Barcelona, entre les 4 millors ciutats europees 2023

La majoria de les cares dels candidats de les municipals del 2023 no són noves. Molts repeteixen com a alcaldables o a les llistes dels seus partits i fa molts anys que són en política. Ara bé, també n’hi ha que han fet canvis de partits. T’expliquem les formacions per les quals han passat els candidats a les eleccions municipals del 28-M.

Ernest Maragall (ERC): socialista i independentista

El candidat d’Esquerra Republicana, Ernest Maragall, va ser un dels fundadors del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i gran part de la seva vida la va dedicar a aquesta formació. L’any 2012, però, va trencar la disciplina de vot al Parlament de Catalunya amb relació al pacte fiscal amb l’Estat i la creació d’una hisenda pública catalana. Aquell mateix any va deixar el partit.

El 2014 va convertir-se en militant del Moviment d’Esquerres (MES), una formació de socialistes i sobiranistes. Quatre anys després, el 2018, va esdevenir militant d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). L’any 2019 va encapçalar la llista dels republicans a les eleccions municipals de Barcelona i va guanyar. Qui va aconseguir els vots necessaris per accedir a l’alcaldia va ser Ada Colau, i per això Ernest Maragall no ha arribat a ser alcalde. Això sí, té el títol d’haver estat el germà d’un alcalde, Pasqual Maragall.

Ada Colau (BComú): de l’activisme a l’alcaldia

La candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha estat la candidata amb una trajectòria més meteòrica. Va passar de ser activista a ser alcaldessa. L’any 2009 va ser una de les impulsores de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), un moviment social que reivindica l’habitatge assequible. L’any 2014 va fundar el partit Guanyem Barcelona, que més endavant es va anomenar Barcelona en Comú i va guanyar les eleccions municipals del 2015. Tot i perdre per la mínima les eleccions del 2019, va ser reelegida alcaldessa gràcies als vots de Manuel Valls. Amb tot, Ada Colau ha obert camí i s’ha convertit en la primera dona alcaldessa de la història de Barcelona.

Jaume Collboni (PSC): home d’un sol partit

El candidat del PSC, Jaume Collboni, és un home d’un sol partit. Es va afiliar al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) l’any 1991, quan era estudiant. Ha tingut diferents càrrecs, com el de coordinador del Grup Parlamentari Socialista. L’any 2015 es va presentar a les municipals com a cap de llista dels socialistes, i un cop regidor a l’Ajuntament de Barcelona, ha estat tinent d’alcalde els dos darrers mandats formant govern amb els comuns.

Xavier Trias (TriasxBCN): mateix partit, sigles diferents

El candidat de Trias per Barcelona, Xavier Trias, és l’únic dels candidats a les eleccions municipals del 28-M, juntament amb Colau, que ha ocupat l’alcaldia de Barcelona (2011-2015). És membre de l’antiga Convergència i Unió (CiU), amb què ha fet tota la seva trajectòria política. En aquest cas, Trias no ha canviat mai de partit, sinó que ha estat la formació la que ha canviat de nom.

Després que Convergència Democràtica de Catalunya i Unió Democràtica de Catalunya trenquessin la coalició que havien compartit històricament, Trias va passar a formar part del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), herència de Convergència. Posteriorment, la formació va esdevenir Junts per Catalunya (JxC), amb què es va presentar a les darreres eleccions municipals el 2019, això sí, tancant la llista encapçalada per Joaquim Forn. Aquest 2023, Trias ha tornat a encapçalar la llista d’un partit que aquest cop porta el seu nom: Trias per Barcelona (TriasxBCN).

Amb tots aquests canvis de nom, és normal que hi hagi lapsus, com en el debat de candidats de betevé, quan a Trias se li va escapar “Junts”. O bé respostes intencionades, quan va reivindicar en un acte a Sants que la col·laboració i l’entesa: “Això és ser de Convergència”.

Anna Grau (Cs): de periodista a política

La candidata de Ciutadans, Anna Grau, es presenta com a candidata per primera vegada per Ciutadans. Però anteriorment, havia estat a l’altra banda de les càmeres, ja que és periodista. Ha col·laborat en diversos mitjans des de Catalunya, Nova York i Madrid. L’agost del 2019 va començar a assessorar la Conselleria de Cultura i Turisme de la Comunitat de Madrid, governada pel Partit Popular. Aquell mateix, any es va afiliar a Ciutadans i actualment és diputada al Parlament de Catalunya amb aquesta formació. A principis del 2023 es va enfrontar a Koldo Blanco a les primàries de Ciutadans a Barcelona, i Grau es va erigir com a candidata. Grau també va ser elegida presidenta de Societat Civil Catalana a Madrid.

Daniel Sirera (PP): fidel al partit

El candidat del Partit Popular, Daniel Sirera, sempre ha estat membre d’aquest partit. Ja de jove va ser president de les noves generacions de la formació i, més tard, va ser president del PP a Catalunya i membre de la Junta Directiva Nacional del partit. A més, té experiència com a polític. Ha estat senador i diputat al Parlament de Catalunya. Malgrat que ara demana el vot per entrar a l’Ajuntament de Barcelona, ja en va ser regidor entre el 1996 i el 1999, tot i que a les anteriors municipals (2019) no apareixia a la llista del PP.

Eva Parera (Valents): una trajectòria de canvis

La candidata de Valents, Eva Parera, és la candidata que ha estat a més partits. Va començar la seva carrera política a Convergència i Unió (CiU). Concretament, formava part d’Unió Democràtica de Catalunya, amb què va ser regidora d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Corbera de Llobregat. Amb aquesta mateixa formació va ser senadora, i, de fet, va arribar a defensar un referèndum sobre la independència de Catalunya.

Després del trencament de CiU el 2015, Unió es va reformular el 2017 com a Units per Avançar i Parera en va formar part fins al 2018. A les darreres municipals de Barcelona, l’any 2019, es va presentar amb la llista de Barcelona pel Canvi, encapçalada per Manuel Valls. Eva Parera hi va concórrer en quarta posició. A les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021 era la tercera de les llistes del PP com a independent, càrrec que combinava amb l’Ajuntament de Barcelona. Finalment, va renunciar a l’escó al Parlament i va deixar el Partit Popular per fundar Valents a principis del 2022, el partit amb el qual es presenta a les municipals d’aquest 2023.


Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?