jornada reflexio que es

Falta poc per a les eleccions a Catalunya 2024. Després de la campanya electoral de dues setmanes en què els partits polítics recorreran el territori català per aconseguir el suport de l’electorat, el dissabte previ als comicis els votants tenen temps per decidir per quin partit es decantaran durant la jornada de reflexió.

Saps què és la jornada de reflexió i per què es fa? Et detallem el que diu la legislació sobre aquest dia, que de cara al 12-M serà el dissabte 11 de maig.

Què és la jornada de reflexió abans de les generals 2023?

Segons la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG), la campanya electoral per a les eleccions generals arrencarà el divendres 26 d’abril, i s’allargarà fins la nit de divendres, 10 de maig. L’endemà, dissabte, és considerada com a jornada de reflexió. Es tracta d’un dia en què els electors podran decidir el seu vot sense cap ingerència que els faci decantar-se per un partit o un altre.

Per aquest motiu, també queda prohibida la publicació de sondejos electorals des de dilluns anterior, des del 6 de maig.

Per què es fa una jornada de reflexió?

El fet d’aturar l’activitat política el dia o els dies previs a les eleccions està fortament arrelat als països de l’Europa continental com Espanya, França o Alemanya. El sentit de la jornada de reflexió és aturar els missatges polítics hores abans dels comicis perquè els electors puguin valorar el sentit del seu vot, sense que hi hagi distorsions polítiques d’última hora.

En alguns països en conflicte, s’aplica per evitar els aldarulls o accions violentes en el dia previ als comicis.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?