no ha de fer cap tràmit addicional i s’ha de reincorporar a la feina set dies després. No obstant, si passada aquesta setmana la persona encara té símptomes o es troba malament es podrà allargar la baixa laboral contactant amb el CAP. Si no es fa, s’acabarà generant una alta definitiva.