jornada reflexio que es

Ja està tot a punt per a les eleccions a Catalunya 2024. Després de la campanya electoral de dues setmanes en què els partits polítics han recorregut el territori català per aconseguir el suport de l’electorat, el dissabte previ als comicis els votants tenen temps per decidir per quin partit es decantaran durant la jornada de reflexió.

Saps què és la jornada de reflexió i per què es fa? Et detallem el que diu la legislació sobre aquest dia, que de cara al 12-M serà aquest dissabte, 11 de maig.

Què és la jornada de reflexió?

Seguint la Llei orgànica del règim electoral general (LOREG), la campanya electoral per a les eleccions generals va arrencar el divendres 26 d’abril i s’ha allargat fins a aquest divendres, 10 de maig. L’endemà, dissabte, és considerada com a jornada de reflexió. Es tracta d’un dia en què els electors podran decidir el seu vot sense cap ingerència que els faci decantar-se per un partit o un altre.

Per aquest motiu, també està prohibida la publicació de sondejos electorals des del dilluns, 6 de maig.

Per què es fa una jornada de reflexió?

El fet d’aturar l’activitat política el dia o els dies previs a les eleccions està fortament arrelat als països de l’Europa continental com Espanya, França o Alemanya. El sentit de la jornada de reflexió és aturar els missatges polítics hores abans dels comicis perquè els electors puguin valorar el sentit del seu vot, sense que hi hagi distorsions polítiques d’última hora.

En alguns països en conflicte, s’aplica per evitar els aldarulls o accions violentes en el dia previ als comicis.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?