mascareta catalunya obligatòria interiors

La mascareta a Catalunya en interiors era una de les poques restriccions que quedaven vigents a Catalunya per la covid, però ja li queden poques hores per al gruix de la població. Aquest dimecres, 20 d’abril s’ha retirat l’obligatorietat de la mascareta en interiors, a excepció dels transports, els centres sanitaris i sociosanitaris i les residències. Aquest element de protecció ha estat obligatori en espais tancats des de la primavera del 2020.

L’elevat índex de vacunació i la fi de la sisena onada han contribuït a prendre aquesta decisió. Ara bé, a les escoles la mascareta va caure un dia abans, el 19.

Sense mascareta a Catalunya el 20 d’abril

El Govern espanyol ha aprovat l’eliminació de l’obligatorietat de portar la mascareta en espais tancats aquest dimarts, 19 d’abril, mesura que ha entrat en vigor l’endemà, el 20 d’abril. El govern català ha defensat constantment i des de ja fa unes quantes setmanes que s’havia de fer una retirada progressiva de la mascareta en interiors, començant primer per les escoles. Ara bé, hi ha excepcions per a la mascareta en interiors: es manté en transports com el metro, l’autobús, l’avió o el tren; en residències de gent gran per als treballadors i els visitants; en centres sanitaris i sociosanitaris i en empreses si així ho requereixen.

Des de Catalunya, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha lamentat la tardança en la presa d’aquesta decisió. Cal tenir en compte que, tot i que Catalunya volia començar a eliminar aquesta restricció, la supressió de la mascareta és una competència estatal.

Recomanacions per a la mascareta en interiors

Malgrat la fi de l’obligatorietat per al gruix de la població, el Ministeri de Sanitat recomana l’ús de la mascareta en interiors per a determinats col·lectius i àmbits:

  • Majors de 60 anys
  • Embarassades
  • Persones amb malalties o patologies de risc
  • En esdeveniments massius

Fi a les mascaretes a les escoles de Catalunya el 19 d’abril

Ara bé, les mascaretes a les escoles han caigut un dia abans, el 19 d’abril. Argimon ja va avisar que, si l’Estat no feia aquest pas aviat, Catalunya tiraria “pel dret” i retiraria la mascareta obligatòria a les escoles.

Fins i tot, la Generalitat va demanar per carta a Sanitat que la mascareta en interiors deixés de ser obligatòria, començant pels centres educatius.

La mascareta a les escoles, molt criticades

La mascareta a les escoles ha estat molt criticada entre pediatres i especialistes de l’educació. Fins i tot, un estudi del BIOCOM-SC ha conclòs que les mascaretes a les escoles i instituts de Catalunya han estat irrellevants per prevenir contagis.

Catalunya volia començar a eliminar-les el 28 de febrer, tal com proposaven els pediatres i també el Departament de Salut. Ara bé, el Consell Interterritorial de Salut no va arribar a cap acord sobre aquesta qüestió. De fet, només es van eliminar als espais exteriors de les escoles. Finalment, Catalunya ha decidit “tirar pel dret” i eliminar-les un dia abans que al conjunt de la població.