què fer positiu covid test

Ja fa mesos que el seguiment de la covid a Catalunya ha canviat. Amb la baixada dels casos després de la sisena onada i l’avenç de la vacunació, el protocol de la covid estableix que ja no es fan tests massius a la població general amb símptomes i no es rastregen tots els casos. Això sí, s’ha recuperat la baixa per covid i es tramitarà de forma automàtica si el pacient té símptomes. Qui ho vulgui pot comprar-se un test d’antígens a la farmàcia i fer-se la prova. No saps què fer si tens covid i dones positiu en un test a casa?

Aquí t’expliquem els passos a seguir tan bon punt detectis que estàs contagiat.

Què vols saber?

He de fer quarantena obligatòria?

Si una persona dona positiu per covid en un test d’antígens, que es pot adquirir a la farmàcia per un preu màxim de 2,94 euros, ja no ha de fer quarantena obligatòria si és asimptomàtica o té símptomes lleus.

En el cas que la persona malalta tingui símptomes lleus compatibles amb la covid, podrà demanar la baixa laboral de forma automàtica a través de La Meva Salut. Si els símptomes empitjoren i són greus, es fa una crida perquè vagi al seu centre d’atenció primària o truqui al 061.

Cal comunicar el positiu per covid al CAP?

Quan es conegui el positiu per covid amb el test d’automostra, no caldrà comunicar el resultat al CAP de referència. Des del març, només es fan proves a les persones vulnerables i als treballadors de centres sanitaris i sociosanitaris. Per tant, tampoc no cal guardar quarantena obligatòria. Això sí, l’aïllament domicilari és recomanable per a qualsevol positiu i, sobretot, per als col•lectius vulnerables.

Això vol dir, doncs, que els contactes estrets tampoc no han de fer quarantena.

Quan em donaran la baixa laboral per covid?

Els asimptomàtics no han de quedar-se a casa i poden anar a treballar. Les persones amb simptomatologia compatible amb la covid podran demanar la baixa automàticament i de forma telemàtica, a través de La Meva Salut. Això serveix tant per a les persones que tenen confirmat test positiu com per a les que no, però sempre que presentin símptomes. La baixa durarà cinc dies.

Durant la sisena onada, les persones amb un positiu per covid fet a casa podien demanar la baixa a través de La Meva Salut i es generava automàticament l’alta. D’aquesta manera, no havien de fer cap tràmit addicional i s’havien de reincorporar a la feina set dies després. El 28 de març va canviar l’estratègia i es va deixar de donar la baixa automàtica per covid fins a aquest 6 de juliol, que va recuperar-se. Ara, durant la tardor del 2022, torna a estar vigent.

És obligatòria la mascareta?

Ja fa mesos que va caure l’obligatorietat de la mascareta en exteriors i, després, va fer-ho la mascareta en interiors. No és obligatori dur aquest element de protecció, si bé es recomana quan hi ha aglomeracions i també quan es tenen símptomes respiratoris. Per tant, si has donat positiu per covid o tens símptomes compatibles amb aquesta malaltia, s’aconsella dur la mascareta posada amb l’objectiu d’evitar la propagació del virus.

Puc fer teletreball des de casa?

Si bé el teletreball no és obligatori per normativa, les autoritats sanitàries recomanen treballar des de casa si es dona positiu per covid-19 i sempre que sigui possible, d’acord amb la feina de cada persona.